Suorana: Kortesmäki viilaantui

Suorana: Kortesmäki on aloittanut syyskautensa pirteästi. Ajattelin nyt hieman kertoa pienistä uudistuksistamme.

Ohjelman alkua on säädetty selkeämmäksi. Alussa on nyt osioita, jotka vaihtuvat päivittäin. Tässä kolme esimerkkiä.
1. Trendcenter. Kiinassa (ja muuallakin) tehdään paljon mielenkiintoisia tuotteita, jotka eivät koskaan päädy Euroopan markkinoille. Onneksi Suorana: Kortesmäki testaa laitteet puolestasi. Ensimmäisessä Trendcenterissä oli testissä Saunashortsit. Syksyn aikana on luvassa paljon ajatustaherättäviä tuotteita. Kiinasta saa yllättävän laadukasta krääsää kahdella dollarilla. Sisältäen postimaksut.
2. Viikon urpo. Maailma on täynnä urpoja. Suorana: Kortesmäki etsii ajankohtaisimmat urpottelijat.
3. Muu maa mansikka. Suomi ei ole ainoa mansikka maailmalla. Mikä maa saa kunnian ottaa Muu maa mansikka -tittelin ensi kerralla? Perustelut ovat perusteltavissa.
Katso ohjelmaa, niin voit törmätä myös muihin uusiin osioihin.

Lavastetta on myös hieman viilattu. Nyt meillä on SALUUNANOVET! ... Niiden takia tosin jokainen vieraamme tulee lännentyyliin sisälle. Ja heiluttelee kuvitteellisia revolvereja. Emme silti poista ovia.

Triviaa: Suorana: Kortesmäen iso puuseinä on pöllitty eräästä Ylen toisesta ohjelmasta. Genre on tavallaan sama, mutta tyyli on huomattavasti rauhallisempi.
Jos tiedät minkä ohjelman lavasteesta puuseinä on keikattu, niin voitat uskomattomat Suorana: Kortesmäki turvaliivit! Ensimmäiselle menee. Kysymys on kyllä hieman vaikea... Ei noita huimia turvaliivejä ihan helpolla annetta.

Joonaakin on myös viilattu. Huononsimme hänen näköään, joten välillä hän joutuu turvautumaan silmälaseihin. Huomaa myös silmälaseista syntyvä huikea varjo. Siitä tulee vähän mieleen Star Trek: The Next Generation.
Paransimme myös Joonan vartaloa ja kestävyyttä. Parannukset ovat vielä silti beta-vaiheessa, mutta jouluun mennessä siirrymme varmasti lopulliseen versioon.

Suorana: Kortesmäessä on vieläkin joka maanantai live-veto. Luvassa huikeita bändejä. Ohjelmassamme vierailee myös stand up -koomikoita.

Näin. Paljon hyvää. Paljon lähetyksiä. Tule paikanpäälle katsomaan. Tyytyväisyystakuu. Jos et pidä, niin pääset seuraavalla kerralla VIP-aitioon*.

Kiitos,
Juha

* VIP-aition sijainnin ja määritelmän sanelevat työryhmän jäsenet. Työryhmällä on myös valta määritellä lyhenne "VIP" joka kerta eri tavalla. Aitio ei välttämättä sijaitse studiossa.

Ja jatkaa ja jatkaa ja jatkaa ja jatkaa....

Moro!

Suorana: Kortesmäki kävi Karavaanilla ja kesälomalla ja nyt on aika jatkaa hommia. Syksyllä luvassa sata vierasta, 50 lähetystä, standup-koomikoita, bändejä, räjähdyksiä, Ulla ja … enpä nyt keksi muuta.

 Maanantaina 26.8. TV2 klo 20:30 suora lähetys.

 Tästä kirjoituksesta tuli melkein twiitin mittainen, joten linkataan tähän videomateriaalia: http://www.youtube.com/watch?v=4WdB_0UIFcI&feature=youtu.be

 

Mukavaa syksyä.

Kortesmäen karavaani kiertää

Tänään koulunsa päättää yli 500 000 suomalaista nuorta. HIENO PÄIVÄ! Kolme paikkakuntaa, kolme suoraa lähetystä ja kolmet juhlat. Tule mukaan!

Tweettaa tai lähetä kuvia omista kesän alkamisen karkeloista tagilla #karavaani

Karvaani kulkee Keski-Suomessa varhaisesta aamusta hämärtyvään iltaan. Moikkaillaan tiellä!
klo: 10.00 Jyväskylä, Vaajakosken koulu
klo: 14.50 Jämsä
klo: 19.30 Kuhmoinen, Saharanta, Jätkäjätkien keikka

Katso TV2 ja suorat lähetykset!

Asiasanat: 

Kortesmäen karavaani

Kortesmäen karavaani on 1.6. mukana juhlimassa koulujen päättymistä.

Karavaani kiertää Keski-Suomessa varhaisesta aamusta hämärtyvään iltaan. Luvassa on kolme paikkakuntaa, kolme suoraa lähetystä ja kolmet erilaiset juhlat. Suorat lähetykset kiertuekohteista nähdään Yle TV2:ssa ja tallenteina Areenassa. Karavaanin etenemistä voi seurata myös Radio Suomessa.

Karavaani aloittaa aamun lähetyksellä Vaajakosken koulun kevätjuhlasta. Ohjelmassa on oppilaiden tanssi- ja musiikkiesityksiä sekä yhdeksäsluokkalaisen puhe. Juontaja Joona Kortesmäki välittää oppilaiden tunnelmia viimeisenä koulupäivänä. Miltä tuntuu päättää oppivelvollisuus ja kirmata kesälaitumille, entä onko haikeaa jättää ystävät ja tuttu koulu?

Seuraavaksi Kortesmäen karavaani matkaa Jämsään kohottamaan maljan Annin ylioppilaslakin kunniaksi. Mitä juontaja Joona Kortesmäki tuo lahjaksi? Mitä on ylioppilasjuhlissa tarjolla? Miltä näyttää Annin päättötodistus? Suostuvatko Annin veljet soittamaan juhlissa?

Illalla karavaani kulkee Päijänteen rannalle Kuhmoisiin ja tuo mukanaan yhdeksänhenkisen Jätkäjätkät-orkesterin. Toivottavasti sää on suosiollinen keikalle, koska kesäloman alkua juhlitaan Kuhmoisten keskustan Saharannassa!

Katso telkkarista, kanava on TV2:

klo: 10.00 Jyväskylä, Vaajakosken koulun kevätjuhla

klo: 14.50 Jämsä, Lakkaiset

klo: 19.30 Kuhmoinen, Jätkäjätkien keikka

 

Ohjelma on osa Schools outin kampanjaa.

www.yle.fi/karavaani

Tauko viisi minuuttia

Suorana: Kortesmäki kiittää kaikkia kevään aikana kyläilleitä ihmisiä. Kiitoksen saavat niin haastateltavat kuin mahtavat yleisötkin. Kiitos.

Nyt keskitymme vappuaaton erikoislähetykseen. Yritimme keksiä sinne täysin uuden lajin. Joonaa vastaan ottelee YleX:n Juuso Mäkilähde. Juuso ei vain tiedä sitä vielä. Vappupäivänä vieraaksi saapuu loistava Krista Siegfrids ja huikeaa mainetta lyhytelokuvallaan niittänyt  Elias Koskimies. Luvassa ehkä myös jotain erityisen tuoretta materiaalia.

Vappuna Suorana: Kortesmäki jää myös tauolle. Palaamme asiaan samoissa merkeissä vasta elokuussa. Välissä kuitenkin teemme School´s Out -hengessä Kortesmäen karavaanin.

Kortesmäen karavaani on Joonan vetämä ulkotuotantoautoletka, joka tekee suoria lähetyksiä 1.6. Ensimmäisenä vuorossa on klo 10 Vaajakosken koulun kevätjuhla. Sieltä karavaani siirtyy Jämsään, josta teemme suoraa lähetystä ylioppilasjuhlista. Viimeinen etappi on Kuhmoinen, jossa juhlimme koulujen loppua klo 19:30.
 
Toivottavasti ei sada.

Sipsi on tärkeä

Ohjelman tuottamiseen kuuluu suunnaton määrä asioita. Pitäisi tehdä huikean järkeviä päätöksiä. Ensin tosin pitäisi saada asiat käyntiin, että päätöksiä voisi ylipäätään tehdä. Millainen lavastus olisi hyvä? Millainen logo olisi toimiva? Miten ohjelman käsikirjoitus rakentuu?

Vaikka kuinka haluaisi miettiä vain suuria taiteellisia linjoja, niin tärkeimmät jutut ovat pienestä kiinni. Kun aikoinaan päätimme haluta studioon yleisön, niin se  tarkoitti saavikaupalla ratkottavia asioita. Mistä yleisöä saadaan? Miten he pääsevät paikalle? Kuinka suuri työ on saada ihmisiä katsomoon? Miten työ resursoidaan? Miten voimme saada vieraillemme mahdollisimman mukavat oltavat? Haluammeko enää studioyleisöä?

Piti siirtyä konkreettisempaan pohdintaan. Kun ihminen tulee yleisöksi ohjelmaamme, niin haluaako hän juoda kahvia puoli yhdeksältä illalla? Emme halua viedä yöunia tai tummentaa hampaita. Pelkkä limu tuntuu turhan sokeriselta, joten tarjolla voisi olla myös kivennäisvettä. Mitä teemme tyhjille pulloille? Sipsien säilyttäminen vie paljon tilaa, joten riittäisikö poopcornit? Pelkkä suolainen ei riitä, joten pitää kai olla keksejäkin. Pitääkö kekseissä olla suklaapalasia? Keksi ilman suklaata on joko loukkaus tai öylätti. Kuinka usein pitää käydä kaupassa, että varastossa olisi aina optimimäärä tarjottavaa? Pitääkö varaston ovessa olla lukko? Ja ketä varten? Miksei minulla ole siihen avainta?

Tätä piti pilotoida käytännössä. Suuri ihmiskoe. Ensimmäinen lähetys. Juomat ja naksut olivat nätisti pöydällä. Yleisö kävi tarjonnan kimppuun... Ja he eivät kiinnostuneet kivennäisvedestä. Eivätkä kekseistä. Limu ja sipsit ovat todistetusti hittiyhdistelmä. Perunalastujen mausteutuksella ei näköjään ole mitään väliä. Kunhan ne ovat suolaisia ja litteitä. Tarjoamme silti vieläkin poppareita ja suklaakeksejä. Ja aikoinaan olemme kokeilleet myös vihanneksia. Niitä luultiin varmaan koristeiksi.

Tarjoiluhössötys voi tuntua irralliselta, mutta yleisössä istuvat ihmiset ovat tärkeä osa ohjelmaa. Jos kukaan ei naura, niin se voi vaikuttaa huonolla tavalla Joonaan.

Enemmän perunastuja= enemmän iloa.

Pari minuuttia

Normaalielämän aikakäsitys ei päde televisiossa. Se on välillä hankalaa. Jos ohjelma-aikaa on käytettävissä 28 minuuttia, niin kuinka paljon siitä voi jakaa vieraiden kesken? Kuinka kauan edes on kauan? Onko yhdeksän minuuttia kauan? Jos Ismo Alangon fanille luvattaisiin yhdeksän minuutin keskustelutuokio Ismon kanssa, niin mitä hän ajattelisi? Mistä alle kymmenessä minuutissa ehtii jutella?

Televisiossa yhdeksän minuuttia on ikuisuus. Katsojat ovat kyllästetty nopeatempoiseen kerrontaan ja tiivistahtiseen lunastukseen. Minuuttien sisään pitää vielä suunnitella tiettyä draamaa ja johdonmukaisuutta. On myös järkevää miettiä vaihtoehtoisia suuntia, jos haastateltava vie jutustelua toiseen suuntaan. Perusjuttuja, mutta silti joudumme miettimään minuutteja tarkkaan. Voiko Joona aloittaa uuden keskusteluaiheen, jos aikaa on jäljellä enää reilu minuutti? Suoraa lähetystä ei voi leikellä paremmaksi.

Maanantaina meillä on vieraana Ismo Alanko. Useat muut ohjelmat antaisivat haastikselle aikaa noin viisi minuuttia. Katso mitä kaikkea me ehdimme käsitellä noin yhdeksässä minuutissa.

Luvassa myös Ismon live-veto!!! Sille on varattu ihan omat minuuttinsa.

 

Yle Areena: http://areena.yle.fi/tv/1831546

Face: https://www.facebook.com/SuoranaKortesmaki

Twitter: @Suorana_Kmaki #SuKo

Lisää aplodeja...

Suorana: Kortesmäki –ohjelmaa suunnitellessamme päätimme, että se ei ole show. Me emme voi kilpailla amerikkalaisten talkshow-ohjelmien kanssa samalla viivalla. Se ei ole Suomessa mahdollista. Joten ristimme ohjelmamme ”viihteelliseksi keskusteluohjelmaksi”. Kaikki oli hyvin.

