Punaviinissä keitetyt päärynät ja vaniljamascarponevaahto

Päärynäjälkiruoka. Kuva: Yle Aamu-tv, Voita & Sokeria

Santeri valmistaa herkullisen jälkiruuan, joka sopii oikein hyvin talveen. Päärynät keitetään punaviinissä ja maustetaan tähtianiksella, kanelilla ja inkiväärillä. Annoksen kruunaa vaniljamascarponevaahto ja päärynöiden keitinliemestä valmistettu siirappi.

Punaviinissä keitetyt päärynät ja vaniljamascarponevaahto (neljälle)

Päärynät

4 kypsähköä päärynää
1 plo (75 cl) hedelmäistä punaviiniä, esim. Merlot
1 dl vettä
1 dl täysruokosokeria
3 tähtianista
1 kanelitanko
3 cm pätkä inkivääriä

Vaniljamascarponevaahto

½ prk (125 g) mascarponejuustoa
1 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
1 rkl hunajaa

Makusiirappi

2 dl päärynöiden keitinlientä
1 dl täysruokosokeria

Sekoita vesi ja sokeri kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti ilman kantta, kunnes liemi hieman sakenee. Lisää punaviini sekä mausteet ja kuumenna liemi kiehuvaksi.

Kuori päärynät, mutta jätä varret paikalleen. Leikkaa pohjista ohuet viipaleet, niin että päärynät pysyvät pystyssä. Laita päärynät kattilaan ja keitä niitä punaviiniliemessä noin 10 - 15 minuuttia, kypsyydestä riippuen. Kokeile tikulla, että päärynät ovat lähes pehmeitä. Ota kattila liedeltä ja anna päärynöiden jäähtyä liemessä.

Ota kattilasta pari desiä päärynöiden keitinlientä, ja keitä erillisessä kattilassa päärynöiden keitinliemestä ja sokerista paksuhko makusiirappi.

Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kerää veitsenkärjellä talteen siemenet. Yhdistä kulhossa mascarpone, hunaja sekä vaniljansiemenet ja pyörittele kaikki sekaisin. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja yhdistä mascarponeen rauhallisesti nostellen.

Kokoa annos latomalla pohjalle hieman vaniljamascarponea, aseta päälle punaviinissä keitetty päärynä ja viimeistele keittelemälläsi makusiirapilla.

Jälkiruoan kylkeen sopii maltillisen makea jälkiruokaviini, kuten Recioto della Valpolicella tai hieman viilennetty, vaalea portviini.

Ohje: Santeri Hämäläinen

kommentit

Resepti on lähes samankaltainen kuin tunnettu keskiaikainen resepti Päärynät viinisiirapissa. Suomenkielisen alkuperäislähteen pohjalta tehdyn reseptin voi nähdä esim. täällä. http://lethemboyle.com/reseptit/1400-luku/peris-in-syrippe-paarynoita-vi... Jännittävää huomata, ettei makumaailma ole muuttunut keskiajan jälkeen loppujen lopuksi kovin paljoa. Vai onko keskiaikainen ohje ollut tämän reseptin laatijalla mielessä?

>Gytha Pe, 2013-01-25 15:43

lisää kommentti

Aamu-tv:n Voita & Sokeria -sarjassa valmistetaan ruokaa rennolla otteella lauantaiaamuisin. 

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä