Nyt soi:

Biisilista netissä klo 11.

 

Viikon tehona soi Tigan Bugatti!

Tänään soi vielä FAUL, tyDi, Imagine Dragons, The Pierces, The Script, Atomirotta ja Kate Boy. Viikon teho saattaa hämmentää näin maanantaina, mutta voi pojat kun siitä oppii tykkäämään niin se on täyttä kultaa! Tehona soi siis tautisen tarttuva Tiga feat. Pusha T!

Kommentoi tehoa! 

Teenage Dream palasina – näin rakennetaan tarttuva popbiisi

28.3.2014 klo 09:05 | YleX | Lähde: Slate.com | Kommentit (1)

Turha väitää popmusiikkia yksinkertaiseksi. Viulisti Owen Pallett kertoo tähtitieteellisen monimutkaisesti, miksi Teenage Dream on hitti.

Monet ovat nähneet Axes of Awesome -yhtyeen videon popkappaleiden neljästä maagisesta soinnusta, mutta hittikappaleen täydellinen kaava on muusikoille yhä mysteeri. Nyt kanadalainen viulisti Owen Pallett selittää slate.com-sivustolla, miksi Katy Perryn Teenage Dream -kappale on maailmanlaajuinen hitti. Biisi on yksi Perryn tunnetuimmista kappaleista ja sitä on kuunneltu Youtubessa melkein 140 miljoonaa kertaa.

Pallettin mukaan Teenage Dream -kappaleen viehätys perustuu musiikilliseen jännitykseen, joka syntyy sointuvalinnoista. Kappaleen tunnelma on odottavainen ja toiveikas. Pallettin mukaan fiilis ei johdu pelkästään teinirakkauden jännityksestä, vaan taustalla on laskelmoitu musiikillinen kaava.

Teenage Dream menee sävellajiltaan Bb:stä, mutta kappaleessa ei ole yhtään Bb-sointua eli siitä puuttuu niin sanottu I-sointu. Länsimaalainen populaarimusiikin ystävä on tottunut kuulemaan kappaleen I-soinnun, jolloin sen puute saa korvan odottamaan tiettyjä ääniä läpi biisin. Samanlainen tehokeino kuuluu myös esimerkiksi Coldplayn Viva la Vida -kappaleessa.

Melodiassa Katyn ääni osuu kuitenkin juuri siihen kohtaan, jota korva kappaleessa kaipaa. Melodia alkaa toonikalla eli Bb-soinnun pohjaäänellä, ja Pallettin mukaan se tuntuu juuri siitä syystä niin osuvalta. Melodian kautta kuulija pääsee nauttimaan kaipaamastaan äänestä.

Biisin nimi jää mieleen rytmikkäällä toistolla

Pallett huomioi myös, että laulun säkeistön sanoitukset rakentuvat koukuttavan synkopoinnin ja suoran rytmityksen vaihtelun varaan. Esimerkiksi kertosäkeessä Katy laulaa You – make – me painottaen sanoja rytmillisesti mielenkiintoisesti ja lurauttaa sitten perään feel like I'm living a suoraan pötköön. Toisiinsa lomittuvat lauseet lisäävät biisin pidättäytyväistä tunnelmaa.

Katy ikään kuin ryöpsäyttelee jännittyneesti ulos biisin tärkeitä lauseita. Pallett huomauttaa, että erityisesti kappaleen nimen laulaminen paljastaa biisin nerokkaan kaksoisrytmityksen. Kertosäkeessä teenage dream lauletaan rytmillisesti pidätellen, mutta kohdasta 2'27 eteenpäin Katy laulaa kappaleen nimen helposti ja suoralla rytmillä. Rytmitys korostaa biisin nimeä, joka jää varmasti soimaan päähän kappaleen loputtua.

Pysyitkö mukana? Älä huoli, jos musiikin teoria meni yli hilseen, tärkeintä on kuitenkin fiilis.

Kommentointi

Kommentit (1)

Hyvä artikkeli! Tälläisiä lukisi mieluusti enemmänkin.

>Marko 28.03.2014, 12:30
Muualla Yle.fi:ssä