Green Card -arvonta houkuttelee miljoonia

Yhdysvaltojen hallitus pitää kerran vuodessa erikoiset arpajaiset, joissa jaetaan ulkomaalaisille mahdollisuuksia hakea pysyvää oleskelulupaa maahan. Green Card -arpajaisiin osallistuu miljoonia ihmisiä ympäri maailman. Viralliselta nimeltään Yhdysvaltojen monimuotoisuusviisumilain mukainen arvonta on yksi keino saada mahdollisuus elää, työskennellä ja opiskella laillisesti Yhdysvalloissa, vaikkei olekaan Yhdysvaltain kansalainen. Green Cardin saa vuosittain arpajaisten kautta viitisenkymmentä tuhatta onnekasta.

Green Card -arvontaan voi osallistua, jos on syntynyt maassa, josta ei muuteta Yhdysvaltoihin erityisen ahkeraan. Käytännössä arvontaan kelpuutetaan maat, joista on tullut Yhdysvaltoihin alle 50 000 siirtolaista viimeisten viiden vuoden aikana. Hakukelpoisuus määräytyy siis synnyinmaan eikä kansalaisuuden perusteella. Ylivoimaisesti suurin osa hakemuksista saapuu Afrikasta ja Aasiasta. Noin viidesosa hakijoista on eurooppalaisia. Green Cardin voi saada arpajaisten kautta, jos on suorittanut peruskoulua ja lukiota vastaavan oppimäärän tai hankkinut vaadittavan määrän työkokemusta.

(Kuva: The American Dream / EPA)

Pysyvä oleskelulupa mahdollistaa muuton Yhdysvaltoihin ja työnteon siellä. Monelle tärkein Green Cardin tuoma etu onkin juuri se, että se oikeuttaa työskentelemään maassa laillisesti. Green Card on myös portti Yhdysvaltain kansalaisuuden hakemiseen. Laillinen asukas voi hakea kansalaisuutta asuttuaan maassa viisi vuotta.

Green Cardin tavoitteluun liittyy myös huijausbisnestä. Netistä löytyy lukuisia huijarifirmoja, jotka kertovat järjestävänsä Green Card -arvontoja ja perivät tietämättömiltä osallistumismaksuja. Ainoa oikea arvonta on kuitenkin Yhdysvaltain hallituksen järjestämä, ja siihen voi osallistua ilmaiseksi hallituksen arvontasivustolla.

Osa Green Card -bisneksessä mukana olevista firmoista tarjoaa apua hakuprosessissa. Käytännössä firmat veloittavat kovan hinnan yksinkertaisesta paperityöstä. Ilmoittautuminen on helppoa, ja se tapahtuu netissä täyttämällä yksinkertainen hakulomake.

Kuuntele Green Cardin vuoden 1990 arpajaisissa voittaneen italialaisnaisen haastattelu:


Blogihaastattelu - Watch more Funny Videos