yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Videotyöryhmä

Videotyöskentelyyn tarvittavat toimijat ja heidän tehtävänsä

Työskentelyyn tarvitaan kuvaaja, äänittäjä, ohjaaja, näyttelijä tai esiintyjä sekä leikkaaja.


1) Kuvaaja huolehtii siitä, että kamera on paikallaan eikä akku lopu kesken kuvausta (esim. laittamalla kameran verkkovirtaan). Kuvaajan tehtävä on myös tarkkailla, ettei mahdollinen kameran automatiikka tee ongelmia (esim. aukko muutu kesken kuvausta) tai kukaan mene valojen tielle, jolloin kuvaan syntyy varjoja. Ensimmäinen kuvaaja voi valita myös käytettävän kuvan. Yleensä kuvavalinta tehdään koko ryhmän kanssa yhteisesti katsomalla se televisiosta.

Kun ohjaaja on kysynyt ”Onko kuva valmis?”, kuvaaja vastaa ”On. Käy!” ja painaa samalla nauhoituksen päälle. Kuvaajan yhtenä tehtävänä on tarkkailla ettei kukaan mene valojen tielle, jolloin kuvaan syntyy varjoja.


2) Äänittäjä huolehtii kuulokkeiden avulla siitä, että ääni tallentuu nauhalle ja mikrofoni osoittaa äänen suuntaan. Mikrofoni ei saa myöskään olla liian lähellä äänen tuottajaa, esimerkiksi liian lähellä suuta tai liian lähellä mahdollista instrumenttia. Ennen äänittämistä kannattaa tutustua äänityslaitteisiin.


3) Ohjaajan tehtävänä on ohjata työskentelyä ja toimintaa. Näyttelijälle annettavat toimintakäskyt kannattaa antaa ensin ja vasta sitten käskyt tekniikalle eli esimerkiksi näin:

”Hiljaisuus!” (koko ryhmälle)
”Valmistaudutaan kuvaukseen.”
”Onko ääni valmis?”
”Onko kuva valmis?”

Saatuaan myöntävät vastaukset (kuvaaja on aloittanut jo nauhoituksen) ohjaaja antaa merkin näyttelijöille tai esiintyjille: ”Olkaa hyvä!” Tällöin toiminta alkaa.

Sovitun toiminnan päätyttyä ohjaaja sanoo: ”Kiitos!” Tällöin kuvaaja lopettaa nauhoituksen.

Normaalisti vain ohjaajalla on oikeus sanoa ”Poikki!”, kun hän havaitsee, että jokin asia ei suju ja silloin kuvaaja lopettaa nauhoittamisen, vaikka kohtaus olisi kesken.

Ohjaajan tulee antaa selkeitä käskyjä ja katsoa aina sitä henkilöä, jolle hän puhuu.
Ohjaaja antaa ohjeita ja käskyjä mieluiten yksi vaihe kerrallaan.


4) Näyttelijän tai esiintyjän tehtävänä on toimia käsikirjoituksen mukaisesti ohjaajan ohjauksessa. Hän voi kysyä ohjaajalta neuvoa tai pyytää ohjaajalta esimerkiksi lupaa tehdä uudestaan, ellei ole itse tyytyväinen suoritukseensa. Myös ohjaaja voi pyytää näyttelijää tekemään jotakin uudestaan eri tavoin tai toisella tyylillä.


5) Leikkaajan tehtävänä on leikata kuvatusta materiaalista käsikirjoituksen mukainen teos, jossa on tietty rytmi ja rakenne. Niiden löytämiseksi leikkaaja ja ohjaaja keskustelevat ja katselevat materiaalia yhdessä. Tällöin tehdään päätöksiä, jonka mukaan leikkaaja asettaa kuvat ja äänet siihen järjestykseen ja pituuteen kuin sovitaan.


Kokeilussa harjoitellaan ryhmätyöskentelyä, joten on syytä välillä huomauttaa päämäärästä, jos näyttelijä tai ohjaaja ottaa roolinsa liian autoritäärisesti. Työtehtävät kiertävät siten, että kaikki voivat osallistua vuorollaan yhteen rooliin. Opettaja katsoo sopivat hetket vuorojen vaihtamiseen.


Videot

Kuvaaja työssään.
Katso video


Kuvaajan yhtenä tehtävänä on tarkkailla ettei kukaan mene valojen tielle, jolloin kuvaan syntyy varjoja.
Katso video


Ennen äänittämistä kannattaa tutustua äänityslaitteisiin.
Katso video


Veittijärven koulun oppilaat tekivät myös itse musiikin lopullisiin teoksiinsa.
Katso video


Ohjaajan tulee antaa selkeitä käskyjä ja katsoa aina sitä henkilöä, jolle hän puhuu. Ohjaaja antaa ohjeita ja käskyjä mieluiten yksi vaihe kerrallaan.
Katso video



 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää