Kunnon löylyt Pohjois-Kaliforniassa
San Franciscosta tunnin ajomatkan päässä sijaitsevasta Sonomasta löytyy aimo annos suomalaisuutta ja luultavasti alueen paras sauna. Riittävän kuumista löylyistä vastaa voittoa tavoittelemattoman Finnish American Heritage Associationin eli kotoisasti Fahan ylläpitämä Suomi-keskus.
Kiinnostuin Fahana tunnetusta paikasta kuultuani erinomaisesta saunasta ja suomalaisvanhusten asuntolasta. Kaliforniasta on nimittäin vaikea löytää kunnon saunaa. Esimerkiksi kuntosalien saunamaiset tilat muistuttavat yleensä lähinnä lämpimiä huoneita, joiden kiukaille ei saa edes heittää vettä. Lämpöhuoneita ei ole suunniteltu kestämään saunamaisen korkeita lämpötiloja.
Faha on näyte kaliforniansuomalaisten talkoohengen voimasta. Suomalaisia perinteitä vaalivan keskuksen rakentaminen aloitettiin 1970-luvulla lahjoitusten ja lainarahan turvin. Myös suomalaisen lettivehnäsen myyminen on ollut alusta asti merkittävä tulonlähde. Kuluja katetaan nykyisin esimerkiksi vuokraamalla päärakennusta keittiöineen juhlakäyttöön ja vierastalon huoneita matkailijoille.
Fahan pihapiiriä (Sonoma, Pohjois-Kalifornia).
Olen tutustunut Fahassa mielenkiintoisiin vanhuksiin ja kuullut erikoisia elämäntarinoita. Moni Fahassa eläkepäiviä viettävä lähti Suomesta Amerikan mantereelle parikymppisenä, kaukokaipuun siivittämänä, ja on yhä sillä tiellä. Lähtöpäätös on vaatinut suurta uskallusta aikana, jolloin edes ulkomaille matkustaminen ei ollut tavallista.
Moni saapui uudelle mantereelle kielitaidottomana ja onnistui rakentamaan lähes tyhjästä hyvän elämän uudessa maassa. Jotkut suuntasivat ensin naapurimaahan Kanadaan, sillä Kanadan maahanmuuttopolitiikka oli jo tuolloin Yhdysvaltoja sallivampaa. Kanada otti sodan jälkeisinä vuosina siirtolaiset avosylin vastaan, kun taas Yhdysvaltoihin oli vaikeampi päästä.
Iän karttuessa oman kielen ja kulttuurin merkitys korostuu. Vanhemmiten vieraan kielen taito saattaa taantua äidinkielen säilyessä kauimmin. Fahan suomalaisvanhusten asuntola tarjoaa sinne pääseville hienon mahdollisuuden viettää eläkepäiviä tutunoloisessa ja turvallisessa ympäristössä, jossa asiat hoituvat tarvittaessa suomeksi.
Sonoman Fahassa jo kymmenkunta vuotta asunut Anja Rissanen suuntasi Atlantin toiselle puolelle miehensä kanssa 1950-luvun alun Kotkasta. Nuoripari astui Kööpenhaminassa New Yorkiin menevään laivaan ja jatkoi Yhdysvaltoihin saavuttuaan junalla Kanadan puolelle.
Rissanen on tyytyväinen saadessaan viettää eläkepäiviään Pohjois-Kalifornian suomalaisyhteisössä. Fahassa on hänen mukaansa hyvä henki ja runsaasti yhteistä tekemistä. Rissanen on kuitenkin huolissaan paikan tulevaisuudesta, sillä uudemmat kaliforniansuomalaiset eivät löydä Fahaan toivotulla tavalla.