Apple järjesti uutuustuotteelleen mediasirkuksen

 
Tietotekniikkayhtiö Apple julkisti Suomen aikaa keskiviikkoiltana 27.1. San Franciscossa pitämässään lehdistötilaisuudessa uutuustuotteensa, iPad-nimisen kosketusnäytöllisen tablet-mallisen tietokoneen. Menin paikan päälle hieman ennen lehdistötilaisuuden alkua ja minua oli vastassa Applelle tyypillinen mediasirkus:
 

Paikalla oli runsaasti paitsi toimittajia, myös muita Applen tuotteista kiinnostuneita. Yksi heistä oli sanfranciscolainen IT-konsultti Sean Mulvaney:


Apple teki jälleen sen, minkä se on tehnyt jo monta kertaa aiemminkin uutuustuotteita lanseeratessaan. Ensin luotiin suunnaton julkinen kiinnostus ja uteliaisuus laittamalla liikkeelle huhuja, että jotain suurta ja mullistavaa on tulossa. Viidakkorumpu teki tehtävänsä, ja pian jo spekuloitiin mahdollisesta uutuustuotteen julkistamistilaisuudesta ja sen päivämäärästä.

Yhtiö vahvisti lopulta, medialle sopivalla aikataululla eli reilua viikkoa ennen tilaisuutta, että San Franciscossa todellakin paljastetaan 27.1. jotain uutta ja ihmeellistä. Lehdistölle lähetetty, visuaalisesti näyttävä mutta lyhytsanainen kutsu kasvatti mielenkiintoa entisestään. Kutsun sinänsä mitään sanomaton teksti “come see our latest creation” kehotti tulemaan tutustumaan yhtiön uusimpaan luomukseen.

Uutuustuote iPad on yhtiön merkittävin lanseeraus sitten iPhonen. iPad sijoittuu kannettavan tietokoneen ja älypuhelimen välimaastoon, ja siinä on enemmän potentiaalia kuin yhtiön missään aiemmassa tuotteessa. Kyseisen laitteen julkistus ei ollut kuitenkaan sinänsä suuri yllätys, sillä Applelta on odotettu tablet-mallista konetta jo kauan.

Vähintään yhtä kiinnostavaa kuin itse uusi laite on se, miten taitavasti Apple pyörittää mediaa ja muita seuraajiaan. Yhtiö tietää, miten luodaan hype ja saadaan tuhottomasti ilmaista mainostilaa. Apple saa ihmiset janoamaan tuotteitaan jo ennen kuin ne ovat edes markkinoilla. Esimerkiksi Nokialla olisi paljon opittavaa Applen koukuttavasta mediastrategiasta. 

Kuvasin tämän blogipostauksen videot Applen 3G-mallisella iPhonella, ja puhelimen akku oli lähes loppu vajaan puolen tunnin kuvaamisen jälkeen. Myös iPhonen kosketusnäppäimistö on suoraan sanottuna surkea, ja puhelimesta löytyy monta muutakin teknistä heikkoutta. Applen tuotteet eivät siis ole lähellekään täydellisiä. Kyse onkin ennen kaikkea brändiin liitetyistä yltiöpositiivisista mielikuvista, joita juuri nähdyn kaltainen mediahypetys entisestään vahvistaa.


 Ennen Applen lehdistötilaisuuden alkua (San Francisco, 27.1.2010)

7 kommenttia

3G-mallisella iPhonella ei videoita kuvata, edes blogeihin. Sen sijaan 3GS-mallissa on videokamera.

Miksi Nokia ei pysty tekemään samankaltaisia sirkustemppuja?

iPhonen näppis surkea?!? Kannattais toimittajan varmaan opetella käyttämään sitä..vuoden iLuuria käyttäneenä en kyllä tulis toimeen ilman.
Näyttö reagoi lämpöön, joten kynnellä/sormen kärjellä on ihan turha kirjaimia tavoitella.

Mutta median pyörityksen omenan pojat kyllä hallitsee..Siinä toimittaja ei ole väärässä..

Kertoo suhteellisen paljon jo se, että toimittaja haukkuu iPhonen näppäimistöä surkeaksi.

Useaa puhelinta käyttäneenä, mukaan lukien uusimpien nokioiden liukunäppäimistöt(fyysiset) sekä uusimpien kosketuspuhelinten virtuaalinäppäimistöt, voin kertoa ettei yksikään pääse lähellekkään iPhonen kosketusnäppämistöä.

Samoin itse iPhone on todellakin yksinkertaisesti paras saatavilla oleva puhelin.
Omalla kohdallani sillä ei ole mitään tekemistä yhtiön aiheuttaman mielikuvan kanssa.
Iphone on ensimmäinen omistavani applen tuote, ja olen ennen sen omistamista lähinnä naureskellut maceille. Mutta iPhone tosiaan vain on niin hyvä kun sanotaan.

Anonyymi kirjoitti:

3G-mallisella iPhonella ei videoita kuvata, edes blogeihin. Sen sijaan 3GS-mallissa on videokamera.

Jailbreikatulla 3G ja 2G malleilla voi kuvata videota, jopa ihan laadukastakin.

Anonyymi kirjoitti:

iPhonen näppis surkea?!? Kannattais toimittajan varmaan opetella käyttämään sitä..vuoden iLuuria käyttäneenä en kyllä tulis toimeen ilman.
Näyttö reagoi lämpöön, joten kynnellä/sormen kärjellä on ihan turha kirjaimia tavoitella.

Mutta median pyörityksen omenan pojat kyllä hallitsee..Siinä toimittaja ei ole väärässä..

Jep. iPhonen näppis ei todellakaan ole surkea, itse olen pari kuukautta käyttänyt. Mutta sen asian haluaisin korjata, että iPhonen näyttö ei reagoi lämpöön, vaan iPhonen KOSKETUSKALVO reagoi sormen STAATTISEEN SÄHKÖÖN.

Kiitos kommenteista! Onnistuin näköjään ansiokkaasti provosoimaan iPhonen käyttäjiä ja herättämään keskustelua, hyvä niin! Jenkeissä iPhonen kosketusnäppäimistö on saanut kritiikkiä esim siksi, että sillä on suhteellisen vaikea kirjoittaa erittäin nopeasti ja samalla täysin oikein. Ehkä täällä on puhelimia arvioitaessa käytössä jossain määrin eri kriteerit kuin Suomessa ja tarjonta ja vertailukohdat blackberryineen ym myös erilaisia.