Digimusiikkia, kiitos!

Julkaistu Ma, 30/03/2009 - 09:00
  • Miettinen (Kuva: )
  • Kuukaudessa on löytynyt iPodiin tuhatkunta biisiä ja -huom!- ei mitään albumikokonaisuuksia vaan kaikki yksittäisiä, tarkkaan harkittuja hittibiisejä.

Kukapa olisi uskonut kuinka paljon yksi jokusen gramman painava amerikkalainen metallilaatallinen elektroniikka ja tietokonetekniikkaa voisi muuttaa paatuneen ja piintyneen popmusiikin harrastajan kuuntelutottumuksia. Jep, yours trulli on ostanut iPod Touchin. Itse asiassa jo talouden kolmas MP-soitin, mutta ensimmäinen, joka aiheutti toimintaa periaatteellisen kiinnostuksen lisäksi.

Onhan yhtälössä muitakin muuttuvia tekijöitä: oma ikääntyminen, musiikinin muuttuminen työstä takaisin harrastukseksi, henk.koht. suhde äänilevyyn esineenä. Musiikki ei muutu, kuuntelija muuttuu. Enää ei tarvitse etsiä uutta radiosoitettavaa. Eikä sittenkään tarvitse omistaa kaikkia maailman hyviä levyjä, eikä varsinkaan joskus hyvien bändien koko kataloogia.

Vielä en ole päässyt siihen asti, että ostaisin musiikkia, irtobiisejä, netistä. Täytyy ensin tsekata mitä omasta hyllystä löytyy. Kuukaudessa on löytynyt iPodiin tuhatkunta biisiä ja -huom!- ei mitään albumikokonaisuuksia vaan kaikki yksittäisiä, tarkkaan harkittuja hittibiisejä. Onhan niitä kokiskassuja tehty ennenkin, mutta modernissa MP-soittimessa on tämä yksinkertaisen vanhanaikaisen nerokas toiminto: shuffle. Biisit tulee gramarista satunnaisessa järjestyksessä, ihanko joku soittaisi deejiinä singlejä puolestasi, eikä mitään huttua vaan all killers no fillers: Dr Johnin jälkeen Lasse Mårtenson, sitten Blackeyed Susans, Earl Bostic, Metro Riots ja Slade, siitä pontevan grungen jälkeen paksuun funkkiin. Nastaa! Ja kuulostaa ihan erilaiselta, kun tutut biisit tulevat oudossa ympäristössä, mahdottomien petikavereiden välissä, vain matematiikan lakeja totellen.

Olennaisin asia tuli jo mainituksi. Yksittäiset biisit, niinko singlet aikoinaan. 99 % julkaistuista pitkäsoitoista on paskoja tai keskikertaisia, todellisia albumin mittaisia mestariteoksia ei tule nykyisin sen enempää, vaikka yrittäjiä onkin tuhat entisen kymmenen sijasta. Yksittäisen hyvän biisin saattaa tumpelokin vahingossa tehdä.

Ennen kuin alan niitä hittibiisejä netistä imuroimaan, käyn oman hyllyn läpi. Viime kevään 2500 ceedeen siivous pois hyllystä oli hyvä aloitus, nyt on tavoitteena rippaamalla vapauttaa 25 metriä hyllytilaa.

Tekijä:
Tagit:

Miettinen

  • Miettinen (Kuva: )

    Takana 25 vuotta puhumista radiossa, Hilse & muita alan lehtiä sekä 200 julkaistua levyä. Edessä TV ja roskakulttuurin sekakäyttäjän uteliaisuus rokkia, sikaria, liikkuvaa kuvaa ja kirjoja kohtaan.