yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Vaihe 2: Kuvan lisääminen

kuvan_lisaaminen

Nyt kun taulukkosi on valmis ja siihen on määritelty paikka kuvalle ja tekstille, täytyy kuva muokata oikean kokoiseksi. Kuvan muokkaukseen tarvitset kuvankäsittelyohjelman. Tässä ohjeessa käytämme Gimp-nimistä ohjelmaa, joka ei ole pelkästään ilmainen vaan myös erittäin monipuolinen. Toki voit vapaasti käyttää myös mitä tahansa muuta kuvankäsittelyohjelmaa.


Vaihe 2 pähkinänkuoressa:

1. Valitse kuva ja muokkaa koko sopivaksi.
2. Liitä kuva sivullesi.
3. Esikatsele selaimessa. Valmista!


1. Valitse kuva, jonka haluat laittaa sivullesi. Alkuperäisellä koolla ei ole väliä ellei se ole postimerkin kokoinen. Muista pitää huolta tekijänoikeuksista.

2. Avaa kuva Gimpissä www.gimp.org: ”File – open”.

3. Tarkista kuvan mitat! Kuvan yläpuolelta valitse: "Image – Scale Image"

4. Tämän kuvan liität taulukkosi vasempaan yläreunaan. 1. vaiheessa vasemman palstan leveydeksi muokattiin 5 cm. Kuva ei saisi olla leveämpi kuin palsta, jolle se asennetaan, joten kuvan leveydeksi määritetään mikä? Vastaus: 5 cm.

Gimp saattaa ensin tarjota kuvan mittayksiköiksi ensin pikseleitä, mutta muuta yksiköt millimetreiksi ja kirjoita leveydeksi 50 (50mm = 5cm).

Paina ”Scale” ja olet onnistunut muuttamaan kuvan oikean kokoiseksi.

5. Tallenna kuva. Kuvan yläpuolelta: ”File – Save”

6.
a) Kirjoita nimi.
b) Tallenna kuva samaan kansioon, jonne olet tallentanut nettisivusi (index.html). Älä käytä ääkkösiä, puolipisteitä, pilkkuja, sitaatteja ym. merkkejä. Saatat saada aikaan virheen, jos teet niin.
c) Valitse oikea formaatti. Valokuville käytä jpeg, grafiikalle gif tai png.

Klikkaa ”save” ja valitse kuvan laatu itse. 100 on täyslaatuinen ja siitä alaspäin laatu heikkenee. 80 on hyvä perusarvo.

7. Nyt on jo pahin takana. Mene Wordiin ja klikkaa kursori vasemmanpuoleiseen, ylimpään soluun. Valitse ”Lisää – Kuva – Tiedostosta”. Etsi kuvasi ja paina OK.

8. Tallenna sivu (näppäinkomento Ctrl+S) ja esikatsele. Valmista!


Kysymyksiä ja vastauksia:

Miksen saa käyttää ääkkösiä ja öökkösiä?
Useimmat selaimet toimivat englannin kielellä ja siksi se saattaa häiriintyä tuntemattomista merkeistä. Jos kuvan nimi tällä tavalla on tuntematon, saattaa kuva jäädä näkymättä.

Mitä tarkoittaa jpeg, gif ja png?
Kukin niistä on oma, erilainen kuvantallennusformaatti. Selaimet tukevat vain näitä kolmea kuvaformaattia ja siksi kuvat nettiin pitää tallentaa joko jpg-, gif- tai png-muotoon, mikäli haluaa niitä selaimen kautta katsella.

JPEG (lyhenne sanoista Joint Photographic Experts Group) on häviöllistä pakkausta käyttävä bittikarttagrafiikan tallennusformaatti eli toisin sanoen se on suunniteltu nimenomaan valokuvien tallentamista varten.

GIF (Graphic Interchange Format) pystyy toistamaan vain 256 väriä ja on siksi parhaimmillaan yksinkertaisten, tasaisten värialueiden toistamiseen. Siksi gif-formaattia käytetäänkin esim. logojen, nappien ym. pienen grafiikan tallentamiseen. Jos valokuvan tallentaa ”giffinä”, sen tiedostokoko on suuri ja laatu huonompi kuin jpg:nä.

PNG (Portable Network Graphics) on vastine Gif:lle. Png on ”giffiä” kehittyneempi versio grafiikan tallennukseen.

Lisätietoja formaateista löytyy kätevästi esim. Wikipediasta.

 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää