yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Vaihe 3: Linkin tekeminen

linkin_tekeminen_2

Tämä on varsin helppoa: maalaa hiirellä tekstistä haluamasi sana ja tee siitä linkki haluamaasi kohteeseen. Yksi toiminto, siinä kaikki. Itse asiassa linkin virallinen nimi on hyperlinkki, sillä teksti, joka sisältää linkkejä asiakirjan muihin tai ulkopuolisiin kohteisiin, on hypertekstiä. Hyperlinkki voi sisältää ”portin” paitsi muille sivustoille myös sähköpostiin tai vaikka videotiedostoon.


Tarkemmat ohjeet:

1. Lyö pari entteriä kuvan alapuolelle ja kirjoita haluamasi teksti, jonka
haluat olevan linkki. Esim. sana "Filehippo".

2. Maalaa/valitse kirjoitettu teksti hiirellä.

3. Valitse ”Lisää – Hyperlinkki” tai paina vain Ctrl+K.

4. Kirjoita riville osoite, jonne haluat, että linkistä pääsee.
Kirjoita osoite täydellisenä, siis ”http://” jne. mukaan. Jos yksikin merkki on väärin, linkki ei toimi. Hyvä tapa on copy-pasteta osoite selaimesta (esim. Internet Explorerista tai Mozilla Firefoxista) suoraan osoiteriville.

Paina OK ja linkki on valmis.


5. EXTRA
Jos haluat linkittää itse tekemällesi sivulle, toimi seuraavasti:
- Tee uusi sivu (vaiheet 1 ja 2) ja tallenna se samaan kansioon index.html:n kanssa. Nimeä kuten haluat (esim. sivu2.html). Älä kuitenkaan käytä nimissä ääkkösiä, välilyöntejä, puolipilkkuja, sulkeita ym. merkkejä. HUOM! On erittäin tärkeää, että tallennat kaikki sivut samaan kansioon.*
- Lisää hyperlinkki (Ctrl+K). Kirjoita osoiteriville sivun nimi (esim. sivu2.html).
- Paina OK. Valmis!

Nyt osaat tehdä nettisivut, onneksi olkoon!

*) Miksi saman kansion käyttäminen on tärkeää?
Word tallentaa sivuihin itse oman polun, jonka avulla linkki löytää kohteensa. Polku näyttää Wordin html-koodin esikatselussa samalta kuin omalla tietokoneellasi ja jos sivut ovat siellä täällä, myös polut ovat monisyisiä. Tämä nousee ongelmaksi silloin, kun siirrät sivusi ulkoiselle palvelimelle (josta lisää seuraavassa vaiheessa). Polun pitäisi olla palvelimella absoluuttisen oikea, jotta linkki toimisi. Kun tallennat sivut samaan kansioon omalla tietokoneellasi, minimoit mahdollisen vaaran polkujen vääristymiseksi.

 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää