yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Media

Medialla tarkoitetaan yleensä sekä välineitä, joilla voi lähettää ja vastaanottaa viestejä että niiden sisältöjä ja käytänteitä, jotka ovat syntyneet välineiden ympärille.

Sana media tulee latinan sanasta medium, joka tarkoittaa välissä tai keskellä. Sanalla siis viitataan jollain tavalla välitteiseen vuorovaikutukseen erotuksena suorasta vuorovaikutuksesta.

”Median käyttöön kulunut aika on lisääntynyt” tarkoittaa siis yksinkertaisesti sitä, että ihmiset esimerkiksi katsovat tv:tä, kuuntelevat radiota, lukevat lehtiä tai surffaavat netissä enemmän kuin aikaisemmin.

Joskus medialla saatetaan tarkoittaa myös tiedonvälityksen ammattilaisia, toimittajia ja valokuvaajia, esimerkiksi ”Media ympäröi mäkihyppääjä NN:n tiedotustilaisuudessa”. ”Mediamyllerrys” ja ”mediamyrsky” -ilmaukset liittyvät usein ihmiseen, tapahtumaan tai ilmiöön, josta tiedotusvälineet ovat poikkeuksellisen kiinnostuneita.

Joskus puhutaan erikseen perinteisestä ja uudesta mediasta. Uudelle medialle on ominaista vuorovaikutteisuus ja digitaalisuus. Raja on kuitenkin häilyvä: uudet mediat hyödyntävät usein vanhojen sisältöä ja esitysmuotoa. Eri välineiden lähenemistä kutsutaan konvergenssiksi.

Videot

Nykymediassa asiat kerrotaan usein yksilöiden kokemusten ja tunteiden avulla.
Katso video


Miten internet on mullistanut mediamaailmaa?
Katso video


 
 

Poimintoja  

ylpallo

Julkisuuden tähden

Mediajulkisuus on nykyajan valuuttaa. Julkisuuden myötävaikutuksella tullaan valituksi eduskuntaan, hankitaan mandaatti päätöksille, myyd... Lue lisää