Vaikea USA

Julkaistu Ma, 02/02/2009 - 12:55
  • Miettinen (Kuva: )
  • ESTA kysyy nämä perinteiset amerikkalaisia kiinnostavat jutut. Eli onko matkustava hullu, narkkari, pervo, rosvo, terroristi, kansanmurhaaja, natsisaksalainen tai lapsivaras.

Pakollisen Bush-boikotin päätyttyä lähetettiin Hämeenlinnasta heti presidentinvaihtoviikolla retkikunta tutkimaan Yhdysvaltojen nykytilaa. Hyvänä uutisena raportoitakoon, että USA toipuu aikoinaan entiselleen - mutta sinne pääseminen on edelleen huomattavasti hankalampaa kuin ammoisina, ah niin viattomina pre-9/11-aikoina.

ESTA kysyy nämä perinteiset amerikkalaisia kiinnostavat jutut

Tammikuusta alkaen Yhdysvallat vaatii kaikilta ilman viisumia matkustavilta ennen matkaa sähköisesti täytettävän ja toimitettavan ESTA (Electronic System for Travel Authorization) -dokumentin. ESTA kysyy nämä perinteiset amerikkalaisia kiinnostavat jutut. Eli onko matkustava hullu, narkkari, pervo, rosvo, terroristi, kansanmurhaaja, natsisaksalainen tai lapsivaras. Jos ei ole, saa pian luvan matkustaa, mutta hyväksymisviestissä on mielenkiintoinen lause, "tämä vastaus ei takaa pääsyä Yhdysvaltoihin".

Siispä tulli/passi-peijoonit saattavat vielä evätä pääsyn maahan. Vielä yli 20 tunnin matkustamisen jälkeen täytyy jännittää kalkkiviivoilla ja uumoilla nytkö napsahtaa vasemmistoliitolle kunnallisvaalissa annettu ääni omaan nilkkaan, olisiko sittenkin pitänyt jarrutella kun sekä oma isä että ilkeä isäpuoli korttipöydässä sättivät George W. Bushia, olisiko pitänyt jättää I'm So Bored With The USA gramofonilla soittamatta.

Loppujen lopuksi säntilliset suomalaiset pääsivät minne halasivat. Kunhan ESTA:n esittämiin kysymyksiin vastattiin myös kahdessa perinteisessä paperisessa versiossa. Eivätkä nämä kirjalliset askareet itse asiassa olleet matkan edistymisen suurimpia esteitä. Hermoja koeteltiin lähtölentokentän, välilaskupaikan ja määränpääkentän turvallisuustarkastuksissa. Joissa kaikissa on tietenkin hyvinkin erilaiset tarkastustavat ja metallinpaljastimet säädetty eri taajuuksille.

Tuolla kaivetaan käsin persettä, täällä pärryytetään elektronisesti kylkiluita

Toisinaan vyö menee läpi, toisinaan taas ei; joskus otetaan pois paita, joskus kengät; tuolla kaivetaan käsin persettä, täällä pärryytetään elektronisesti kylkiluita; heitä kiinnostavat suunnattomasti kolikot, näitä taas piilolinssinesteet.

Kaikkia turvatarkastajia ja lenttokenttien omia lipun sekä passin kyttääjiä erottaa käytäntöjensä erilaisuus, mutta yhdistää oma habituksensa: matkustajat on karjaa ja sellaisina heitä pitää kohdeltaman. Helsingissä varsinkin toimii ainakin yksi erittäin äksy poliisikoulun hylkäämä finninaamaöykkäri. Joka ei toivottavasti lue tätä ennen kuin kirjoittaja palajaa Suomeen...

Tekijä:

Miettinen

  • Miettinen (Kuva: )

    Takana 25 vuotta puhumista radiossa, Hilse & muita alan lehtiä sekä 200 julkaistua levyä. Edessä TV ja roskakulttuurin sekakäyttäjän uteliaisuus rokkia, sikaria, liikkuvaa kuvaa ja kirjoja kohtaan.