yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Harjoitus 3

TV-uutinen ja TV-mainos samasta aiheesta

Neljän hengen ryhmä tekee yhdessä käsikirjoituksen sekä uutiseen että mainokseen, jotka käsittelevät samaa aihetta. Mediakompassi-ohjelmasarjassa Veittijärven koulun oppilaat tekivät uutisen ja mainokseen itse ryhmätöinä rakentamistaan liikkuvista leluista.


Aihe voi olla jokin muukin ryhmässä rakennettu tai esimerkiksi harjoituksen 2 arkipäiväinen esine luokasta. Kuitenkin olisi hyvä, jos tässä harjoituksessa aihe olisi konkreettinen eikä abstrakti (ellei luokka satu olemaan harjaantunut videoiden tekemisessä).


Päämääränä on maksimissaan 1 minuutin mittainen tv-mainos ja maksimissaan 1 minuutin mittainen tv-uutinen.


Käsikirjoitus

Käsikirjoituksia tehdessään ryhmän tulee muistella mainokselle ja uutiselle tyypillisiä tunnusmerkkejä, jotka erottavat nämä kaksi eri kuvaussuunnitelmaa toisistaan.


Kuvaus

Kun ryhmä miettii ideaa ja siihen tarvittavia kuvia, on hyvä lähteä liikkeelle yksinkertaisimmasta leikkaukseen soveltuvasta vaihtoehdosta.

Tarvittavien kuvien sisällöt ovat esimerkiksi:

1) TOIMINTA (laajin kuva esim. KK tai PK)
2) HENKILÖ (esim. PLK)
3) YKSITYISKOHTA KOHTEESTA (lelusta, pyyhekumista…)(esim. LK)

Tällöin sama toiminta tapahtuu kaikissa kolmessa kuvakoossa, jolloin se on sujuvinta leikata. Voidaan myös sopia, ettei kameraliikkeitä tehdä ollenkaan leikkauksen helpottamiseksi. Jos leikkausmahdollisuutta ei ole niin hyvän kuvaussuunnitelman mukaan voidaan tehtävä suorittaa myös niin, että leikkaus tapahtuu kamerassa eli kuvataan lopullisessa kuvajärjestyksessä sopivan mittaisia ottoja.


Uutista suunniteltaessa on hyvä huomioida esimerkiksi haastattelumahdollisuus. Haastattelua voidaan harjoitella yhdessä luokan edessä. Haastattelussa on etua siitä, jos oppilailla on henkilökohtainen suhde valittuun aiheeseen.


VIDEOT

Veittijärven oppilaat ovat tehneet koulussa lelumainoksia. Katso mainokset linkeistä.

Ihmisen onnenpyörä
Hyppivä pupu
Mousekill
Ultra jänis


Veittijärven koulun oppilaat kertoivat uutisissa keksimänsä lelun ideasta ja sen rakentamisesta.

Katso video 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää