Pe 14.11.2008 @ 06:20admin

Amerikan kirjeitä 3. Työttömän osa on USA:ssa kova

Kun Yhdysvaltain työttömyys on kovassa kasvussa, niin amerikkalainen työtön ei voi kuin kadehtia kuinka paljon turvatummassa taloudellisessa asemassa suomalainen työtön on.

Molemmat ovat vaikeuksissa, ei siinä sinänsä mitään kadehtimista ole. Vertaillaan kuitenkin.
 
Suomessa potkut saanut työtön on oikeutettu puolentoista vuoden, 500 maksupäivän, ansiosidonnaiseen työttömyyskorvaukseen, jos on kuulunut työttömyyskassaan. Entisestä palkasta saa korvauksena noin puolet miinus verot. Suurituloisella summa jää alle puoleen.
 
Amerikkalainen työtön työnhakija (työttömiä 6,5 % syyskuussa) huokaisisi helpotuksesta, jos saisi korvausta yhtä paljon ja yhtä kauan kuin suomalainen.
 
Yhdysvaltojen eri osavaltioissa ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen taso vaihtelee aika paljon. Valtakunnallisesti työttömyyskorvauksen maksuperiaatteet kyllä ovat samat, mutta osavaltioitten maksuajat ja korvaussummat eivät.
 
Lyhimmillään korvausaika on kymmenkunta viikkoa, mutta korkeintaan 26 viikkoa eli puoli vuotta. Sen jälkeen siirryt pois työttömyystilastoista ja pahimmillaan olet toimeentulotuen varassa jos senkään.
 
Toisaalta työttömyyskorvauksen maksuaikaa voidaan jatkaa, jos osavaltiossa on poikkeuksellisen korkea työttömyys kuten Yhdysvalloissa kohta on.
 
Ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen taso on suomalaisittain katsottuna yllättävän pieni. Osavaltiosta riippuen 30 -40:stä dollarista 400 – 450 dollariin viikossa miinus valtionvero, jonka saattaa saada anotuksi poiskin.
 
Euroiksi muunnettuna ansiosidonnainen työttömyyskorvaus vaihtelee noin 100 eurosta noin 1400 euroon kuukaudessa miinus valtionvero. Korvauksen katto on korkeimmalla Kaliforniassa, jossa entinen hyväpalkkainen voi päästä 450 dollarin (noin 350 €) viikkokorvaukseen.
 
Kalifornian työttömyys on nyt Yhdysvaltain korkeimpia, 7,7 rposenttia. Alhaisimmat luvut löytyvät keskilänneltä.
 
Viikoittaisten työttömyyskorvausten alimmat kattoluvut sattuivat silmään Arizonasta (240 dollaria) ja Floridasta (275 dollaria), jossa työttömyys oli 6.6 prosenttia syyskuussa 2008. Korvaus tilastot ovat vuodelta 2005 ja saattavat olla nykyisin korkeampia.
 
Kun amerikkalaisten säästöt ovat paremminkin velkoja ja lisäksi luottokorttivelkoja kuin säästöjä, niin pitkittyvä työttömyys koituu helposti taloudelliseksi katastrofiksi. Yhdysvalloissa henkilökohtainen konkurssi ja sitä kautta ikuisesta velkataakasta eroon pääsy on mahdollista toisin kuin Suomessa.
 
Miten sitten Yhdysvaltain kasvava työttömyys näkyy käytännössä? Totesin sen helposti parin marketin asiakasmääristä 650 000:n asukkaan Baltimoressa. Hieman paremman luokan Safe Way -  marketti vaikutti paremminkin varastohallilta kuin kaupalta. Asiakkaita oli vain nimeksi.
 
Hyvistä tuloksistaan juuri ilmoittaneen Wal-Mart halpakauppaketjun marketin pysäköintipaikka oli melkein täynnä autoja. Asiakkaita ei kuitenkaan ollut tungokseen asti, mutta kuitenkin kohtalaisesti.
 
Piristin kaupan myyntiä ja kasvatin Yhdysvaltain bruttokansantuotetta ostamalla vajaalla kuudella dollarilla pitkät alushousut. Ilmat kylmenevät täälläkin.
 
Amerikkalaiset ovat supistaneet kulutustaan yllättävän nopeasti. Samaan aikaan erilaiset halpaketjut ovat pärjänneet. Kaupoissa on myös tarjouksia entistä enemmän. Joulumyynnin laskua kauppiaat odottavat nyt sydän syrjällään.
 
Tuttavani kertoivat, että nykyisin kauppaan mennään yhä useammin vain kerran viikossa pitkän, tarkasti harkitun ostoslistan kanssa. Ennen käväistiin montakin kertaa bensakuluja murehtimatta.
 
Bensiinin hinta Yhdysvalloissa on viime aikoina laskenut tuntuvasti. Suomalaista matalaoktaanista vieläkin matalaoktaanisempaa, halvinta laatua saa jo 2 dollarilla gallonan ( hieman vaille 40 eurosenttiä litra).
 
Korkeaoktaaninen maksaa hieman enemmän, noin 2,33 dollaria gallonalta. Siis noin 40 eurosenttiä litralta.
 
Tilapäisesti amerikkalaisautoilijat huoahtavat nyt helpotuksesta, mutta kyllä se öljyn hinta siis taas nousee. Pysyvää paluuta halvan bensiinin aikaan ei ole.
 
Hintoja katsellessani jäin vain ihmettelemään miksi dieselöljy on noin 50 prosenttia kalliimpaa kuin bensiini, mutta kaipa siihenkin jokin selitys on.  
 
 

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto