Juha Vainion kuolemasta 20 vuotta

Juha Vainion kuolemasta 20 vuotta

Ajankohtaista - Pe 29.10.2010, klo 07.59 - Toimittaja: Jukka Lindfors

Juha Vainio, 1983 - Kuva: Håkan Sandblom / YLEn kuvapalveluJuha Vainio, 1983 - Kuva: Håkan Sandblom / YLEn kuvapalvelu

Juha Vainio oli yksi Suomen tuotteliaimmista ja rakastetuimmista iskelmäsanoittajista. Hän levytti itse noin 400 kappaletta ja teki kaiken kaikkiaan pari tuhatta sanoitusta ja sävellystä. Vainio kuoli kotonaan Sveitsissä 29. lokakuuta 1990.

289
tykkää tästä

Juha Vainion (1938-1990) levytysura alkoi vuonna 1963 pienellä Finndisc-merkillä. Samaan aikaan hän alkoi tehdä nimeä iskelmätekstittäjänä. Vuonna 1966 tuottaja Toivo Kärki palkkasi hänet Musiikki-Fazerin kuukausipalkkaiseksi sanoittajaksi, joka sanaili toimessaan melkoisen määrän kotimaisia hittejä.

Omissa nimissään Vainio levytti 1960-luvulla lähinnä humoristisia, ajankohtaisille ilmiöille irvisteleviä kupletteja. Hän oli mukana avaamassa populaarimusiikkia aihepiireille, joita aiemmin oli pidetty tabuina, kuten seksi ja alkoholikulttuuri. Muutama kappaleista joutui Yleisradion soittokieltoonkin.

Alkoholi liittyi kiinteästi myös Vainion omaan elämäntapaan. Vuonna 1976 hän kuitenkin taisteli itsensä siitä irti, ja jyrkkää elämänmuutosta seurasi myös laulujen muuttuminen.

1980-luvulla Vainio opittiin tuntemaan sellaisten nostalgisen kaihoisten laulelmien tulkkina kuin Albatrossi, Kotkan poikii ilman siipii tai Sellaista elämä on. Niistä tuli vuosien varrella hänen suosituimpia kappaleitaan.

1980-luku oli Vainiolle tasapainoista aikaa, mutta vuosikymmenen loppua kohti sydämen rytmihäiriöt yltyivät, ja lauluntekijä menehtyi sydänkohtaukseen 52-vuotiaana Sveitsin Gryonissa, jonne hän perheineen oli muuttanut vain muutamaa kuukautta aiemmin. Hänen elämänuralleen on omistettu vuosittain jaettava Juha Vainio -sanoittajapalkinto.

Teksti: Jukka Lindfors / Elävä arkisto

Katsele ja kuuntele Junnun parhaita Elävässä arkistossa

Lisää artisteista:Juha Vainio

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä