Dokumenttiprojekti: Google tuntee sinut?

Julkaistu tiistaina 26.06.2012 8 145

Dokumentin toimittaja Johan Ripås yrittää selvittää, minkälaista tietoa hänestä löytyy verkosta.

TV1 maanantaina 2.7. klo 21.30 - 22.30

Yle Areenassa 30 päivää

Tiedätkö, mitä tietoja sinusta on netissä? Kun verkosta hakee tietoa, voi törmätä ikäviin yllätyksiin.

Bengtin ja Tinan identiteetit varastettiin: nettihaku kertoi heistä valheellisia tietoja.

Dokumentti Google tuntee sinut? (Du är googlad) kysyy, voiko netti-identiteettiä hallita – tai jopa luoda itsestään imartelevampia hakutuloksia?

 

Hakuyllätyksiä

Nykyään on tavallista, että työnantajat googlaavat paikanhakijoiden tietoja. Myös treffikumppanin netti-identiteetti kiinnostaa seurustelun alkuvaiheessa.

Jos netistä löytyy jotain, mistä työnantaja ei pidä, voi olla, että kutsua työhaastatteluun ei tule.

 

Kuka päättää järjestyksen?

Mitä hakutulosten takaa oikeastaan löytyy? Kuka päättää, mihin järjestykseen hakutulokset asettuvat?

Toimittaja Johan Ripås yrittää ottaa haltuun sähköistä identiteettiään. Apunaan hänellä on hakukoneasiantuntija Nikke Lindqvist.

Tuotanto: SVT, 2012.

 

Muualla netissä:

Yle Areena: Jobs ja Apple-ihme

 

Suosittele145 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 02.07.2012

Vaikka on varmasti totta että työantajat hakevat hakijoista tietoa verkosta ennen työhaastattelua, on hyvä muistaa että sellainen toiminta on laitonta.

maanantaina 02.07.2012

@ Nimimerkille Lauri L.

Julkisen sisällön hakeminen on täysin laillista

maanantaina 02.07.2012

Ja on aivan sama onko laillista vai laitonta, eipä ne haastatteluun kutsumattomat sitä kuitenkaan tietoonsa saa.. ja tosiaan googlettaminen on laillista jopa Kiinassa (vain hakutuloksia manipuloidaan).

maanantaina 02.07.2012

Laitonta tai laillista, ihan sama, kysymys on enemmästä. Ei se ole moraalisesti ihan ongelmaton juttu, että nettiin voi kuka tahansa laittaa kenestä tahansa mitä tahansa tietoa, ja tämän perusteella sitten saattaa työnantaja päättää, että ko. henkilöä ei kutsuta haastatteluun. Ei missään voida taata, että netissä olevat tiedot ovat oikeita tai että ne koskevat juuri oikeaa henkilöä eikä jotakuta samannimistä.

Yleensäkin pidän todella epämiellyttävänä nykyistä tilannetta, että ihmisten eri elämänalueet tulevat netissä julkisiksi usein ilman heidän omaa tahtoaan. Esim. harrastustoiminnan piirissä kirjataan nettiin kaikenlaista sellaista tietoa, jota henkilö ei välttämättä haluaisi työkavereille tai muillekaan tutuille huudella. Tai sitten sitä haluaisi joskus olla harrastustoiminnassa mukana ilman, että oma ammatti tulee mitenkään esille.

Aikaisemmin eri elämänalueiden erillään pitäminen oli mahdollista, mutta nykään googlettamalla voi saada tietoonsa esim. naapurin työpaikan tai alaisen harrastuksen - siis ihan ilman että henkilö on itse kertonut niistä Facebookissa tai missään muuallakaan. En tarkoita, että näissä asioissa välttämättä olisi mitään salailtavaa, mutta on se nyt ihan sairasta, että naapurista voi tietää yhtä ja toista ilman, että tarvitsee häneen tutustua ja vaihtaa kuulumisia nenätysten. Usein sitä haluaa kertoa asioistaan itse eikä levitellä kaikkea kenen tahansa uteliaan saataville. On inhottavaa, jos avoimuudesta on tullut nykymaailmassa pakollista eikä ihmisellä ole enää mitään pääntäntävaltaa siihen, mitä hänestä kerrotaan koko maailmalle.

maanantaina 02.07.2012

Kognitiivinen palvelu joka räätälöityy käyttäjän tarpeiden mukaan. Google kytkee kaikki sosiaalisen median tuotteensa yhteen, linkittää jutut keskenään, kerää dataa ihmisten tiedon tarpeista ja mielenkiinnon kohteista. Lopputuloksena on täydellinen, automaattisesti päivittyvä tietopaketti useista sadoista miljoonista ihmisistä. Tämä on niin oivallinen paketti, että varmaan myös tiedustelujärjestöt kaipaavat tällaista kumppania. Kun vielä Facebook siirtyy Googlen verkon osaksi, niin pyydys on valmis.
Olenko siis hakenut tietoja joistakin sairauksista, lainopillisia neuvoja, käytänkö pikavippisivustoja, lyönkö vetoa, millaisessa talossa asun, jne, jne? Kaikki on profiiliini liitettynä – kiitos!
Kun vielä hoidat sähköpostin gmaililla, dokumentit google docsilla, bloggaa bloggerilla, tee kotisivut page creatorilla ja kuvien käsittelyn picasalla, niin kaikki on ”hoidossa”.
Yksityisyyden ja tietosuojan vaaliminen rapautuu helposti sosiaalisen median pyörteissä. Riskin on oltava edes vähän hallittu ja tiedostettu. Emme me saa olla riippuvaisia sosiaalisen median vaatimuksista päivittämässä tietojamme ympäristöön jonka turvallisuudesta emme ole varmoja. Jaa kukapa minusta välittää, tai lukee? Tietoja voivat kerätä monet tahot, jotka haluavat rahaa tai tietoja sinusta ja minusta.
Mikäli järjestää koulutusta some-työkaluilla, niin on syytä välttää pelkästään Googlen tuotteita. Tietokoneen ip-osoitteen ja mac-osoitteen perusteella nimimerkkikin paljastuu tuolle vakoilukoneelle. Muita voi tosin noilla valeidentiteeteillä hämätä.
Ottaa niin päähän kun urkkiva kone julistaa tuottavansa parempaa palvelua.

maanantaina 02.07.2012

Some -profiilin kautta muodostuu ensinnäkin kuva, jota joko halutaan esittää tai ollaan niin hölmöjä, että laitetaan kaikki "jännät" jutut ja juorut julki, jolloin muodostuu varsin mielenkiintoinen kuva työnhakijasta. Toinen juttu on se, että osallistutaan yhteiskunnallisesti keskusteluun, jolloin työnantaja voi olla eri mieltä ja valitsee erinomaisen hakijan sijasta henkilön jolla on valitsijaa miellyttävämpi yhteiskunnallinen näkemys. Tietenkin, jos hakija edustaa some -profiilin mukaan yrityksen toiminnan ja tavoitteiden kanssa vastakkaista näkemystä, niin koko hakuprosessi olisi epäilyttävä. Eri medioiden käytössä on huomattava, että esim. Twitterin osalta on sanoma tiivistettävä 140 merkkiin jolloin syntyy hyvinkin provokatiivisia tekstejä vaikka blogattuna analyysi olisi syvällisempi ja paremmin argumentoitu.

Toinen vaihtoehto on, ettei somesta löydy mitään. Onko hakija osannut peittää jälkensä tavalliselta hakuprosessilta ja miksi? Vai onko kyseessä henkilö joka ei halua/osaa käyttää somen palveluita? Onko hän kykenevä verkostoitumaan?

Yhteenvetona vaikuttaa siltä, että some toimii nyky-yhteiskunnassa osana CV:ta ja sen mukaisesti kannattaa kirjoitella ja esiintyä!

maanantaina 02.07.2012

Tietosuojalaki taitaa laahata perässä. Eikö sitä voisi laittaa kuntoon?

maanantaina 16.07.2012

Johan se joku toimittajakin jossain myönsi, että he saavat jopa yksityiset viestit Facebookilta ostamalla.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä