Pe 05.09.2008 @ 13:24admin

Isot veljet valvovat Slovenian journalisteja

Slovenian pääministerin Janez Janšan ärtymyksen YLE:n MOT – tv -ohjelman korruptiosyytöksiin ymmärtää, kun tutustuu Slovenian median tilaan. Siellä pääministeri voi hiljentää kriittisiä ääniä, Suomessa ei.
 
Olin viime viikolla (28.8. – 31.8. 2008) Sloveniassa ja kuuntelin korva tarkkana mm. veteraanijournalisti Voiko Flegeriä. Nykyisin freelancerina työskentelevällä Flegerillä on pitkä kokemus maan laatulehdistössä, viimeksi ´Slovenian  Helsingin Sanomissa´, Delossa.
 
Hänen esitelmäänsä kuunnellessani onnittelin itseäni, että olen suomalainen journalisti. Täällä Yleisradiossa poliitikot eivät nykyisin määräile sanomisia kuten Slovenian kansallisessa radio- ja televisioyhtiössä näyttävät määräilevän tänä päivänä.
 
Pääministeri Janša paljasti hyvin journalistisen ajattelutapansa yritettyään vaikuttaa pääministeri Matti Vanhaseen, jotta YLE pyytäisi anteeksi tai peräti peruisi väitteensä, että Patria on kanavoinut voitelurahoja Slovenian korkeimmilla poliittisille päättäjillekin.
 
Ymmärtääkseen pääministeri Janšan menettelyä on hyvä tuntea maan lehdistön historiaa. Ennen Slovenian itsenäistymistä 1991, Jugoslavian sosialistisen liittovaltion aikaan, sana oli suhteellisen vapaata sosialistiseksi maaksi.
 
-         Mitä nyt joskus kokonaisia lehden painoksia saatettiin jälkikäteen takavarikoida, minulle huomautettiin vinosti.
 
Toimittajat olivat kuitenkin näppäriä keksimään kiertoteitä kuinka sanottavansa sai sanotuksi. Aika aikaansa kutakin.
 
Runsaan kahden miljoonan asukkaan Slovenian itsenäistyttyä lehdistöä ryhdyttiin yksityistämään. European Journalism Centerin tilastojen mukaan maassa on kahdeksan jokapäiväistä sanomalehteä. Delo – yhtiö päivä- ja iltapäivälehtineen hallitsee markkinoista yli puolta.
 
Yhtiön journalistinen lippulaiva on Delo – sanomalehti, jonka levikki on ollut jyrkässä laskussa. Noin 80 000:n levikki on pudonnut 55 000:een. Samalla sisältö on keventynyt.
 
Aikakauslehdistön lukumäärä jäi minulle hieman epäselväksi, mutta lehtikioskeissa tarjontaa näytti olevan vähän joka makuun.
 
Julkisen palvelun televisiokanavia (kuten YLE Suomessa) on neljä. Kaupallisia kotimaisia kanavia on peräti 35, European Journalism Center laskee.
 
Radiokanavia on 81, joista kahdeksan julkisen palvelun Radio – television Slovenian hallitsemia.
 
Periaatteessa Slovenian perustuslaki takaa sananvapauden. Käytäntö onkin sitten vähän toinen asia.
 
Kun pääministeri Janez Janšan keskustaoikeistolainen hallitus tuli valtaan vuonna 2004, niin journalistit alkoivat joutua entistä ahtaammalle.
 
Heti alkuun julkisen palvelun yleisradioyhtiön hallintoa muutettiin suuntaan, joka mahdollistaa sen, että parlamentin enemmistö voi määräillä millaista journalismia sen hallitsema yleisradioyhtiö harjoittaa. Näin ainakin päätteli Euroopan neuvoston mediavastaava.
 
Laki meni niukasti läpi kansanäänestyksessä, johon osallistui vain 30 prosenttia äänioikeutetuista.
 
Lain tultua voimaan yleisradioyhtiön johtoa on vaihdettu moneen kertaan ja parhaimpia toimittajia on siirtynyt muualle.
 
Hallitus on pyrkinyt kiristämään otettaan myös sanomalehdistössä, jota on hitaasti yksityistetty. Valtion omistuksia lehtiyhtiöissä hyväksikäyttäen mediavalta on lisääntynyt.
 
Myös yksityisten omistajien vaikutus lehtien toimituspolitiikkaan on tiukentunut. Kun Jugoslavian aikaan kommunistisen puolueen sensorit valvoivat lehdistöä – tosin usein vasta jälkikäteen – niin nykyisin omistajat sanelevat selkeästi mitä saa ja mitä ei saa kirjoittaa. Päätoimittajien paikat ovat tuulisia.
 
Kehityksen taustalla on myös lehdistön levikin lasku ja omistajien kasvaneet tuotto-odotukset. Samaan aikaan slovenialaiset ovat oppineet hakemaan internetistä tietoa ilmaiseksi ja toisaalta internetin mainonta ei ole lähtenyt liikkeelle. Tuttu tilanne Suomessakin.
 
Slovenialaisten toimittajien tyytymättömyys johti kesällä 2007 siihen, että lähes 600 toimittajaa allekirjoitti ammattiliittonsa julistuksen ´sensuuria vastaan´. Perusteena oli kirjoitusten muuttelu, julkaisematta jättäminen ja mielipidevaikuttajien porttikiellot.
 
Pääministeri Janez Janšan vastaus oli odotettu: syytökset ovat täysin liioiteltuja ja Sloveniassa on mielipiteen vapaus.
 
Median tilaa seuraavissa kansanvälisissä järjestöissä on seurattu huolestuneena Slovenian sananvapauden kehittymistä. Esimerkiksi Toimittajat ilman rajoja – järjestö laski Slovenian sananvapausindeksissään 10:ltä sijalta 21:lle.
 
Tällaista median kehitystaustaa vasten ymmärtää myös miksi Slovenian pääministerin on vaikea ymmärtää suomalaista, poliitikoista riippumatonta sananvapauskäytäntöä.
 
Toisaalta ei ole ihme, jos pääministeri Janša hermostuu MOT- tv - ohjelman korruptiosyytteistä. Slovenian vaalithan ovat jo 22.syyskuuta 2008. Silloin kansa ratkaisee jatkaako Janšan keskustaoikeistolainen hallitus vai etsitäänkö muita vaihtoehtoja.
 
 

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto