yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Vaihe 1: Taulukon tekeminen

taulukon_tekeminen_2

Taulukko on nettisivun tukiranka ja siksi se tehdään ensimmäisenä. Taulukossa määritellään jokaiselle sisällölliselle elementille oma paikkansa (esim. kuva, teksti ja video). Taulukko jaetaan pysty- ja vaakariveihin. Pystyriveistä käytetään nimitystä palsta, vaakarivi on nimeltään pelkkä rivi. Rivit taas voidaan jakaa pienempiin yksikköihin, soluihin, joiden sisään nettisivun eri sisällölliset elementit sijoitetaan. Voit itse määrittää, kuinka monta riviä ja solua taulukossasi on. Rivien ja solujen kokoon voi ja pitääkin vaikuttaa.

Kaiken kaikkiaan taulukko on elementtien asemoinnin kannalta nettisivun tärkein osa. Muistilista: taulukko, rivi, palsta ja solu.


Vaihe 1 pähkinänkuoressa:

1. Tee taulukko ja muokkaa sitä hiukan.
2. Kirjoita tekstiä ja ”tallenna web-sivuna"
3. Katso tuotoksesi selaimesta*. Valmista!

*) selain = tietokoneohjelma, jolla katsellaan nettisivuja. Suosittuja selaimia ovat mm. Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox ja Opera.


Tarkemmat ohjeet:

1. Käynnistä Word ja luo uusi asiakirja.

2. Luo 2 x 2 taulukko (napin löydät ylärivistä tai vaihtoehtoisesti ylävalikosta: Taulukko – Lisää – Taulukko):

nettisivukurssi_luo_taulukko


3. Tartu hiirellä luomasi taulukon keskipalkkiin ja siirrä keskipalkkia vasemmalle, vaikka 5 cm:n kohdalle (cm:t näkyvät sivun yläpuolella viivoittimena). Näin teet kaksi erikokoista palstaa: vasemmanpuoleinen on jatkossa kuvaa sekä linkkilistaa varten, oikeanpuoleinen tekstille.

nettisivukurssi_palkinsiirto


4. Aktivoi koko taulukko sen vasemmasta ylänurkasta ja valitse: ”Muotoile – Reunat ja sävytys – Ei mitään”. Tällä tavalla poistat taulukon reunat näkyvistä.

nettisivukurssi_reunat_ja_savytys

5. Kirjoita vaikka pakina oikealle palstalle.


6. ”Tallenna Web-sivuna”. Anna nimeksi index.html
Tämä on etusivusi. Etusivuille annetaan nimeksi index.html, se on sääntö. Muut sivut voivat olla minkä nimisiä tahansa.

nettisivukurssi_tallenna_websivuna


7. Nyt kannattaa testata sivua. Paras tapa on avata se suoraan selaimessa. Avaa siis ensin selain ja sitten tekemäsi sivu. (Internet Explorer: File – Open – Browse… / Mozilla Firefox: Tiedosto – Avaa tiedosto…)

Voit toki myös testata sivua Wordin esikatselun kautta, mutta jotkut ominaisuudet (esim. linkit) saattavat jäädä toimimatta.

”Tiedosto – Web-sivun esikatselu”

nettisivukurssi_websivunesikatselu

8. Valmista!

 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää