www.yle.fi            RESEPTITVIERAATTEKIJÄTPALAUTE ETUSIVU  
 
 
M a r j a t t a   L e p p ä n e n

K a a l i k ä ä r y l e e t

1 kaalinpää
vettä, suolaa
1 ½ dl riisiä
500g jauhelihaa
1- 2 rkl voita
½ dl korppujauhoja
2 ½ dl kerma-vesiseosta
½ dl siirappia
1 sipuli
suolaa+ valkopippuria
hienonnettua kaalia
Paistamiseen.: 1 rkl voita
Sokeria, suolaa
½ dl lihalientä
1 dl kermaa

Kaalin kanta koverretaan. Kaali keitetään suolalla maustetussa vedessä n. 15-30 min. Lehdet irrotetaan ja paksuimmat lehtiruodot hienonnetaan veitsellä.
Korppujauhot turvotetaan kerma-vesiseoksessa. Liha, sipuli ja hienonnettu kaali ruskistetaan voissa kevyesti ja kaikki täyteaineet sekoitetaan keskenään. Ruokalusikallinen täytettä asetetaan kunkin kaalilehden päälle. Lehdet käännetään sivuilta täytteen päälle ja kääritään kääryleiksi, jotka ladotaan uunipellille ja suola sekä siirappi ripotellaan päälle. Kääryleet paistetaan uunissa n. 200 asteessa n. ½ tuntia. Paistamisen aikana kääryleitä käännellään ja valellaan vuoalla olevalla liemellä.

Paistoliemestä valmistetaan kastike joka kaadetaan kääryleiden päälle.



C r e p e s   S u z e t t e   n. 12 kpl

2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl vettä
3 munaa
1 rkl sokeria
1 ½ dl maitoa
50 g voita sulatettuna

Täyte:
75 g voita
1 dl pölysokeria
1 appelsiinin kuori raastettuna
2 rkl puristettua appelsiinimehua

Liekittämiseen:
½ dl Cointerau- likööriä
½ dl konjakkia

Sekoita jauhot ja vesi sitkeäksi taikinaksi. Erota keltuaiset valkuaisista. Sekoita keltuaiset, sokeri, maito ja voi taikinaan. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita taikinaan varovasti nostellen. Kuumenna Kreppipannu tai pieni paistinpannu ja voitele se ensimmäistä räiskälettä varten. Paista ohuita lettuja. Aseta räiskäleen pinoon ja leivinpaperisuikaleet väliin. Pidä lämpimänä. Valmista täyte. Vatkaa voi notkeaksi, lisää sokeri, appelsiinin kuori ja mehu. Levitä hieman täytettä jokaiselle krepille ja taita ne neljään osaan. Laita loput appelsiinivoista korkealaitaiseen paksupohjaiseen pannuun ja laita miedolle lämmölle. Kääntele taitettuja räiskäleitä sulaneessa appelsiinivoissa ja odota kunnes ne ovat lämminneet kunnolla. Kaada päälle likööri ja konjakki ja kuumenna hetki. Ravistele pannua, jotta likööri imeytyisi kunnolla. Sytytä tulitikulla. Varo polttamasta kasvojasi ja muista Aina Liekittäessä Liesituuletin Pois Päältä! Valele räiskäleitä palavalla kastikkeella ja tarjoa heti jäätelön kanssa.



S i n i n e n   e n k e l i

2 cl vodkaa
2 cl Parfait Amouría

Sitruuna-limettijuomaa (spriteä)

Rakennetaan grogilasiin jäiden päälle kaataen vodka ja Parfait Amour. Lopuksi Sprite.


  R E S E P T I T

  T a r t a r p i h v i
  A p p e l s i i n i r a h k a
  U u n i h a u k i + v i h a n n e k s e t

  C r e p p e s   s o u z e t t e
  K a a l i k ä ä r y l e e t

  P u l l a m ö s s ö ä
  L i h a k e i t t o

  N ö t k ö t t i
  P a i s t e t u t   s i l a k a t

  K u u m a   k o i r a
  S h a n d y
  K u u t a m o k i i s s e l i

  R u i s p u o l u k k a p u u r o
  P a i s t e t u t   m u i k u t

  P o r i l a i n e n
  J a u h e l i h a k a s t i k e   j a
  m u u s i

  A v o c a d o m u r e k e
  H a p a n k a a l i- p u n a j u u r i s a -
  l a a t t i

  K a u r a p u u r o
  K o t i t e k o i n e n  p i z z a

  L e t u t   m a n s i k k a h i l l o l l a
  J u u s t o f o n d u e

  C a m p a r i a   j a   t u o r e m e h u a
  S u k l a a k i i s s e l i   j a   k e r m a -
  v a a h t o a
  P a l a p a i s t i

  M a k k a r a v o i k k a r i   ja maito
  K o s s u a   ja palma-limppaa
  U u n i b r o i l e r i   a la 70-luku

  T e e t ä   venäläiseen tapaan
  B l i n i t
  K a l a s e l j a n k k a

  K e s ä k e i t t o