 

Tänään törmäsin erääseen konkarituottajaan.  ”Teillä on show. Koska teillä on show, niin sen pitäisi olla isompi show.” Selvä. Vaikka yritimme tehdä kotikutoista, niin jossain vaiheessa teimme jonkun epäselvän valinnan. Tulos on pieni show.

 

”Teidän pitää ajaa nauhalta lisää yleisön naurua. Hankkikaa joku sinne ajamaan naurua tietokoneelta. Katsojat eivät huomaa eroa.”. Olen eri mieltä. Suorana: Kortesmäki perustuu mahdollisimman vilpittömään tunnelmaan. Ainakin sinne suuntaan yritämme mennä. Ja lisätaputuksien ajaminen on myös erittäin haastavaa, jos sen haluaa tehdä huomaamattomasti. Kuunnelkaa vaikka telkkarista tulevia gaaloja. Jos olette tarkkoja, niin tunnistatte samat orgastiset hihkunnat monissa ohjelmissa. Usein taustalla on vielä sama äänivelhojamppari, jonka läppärin äänipankista superinnostunut yleisö holottaa. Vaikka kuvissa porukka vaikuttaa oudon rauhalliselta verrattuna äänimaisemaan.

 

Meillä on joka ohjelmassa pieni yleisö. Yleisö nauraa, jos he kuulevat hauskan jutun. He ovat hiljaa jos juttu ei ole tarpeeksi hyvä. Yksinkertaista. En haluaisi huijata tässä lisäämällä nauhoitettuja hihhulointiääniä. Mutta sen voin kertoa, että vitsit vaikuttavat paremmilta paikanpäällä. Siihen on varmasti jokin syvä psykologinen selitys. Ihan sama. Näin se vain on.

 

Tämä on vetoomus sinulle. Tule tutustumaan ohjelmaan oikeasti. Jos istuminen ja  taputtaminen ei muuten innosta, niin tule seuraamaan huippubändien livevetoja. Maanantaina meillä esiintyy Von Hertzénin veljekset. Viikon päästä maanantaina Ismo Alanko. Ja kovia vetoja on luvassa koko kevät. Eikä maksa mitään. Tarjolla myös vähän kivennäisvettä ja keksejä.

 

Ja aina on myös pieni mahdollisuus, että pääset osallistumaan Kaikkien aikojen suorimpaan tietovisaan. Jossa eräskin onnekas kilpailija tunnisti täytetyn supikoiran silmät sidottuina. Huikea suoritus.

Ilmoittaudu: suorana.kortesmaki@yle.fi

 

Mistä se alkoi?

Ajatus Joona Kortesmäen juontamasta ohjelmasta syntyi viime keväänä jossain Ylen käytävillä. Ensin idea oli, että hänen rinnalleen haettaisiin juontajapari. Halusin ohjelman, jossa on kaksi miesjuontajaa. Syitä oli paljon. Päätin, että en taivu kenenkään edessä. En aikonut taipua, koska olin oikeassa. Kaksi miestä = rentoa jutustelua = hyvä ohjelma.

Joona tuntui täydelliseltä talkshown vetäjältä. Lopulta tajusimme hänen olevan niin uniikki, että hänen rinnalleen on vaikea tuoda juontajaparia. Emme tuo. Päätös. Nimetään ohjelma Joonan mukaan. Päätös. Hyvä päätös. Otetaan Ulla Virtanen mukaan ohjelmaan. Päätös. Hetkinen. Hyvä päätös.  Nyt vain olimme oikeammassa kuin aiemmin. Ulla on täydellinen lisäys Kortesmäen kaveriksi. Vaikka Ulla ei ole mies.

Aikaa tähän kului noin puoli vuotta. Työ ei tietenkään ollut jatkuvaa, vaan noin parin viikon välein kahvia ja keskustelua. Ohjelman lopullinen työryhmä aloitti hommat vasta tammikuussa. Valittu muoto vaati vielä komediantajuista näyttelijää. Tero Salenius.

Esiintyjien takana on ammattitaitoinen tiimi. Alusta asti oli selvää, että homma pitää rakentaa käsikirjoituksen varaan. Otetaan mallia Amerikasta ja palkataan 20 käsikirjoittajaa... Tai ehkä aluksi vain 4. Neljä suomalaista vastaa aikaa montaa amerikkalaista.

