Jaakko Selin Oslossa!
 


NORJA

Jaska Aspholm
ja Sanna Joska asuvat neljättä vuotta Oslossa. Syy Norjaan muuttoon oli Jaskan opiskellessaan saama työtarjous. Hän on ammatiltaan ortopedian insinööri ja valmistaa nyt ortooseja Norjan suurimmassa apuvälineyrityksessä.

 

Myös Sanna on terveydenhoitoalalla. Hän on leikkaussalihoitaja, ja perhe asuu Sannan työnantajan järjestämässä viehättävässä puutalossa Borgenin kaupunginosassa.

 

Jokunen vuosi sitten  suomalaisia terveydenhoitoalan ammattilaisia houkuteltiin määrätietoisesti Norjaan töihin. Lupaukset kovista palkoista ovat osoittautuneet todeksi: Sanna ja Jaska ovat laskeneet että Norjassa heille jää käteen 2-2,5 kertaa enemmän kuin jos he työskentelisivät Suomessa.

 

Palkkojen lisäksi osasyy korkeampiin nettotuloihin on ulkomaalaisille myönnettävät verohelpotukset. Myös sosiaaliturvan tasoon Sanna ja Jaska ovat tyytyväisiä. Sanna on nyt äitiyslomalla, ja äitiyspäiväraha on 10 kuukauden ajan yhtä kuin palkka tai vaihtoehtoisesti 12 kk 80% palkasta. Leo-vauva on nyt vähän yli vuoden ikäinen.

 

Perhe viihtyy Oslossa hyvin, sillä joka puolella on ulkoilumaastoja ja puistoja, joissa grillaaminenkin on sallittua. Oslon suomalaiset kokoontuvatkin usein puisto-piknikeille vaihtamaan kuulumisia.

 

Kesäparatiisi Norjassa tutustuu myös Polvisiin ja Nurmen perheeseen. Erkki Polvinen on viihtynyt Oslossa viisi vuotta, ja nykyään silmäteränä on lapsenlapsi Isabelle.Tuija Nurmi kertoo kokemuksiaan norjalaisten mökkeilystä ja kiinteistökaupoista kun piipahdamme Nurmen perheen kesämökillä Oslon ulkopuolella Lökenissä.


NORJALAINEN KASTIKE KALALLE


200 g ranskankermaa (1 tlk)

1 dl kuohukermaa

1/2 tl suolaa

½ tl sokeria

1 rkl sitruunamehua

1 tl raastettua piparjuurta

1 tl viinietikkaa

 

Vatkaa ranskankermaa löysäksi vaahdoksi ja lisää siihen vaahdotettu kuohukerma ja mausteet. Anna maustua jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoilua.

 

 
Gitte Enjala
Jaakko Selin, Sanna Joska, Jaska Aspholm ja Leo-vauva Oslon satamassa.
 
Gitte Enjala
Satamanäkymä ravintolalaivalta ilta-auringossa
 
Gitte Enjala
Norjan hintataso tuntuu suomalaisesta korkealta, mutta tuoretta kalaa ja äyriäisiä voi nauttia suhteellisen edullisesti.
 
Liisa Akimof
Leo on kiinnostuneempi mansikkakakusta kuin vauvanruoasta.
 
Liisa Akimof
Jaska on töissä ortooseja valmistavassa yrityksessä. Tässä parannellaan jo käytössä olevaa tekojalkaa.
 
Liisa Akimof
Norjalaiset ovat ulkoilmaihmisiä, ja ulkoiluinnostus on tarttunut myöskin Norjan suomalaisiin. Suomalaiset kokoontuivat Vigelandin puistoon piknikille.
 
Gitte Enjala
Leo Jaskan olalla puistoretkellä.
 
Gitte Enjala
Grillaaminen on puistoissa sallittua. Kertakäyttögrilleille on omat roskakorit.
 
Sari Korkalainen
Tuija ja Kimmo Nurmi sekä lapset Niina ja Noora kesämökillään Norjan maaseudulla.
 
Sari Korkalainen
Hannele ja Erkki Polvinen asuvat Oslon Ekbergin huvila-alueella, josta avautuu upea maisema Oslon keskustaan ja satama-alueelle.
 
Gitte Enjala
Norjalainen jätski maistuu Jaakolle.
 
Liisa Akimof
Mielenosoitus Oslon pääkadulla.
 
 
 
Turkki Itävalta Ruotsi Kreikka Irlanti Saksa Ranska Egypti Norja Englanti Making of Arkisto Jaska Info
1.7. Turkki 8.7. Itävalta 15.7. Ruotsi 22.7. Kreikka 29.7. Irlanti 5.8. Saksa 12.8. Ranska 19.8. Egypti 26.8. Norja 2.9. Englanti Making of Arkisto Jaska Info Etusivu
1.7. 8.7. 15.7. 22.7. 29.7. 5.8. 12.8. 19.8. 26.8. 2.9. Etusivu