Radiossa nyt

YleX Aamussa Ile ja Matti

Manantai on täällä taas!

Mitä tapahtui Tampereella? Lisäksi puhtaan maailman mageimmasta duunista, ranskalainen pikaruokakapina puhututtaa myös.

Jos on turistavaa, niin kerro mietteesi shoutboxissa ->
Studion puhelinnumero: 09-148 28 22 
Twitter / Instagram: #ylex #ylexaamu 

Tänä vuonna vinyylilevyjenmyynti ylittää Suomessa kovan rajan

8.11.2014 klo 13:02 | YleX | Lähde: Yle Uutiset | Kommentit (0)

Musiikin kuluttajat ja artistit ovat löytäneet vinyylilevyt uudelleen. Musiikkialan mukaan vinyylien kuuntelu ei ole enää pienen piirin juttu: tästä on todisteena esimerkiksi popbändi One Directionin vinyylijulkaisu.

Kuopiolaisesta Levykauppa Äxästä on viimeisten kuukausien aikana ostettu ennätysmäärä uusia vinyylilevyjä. Levykaupan hyllyiltä etsitään esimerkiksi 30 vuotta vanhan levyn uusintapainosta tai artistien uusia erikoisvinyylijulkaisuja. Myymäläpäällikkö Maija Ollikainen sanoo Yle Uutisille, että lähes kaikenlaista musiikkia voi tällä hetkellä saada vinyylin muodossa.

- Ehkä popmusiikkia vähemmän, esimerkiksi Robinin tai Isac Elliotin vinyyliä ei ole vielä nähty. Mutta kun esimerkiksi popbändi One Direction julkaisi sinkun vinyylinä, niin teinitytöt kävivät ostamassa sen. Ehkä se on heille se ensimmäinen askel vinyylimaailmaan.

Vinyylilevykaupan kiihtyminen ei ole vain kuopiolainen ilmiö. Suomessa vinyylien myynti on kasvanut parin viimeisen vuoden aikana reilusti, vaikka vinyyli on edelleen marginaalinen ryhmä kaikesta musiikista.

Tänä vuonna vinyylilevyjä myydään IPFIn arvion mukaan arviolta yli 100 000 kappaletta. Arvio voi olla jopa alakanttiin, sillä Levykauppa Äx laskee itse yltävänsä saman rajapyykin yli – ensimmäistä kertaa ketjun historiassa. Äxän omistaja Jyri Lipposen mukaan eri tilastojen epäsuhta selittyy sillä, että IPFIn arviossa ei ole mukana levykaupan oman maahantuonnin kautta myytyjä levyjä. Lipposen oma arvio on, että ketjun kautta kulkee yli puolet Suomessa myytävistä vinyyleistä.

IPFIn apulaisjohtaja Tommi Kyyrän mukaan vinyylikaupan kasvu nousee joka tapauksessa tänä vuonna noin 30 prosenttiin.

- Tällä hetkellä monissa vinyylitehtaissa tuotanto on tukossa ja levyjä voi joutua odottamaan useita kuukausia. Vinyylien ostaminen on ollut trendinä jo pari vuotta, eikä pelkästään Suomessa. Britanniassa vinyylimyynti on kasvanut noin 60 prosenttia ja Jenkeissäkin mittavissa määrin, sanoo apulaisjohtaja Tommi Kyyrä Musiikkituottajat IFPI Finland ry:stä.

Vinyylit tutuksi myös nuoremmalle sukupolvelle

Vinyylilevyjen suosion kasvuun ei ole yhtä selkeää syytä. Kyyrä arvioi, että artistit ja musiikin kuluttajat ovat löytäneet vinyylit suurin piirtein samaan aikaan.

- Se on erilaista kuin musiikin kuunteleminen matkapuhelimesta. Vinyyleihin liittyy keräilyaspekti, kaivataan jotain fyysistä tuotetta. Ehkä se on osaltaan sitä, että kun striimauspalvelut yleistyy, halutaan myös omistaa jotain. Myös nuorempi sukupolvi, joka ei ole ostanut cd:itä, on löytänyt vinyylit.

Keräilyn lisäksi vinyylilevyissä ihmisiä viehättää taide ja musiikin korostuminen, kertoo Levykauppa Äxän omistaja Jyri Lipponen.

- Musiikin kuuntelu muuttuu siinä vaiheessa oikeaksi musiikin kuunteluksi. Jos ajatellaan, että on viikonloppu ja menee sen vinyylipussukan kanssa kotiin ja alkaa käydä levyjä läpi, se on ihan eri tilanne kuin että kuuntelisi musiikkia kännykästä. Siihen latautuu suuri määrä tunteita ja se muuttuu harrastukseksi ihan eri tavalla.

"Koskaan musiikissa ei ole ollut näin paljon mahdollisuuksia"

Digitaalisen musiikin kasvusta huolimatta vinyylilevyjen myynti ei ole missään vaiheessa kokonaan loppunut erikoisliikkeistä. Sen sijaan suuremmissa kaupoissa cd-levyt veivät vinyylien hyllypaikat.

- Kyllä vinyylit Suomessa omalla tavallaan tapettiin, kun cd-levyt tuli. Levyosastoja, jotka ennen oli satoja neliöitä, pystyttiin pienentämään huomattavasti. Mutta kyllä vielä vuonna 1997 meillä oli hyvä valikoima vinyylejä, kun ensimmäisen liikkeen avasin, kertoo Kuopion Levykauppa Äxän omistaja Jyri Lipponen.

Kuopion liikkeessä vinyylien myyntiä pyritään edelleen vauhdittamaan laajentamalla myyntiä myös vinyylisoittimiin.
Vinyylien myynnin uskotaan vielä kasvavan tulevina vuosina. Tällä hetkellä vinyylejä tehdään muiden formaattien ohessa. Vinyylipainoksien määrät ovat kuitenkin yleensä noin 500 kappaletta, muistuttaa Musiikkituottajat IFPI:n apulaistoimitusjohtaja Tommi Kyyrä.

- En näe syytä, miksi myynti lähtisi menemään alaspäin. Ei siitä valtavirran formaattia tule eikä se varmasti korvaa digitaalista musiikkia, mutta se täydentää sitä. Koskaan ennen ei ole musiikissa ollut näin paljon mahdollisuuksia kuin nyt.

Asiasanat: Levymyynti, vinyylilevy

Kommentointi

Kommentit (0)

Muualla Yle.fi:ssä