Ohjelman lopullista muotoa suunniteltiin noin kaksi kuukautta. Teimme harjoitushaastatteluita, käsikirjoitusmoduleita ja toimitukseen kiipeilyseinän. Eniten hyötyä taisi olla kiipeilyseinästä. Olimme myös tietoisia Joonan tulevasta vauvasta. Vauvan esiintulo ei jonkun laskukaavan mukaan osuisi starttiimme.

Maanantaina 4.3. oli Suorana: Kortesmäki -ohjelman ensi-ilta. Se meni mukavasti. Joona oli mahtava ja vieraat loistavia. Aika paljon ylisanoja. Katso ohjelma Areenasta ja tee omat johtopäätöksesi. http://areena.yle.fi/tv/1814888 .... Lähetyksen jälkeen Joonalle tuli kuitenkin pikalähtö. Vain 50 minuuttia suoran lähetyksen jälkeen hänestä tuli isä.

Onnea vielä kerran!

Seuraavana päivänä oli kuitenkin taas uusi lähetys edessä. Eikä ollut tuuraajaa. 

Nytkö se jo alkaa

Moro!

Suorana: Kortesmäki on Ylen uusi viihteellinen keskusteluohjelma. Juontajana on valloittava Joona Kortesmäki. Ohjelma erottuu muista keskusteluohjelmista kevyellä viihteellisyydellään. Me emme kilpaile lööpeistä.

...

Tuon litanjan olen kertonut kohta sata kertaa. Ja hyvä niin. Yleensä se on ollut vastaus kysymykseen: "Uusi talkshow? Miksi?". Kun olen selittänyt viihteellisyyden, niin kuulija on ollut tyytyväinen. Ja kysynyt seuraavaksi: "Onko se niinkuin se mikäsenytolikaan Hyvät, pahat ja rumat?". Ei. Tämä ei ole ihan kuin Hyvät, pahat ja rumat. Suorana: Kortesmäki ottaa vähän mallia amerikkalaisten keskuskusteluohjelmien ajatusmaailmasta. Juuri siitä ajatusmaailmasta, jolla jokainen kotimainen talkshow on epäonnistunut. Mitä sitten? Maailma on leikkikenttä. Haluamme tuoda esiin samaa positiivista energiaa, koska Suomessa on tarpeeksi synkkyyttä ja vanhoja kääretorttuja syöviä nuoria älykköjä. 

 Jos haluat oikeasti tietää tästä ohjelmasta, niin suosittelen katsomista. Se auttaa mielipiteen muodostamisessa. Tässä tietoa ensimmäisestä viikosta:

  • Maanantai 4.3. TV2 klo 20:30. Vieraana: Anna Puu ja Arman Alizad.
  • Tiistai 5.3. TV2 klo 20:30. Vieraana Jari Sarasvuo ja Edis Tatli.
  • Keskiviikko 6.3. TV2 klo 20:30. Vieraana Peter Franzén ja Minttu Vesala.

Ohjelmassamme on välillä yleisö- ja katsojakilpailuja. Jos haluat osallistua omalla panoksellasi, niin enemmän tietoa kilpailuista kuulet sunnuntaisin YleX:ssä klo 11:00. Suorana: Virtanen on Ulla Virtasen radio-ohjelma, joka kuuluu samaan perheeseen tv-ohjelman kanssa.

Ja koska tämä on ensimmäinen blogi, niin testaan tähän loppuun tekstimahdollisuuksia. Boldina sanoma vaikuttaa tärkeältä. Joona Kortesmäki on valloittava persoona. Italic korostaa epävarmuutta. Alleviivaus on vain tosi outoa. Ehkä tämä on kuitenkin kaikkein oudointa. Tai tämä.  

 

Ainiin. Unohdin kertoa, että meillä on myös teksti-tv -sivut. 388. Under construction. Teksti-tv on huikea väline!!!

Palataan asiaan.

Suorana: Kortesmäki

Suorana: Kortesmäki on TV2:n viihteellinen keskusteluohjelma. Sympaattinen Joona Kortesmäki tapaa kaikki Suomen mielenkiintoisimmat ihmiset. Joona osaa myös soittaa trumpettia. Ihan kelvollisesti. 

Kuvaamme tätä Pasilassa. Tule katsomaan intiimejä live-vetoja tai kuuntelemaan mielenkiintoisia keskusteluja. Ilmoittaudu: suorana.kortesmaki@yle.fi