Halloween piristää aikuisia ja taloutta

Halloween on muuttunut Yhdysvalloissa yhä enemmän aikuisten juhlaksi. Kepposta tai karkkia kyseleviä, pelottavan näköisiä lapsia kävelee Halloweenina edelleen vastaan, mutta lasten lisäksi myös aikuiset panostavat karnevaaliin yhä vahvemmin, erityisesti pukeutumisessa. Muutos on tapahtunut viime vuosina ja näkyy esimerkiksi siinä että aikuiset ostavat yhä suuremman osan myytävistä Halloween-puvuista. Halloween onkin loistava syy pukeutua joksikin mikä et ikinä olisi oikeassa elämässä ja vaan yksinkertaisesti pitää hauskaa!

Katso Flickristä Halloween-aiheisia kuvia.

Katso YouTubesta hyvät arvostelut saaneita Halloween-videoita.

Lamasta huolimatta tai ehkä juuri sen ansiosta Halloween on Yhdysvalloissa kaupan alalla todella merkittävä tapahtuma. Sesongin pääkohderyhmä ovat pari-kolmikymppiset jotka ovat tottuneet viettämään juhlaa lapsesta saakka. National Retail Federationin mukaan erityisesti nuoret, lapsettomat aikuiset käyttävät Halloweeniin vuosi vuodelta enemmän rahaa. Dollareita kuluu erityisesti pukuihin, makeisiin ja koristeisiin. National Retail Federation ennusti Halloweenin alla yhdysvaltalaiskuluttajien käyttävän hassutteluun tänä vuonna vajaat 60 taalaa henkilöä kohti. Halloweenin kokonaismyynnin veikkailtiin yltävän tällä kertaa vajaasta viidestä jopa kuuteen miljardiin dollariin.

Yhdysvalloissa ensimmäiset Halloweenin merkit ilmaantuvat perinteisesti heti alkusyksystä kun keskeisille paikoille ilmestyy väliaikaisia Halloween-kauppoja. Liiketiloja oli tänäkin vuonna runsaasti tyhjillään ja niiden omistajat ovat tyytyväisiä jos saavat vuokralaisen edes kuukaudeksi tai pariksi. Monet ravintolat, kaupat ja muut liikkeet koristelevat Halloweenin alla vähintäänkin kadunpuoleiset ikkunansa. 

 

Moni juhlinnasta kiinnostunut suuntaa Halloweenina bileisiin tai klubille. Baarien, yökerhojen ja muiden menopaikkojen Halloween-tapahtumien määrä kasvaa ja tarjonta monipuolistuu vuosi vuodelta. Myös alkoholiteollisuus ottaa ilmiöstä kaiken irti ja uusia Halloween-drinkkejä lanseerattiin tänäkin vuonna hyvissä ajoin ennen varsinaista h-hetkeä. Halloweenin osuminen lauantaille kasvatti sen bilepotentiaalia entisestään.

Halloween-asun hankinta jäi omalla kohdallani varsinaista juhlaa edeltävään päivään. Enkä ollut ainoa vaateostokset viime tippaan jättänyt! Pukuja ja asiakkaita täpötäynnä olleiden kauppojen koluaminen tuotti lopulta tulosta kun löysin täällä vuodesta toiseen suositun, French maidin eli ranskalaisen sisäkön puvun. Asu oli jopa niin suosittu etten ollut suinkaan bileideni ainoa sisäkkö!

Tänä vuonna monessa paikassa nähtiin useita Michael Jacksoneita. Zombie-aiheiset puvut ja vampyyrit pitivät myös pintansa. Pelkkien pukujen hinnat ovat yleensä paristakymmenestä dollarista ylöspäin. Puku tykötarpeineen lähtee usein vajaalla sadalla dollarilla.

Tämän Halloweenin alla julkista närkästystä aiheuttivat kauppojen hyllyille ilmestyneet, illegal alien -tekstillä varustetut puvut. Yhdysvaltalaiset maahanmuuttajien oikeuksia puolustavat ryhmät kokivat laitonta muukalaista tarkoittavan tekstin loukkaavan maahanmuuttajia. Useat liikkeet vetivätkin puvut myynnistä protestien seurauksena.

Oman Halloweenini kokokohdiksi nousivat loppujen lopuksi vastaani kävelleet kananmunaksi puettu vauva ja lepakkoa muistuttava koira. Halloween onkin oiva keino tulla hyvälle tuulelle ja jopa torjua syysmasennusta. Se onnistuu helposti pelkästään kadulla kävelemällä ja ympärilleen katselemalla!