To 16.11.2006 @ 14:35admin

Nato muuttuu mutta millaiseksi?

Lueskellessani taustamateriaalia radio-ohjelmaan ´Liettua Naton kainalossa´ (Vallan vaiheilla 16.11. 2006), silmiini sattui Liettuan Nato – suurlähettilään puhe heinäkuussa 2005.

Suurlähettiläs Ginte Damusis arvioi siinä Naton haasteita. Vaikka puheesta on jo aikaa, niin haasteet tuntuvat yhä ajankohtaisilta.

Runsaassa kymmenessä vuodessa Nato on muuttunut aivan toisenlaiseksi organisaatioiksi kuin mihin se aikanaan luotiin. Niin on maailmakin muuttunut, mutta Nato ei ole tahtonut pysyä perässä.

- Nato kaipaa vakavaa poliittista keskustelua ja lisää selkeyttä strategisesta roolistaan, suurlähettiläs Damusis sanoi.

Lisäksi kaivattaisiin tiiviimpää yhteydenpitoa ja lujempia siteitä Yhdistyneitten kansakuntien ja EU:n suuntaan.

Samaan asiaan kiinnitti huomiota Liettuan puolustusministeriön kansainvälisten asioiden poliittinen johtaja, alivaltiosihteeri Renatas Norkus häntä haastatellessani.
Norkus huomautti, että Nato ja EU tekevät paljolti samoja asioita esimerkiksi kriisinhallintatehtävissä.

Henkilökohtaisena näkemyksenään Norkus katsoi, että Naton tulisi tiivistää yhteistyötään Natoon kuulumattomien maiden kanssa. Miten tämä tapahtuisi vaikkapa Suomen kanssa, jonka Nato - yhteistyö jo nyt on hyvin tiivistä, jäi avoimeksi.

Lisäksi Norkusin mielestä EU:n olisi keskityttävä siviiliasioiden hoitoon. Näin työnjako Naton ja EU:n välillä kirkastuisi.

Tällaisistakin asioista Naton seuraavassa huippukokouksessa keskustellaan Riikassa. Siis siellä mihin Suomi ei saanut kutsua.

Organisaatioilla on tapana mieluummin laajentaa omia reviirejään kuin kaventaa niitä. Kuka silloin antaa periksi vai ei kukaan?

Kun Natoa vaaditaan kirkastamaan rooliaan sekä poliittisesti että sotilaallisesti, niin päätöksen tekevät Naton jäsenmaat. Siis samaan tapaan kuin EU:kin päättää omista toimistaan. Tällaiset monikapteeniset laivat kääntyvät hankalasti ja hitaasti.

Avointa keskustelua Natosta ja sen tehtävistä on kuitenkin syytä käydä jatkuvasti yhtä hyvin Nato – maissa kuin siihen kuulumattomissakin. Se on viisasta ja tarpeellista.

Tieto valitettavasti tuskaa lisää. Liika tieto varsinkin. Poliitikot tosin voivat päättää asioista täysin poliittisin perustein kuten tekevätkin. Se on heidän oikeutensa.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto