Tiikerijahti jatkuu Yhdysvalloissa

Tiger Woodsin naisseikkailut ovat hallinneet yhdysvaltalaismediaa viimeiset pari viikkoa. Mieheen on tätä kirjoitettaessa yhdistetty jo kymmenkunta vierasta naista. Tapahtumien kiinnostavuutta lisäävät mehevät sivujuonteet Woodsin vaimon mahdollisesta väkivaltaisesta käyttäytymisestä kolariyönä miehen anopin sairaalaan joutumiseen.

Asian saama suunnaton mediahuomio laittaa kysymään, mikä tekee Woodsista niin äärettömän kiinnostavan. Epäilemättä ainakin hänen ylivoimaisuutensa golfkentillä, ehdoton pyrkimyksensä suojella yksityisyyttään, ihonvärinsä sekä kuvankaunis, vaalea vaimonsa. Mielenkiintoa lisää myös suuri ristiriita nykytilanteen ja suuren yleisön aiempien käsitysten välillä. Mielikuva arvomaailmaltaan esimerkillisestä urheilijasta ja kiiltokuvapojasta romuttui kerralla naisseikkailujen paljastuttua, ja maineen edes osittainen pelastaminen maksanee Woodsille miljoonia dollareita. Sponsorit eivät negatiivista julkisuutta mukisematta niele, joten skandaali tuntunee Woodsin mainoksista ja vastaavista saamissa tuloissa. Mahdollinen rahareikä on myös Woodsiin yhdistettyjen naisten hiljaisena pitäminen ja vaimon avioetujen parantaminen. Kaikki tämä siitäkin huolimatta, että pettämisestä ei ole ainakaan toistaiseksi esitetty vedenpitäviä todisteita.

Woods vaikuttaa naiskuvioissaan jos ei suorastaan tyhmältä, niin ainakin melko yksinkertaiselta. Moni pettää, mutta tekee sen niin, ettei jää kiinni. Woodsin kaliiperiä olevan julkkiksen luulisi ymmärtävän olla mahdollisissa pettämisissäänkin tavallisia ihmisiä tarkempi. Lankeaminen ennakoitavasti julkisuudenkipeisiin, luokattomiin pyrkyreihin osoittaa yksinkertaisuuden lisäksi myös huonoa makua. Woods tarjosi virityksilleen helpon tavan päästä julkisuuteen ja tehdä helppoa rahaa. En ihmettelisi yhtään, jos Woodsin naisista fyysisesti edustavin raivaisi tiensä esimerkiksi Playboyhin tai emännöisi pian omaa talkshowta. Naiset ottivat tilaisuudesta vaarin, oli se sitten väärin tai ei.

(Kuva: EPA/Justin Lane)

Myös Woodsin ihonväri on nostettu pettämiskohun myötä esille. Yhdysvaltain golfkentillä ei ole totuttu näkemään mustia pelaajia, ja jo se on tehnyt Woodsista harvinaisen lajissaan. Woods luokitellaan Yhdysvalloissa yleensä mustaksi, vaikka hänen äitinsä on aasialaista syntyperää. Yhdysvaltain mustien yhteisöstä on kuulunut kohun myötä aiempaa enemmän Woodsin vastaisia soraääniä, ja mies on menettänyt luottamustaan mustien keskuudessa.

Yhtälössä tumma mies ja kuvankaunis blondi on siinäkin aina jotain tavattoman kiehtovaa. Woodsin ruotsalaisvaimo Elin Nordegren tunnetaan paitsi kauniina naisena, myös miehensä tavoin yksityisyyttään tarkoin varjelevana henkilönä. Esimerkiksi yhdysvaltalaisilla keskustelupalstoilla moni pitää aivan käsittämättömänä sitä, että kukaan haluaa pettää Elin Nordegrenin kaltaista naista. Pettäminen olisi kai jotenkin helpompi ymmärtää jos vaimo olisi ruma pirttihirmu.

On mielestäni kummallista, että yhdysvaltalaismedia on kiinnittänyt vain vähän huomiota rouva Woodsin mahdolliseen väkivaltaiseen käyttäytymiseen miehensä auto-onnettomuusyönä. Moni uskoo Woodsin paenneen golfmailaa aseenaan käyttänyttä vaimoaan ennen omassa pihassa sattunutta kolaria. Jos Woodsin vaimo olisi löydetty pihalta tajuttomuuden rajoilla ja ruhjeita saaneena, olisi syyttävä sormi osoittanut oitis herra Woodsiin. Media hyväksyy naisilta jostain syystä väkivaltaisempaa käyttäytymistä kuin miehiltä.

Woodsien mediajahti jatkunee vielä tovin. Monen mielestä herra Woodsin pitäisi nyt viimeistään tulla julkisuuteen ja kertoa itse, miten asiat oikeasti ovat. Mielestäni Woodsit eivät ole selityksiä velkaa suurelle yleisölle, onhan kyse puhtaasti yksityiselämän asioista. Medialogiikka ei vain valitettavasti toimi niin, vaan sekä syylliset että syyttömät halutaan tilille kaikin mahdollisin keinoin.

Angelina Jolie, Brad Pitt ja Jennifer Aniston eivät ole Woodsien saamasta huomiosta välttämättä kovinkaan pahoillaan. Woodsin pettämiskohu on nimittäin jättänyt lähes tyystin varjoonsa Brangelinan ja Anistonin väitetyn, lähes päivittäin Yhdysvaltojen juorumediassa muotoaan muuttavan kolmiodraaman.