LONTOO

YLE TV1 2.9. klo 19:45 

Juha ja Marjo Rintamäki muuttivat kaksi vuotta sitten Lontooseen silloin 4-vuotiaan Tytin ja alle vuoden ikäisen Emmi-vauvan kanssa.
- Olimme pitkään puhuneet mahdollisuudesta elää jossakin monikulttuurisessa ympäristössä, ja kun Emmi syntyi, niin ajankohta muuttoon tuntui juuri sopivalta, kertoo Marjo, joka Suomessa oli toiminut järjestösihteerinä huumeiden vastaisessa organisaatiossa.

Juha sai pestin Lontoon suomalaisen kirkon papiksi, ja perhe asuu kirkkorakennuksen yläkerrassa. Brittein saarilla asuu kaikkiaan 20000 suomalaista, joille kirkko tarjoaa niin sielunhoitoa, suomalaista pullaa kuin hätämajoitustakin.

- Esimerkiksi aupaireille voi tulla tilanteita, joissa ainoa ratkaisu on lähteä isäntäperheestä. Teemme paljon yhteistyötä suurlähetystön kanssa suomalaisten auttamiseksi, kertoo Juha.

Kirkon siipien suojissa pelataan pesäpalloa, harjoitellaan seuratansseja, näytellään ja saunotaan. On ryhmiä aupaireille, palleropiiriä ja jalkapallojoukkue – yhteisiä tapaamisia erilaisiin elämäntilanteisiin. Oma lukunsa on kirkkorakennuksen kahvila, jossa tarjotaan päivittäin suomalaista kotiruokaa.
-  Koskaan elämässäni en ole syönyt niin paljon poronkäristystä ja karjalanpiirakoita kuin täällä ollessani, nauraa Marjo.

Tällä hetkellä kirkon ja sen piirissä olevien ryhmien toimintaa on hajautettu useaan paikkaan, sillä kirkkorakennus remontoidaan täysin.

Tytti on aloittanut koulun paikallisella ala-asteella, jossa on kahtakymmentäneljää eri kansallisuutta edustavaa oppilasta. Emmin suhteen on suunniteltu päiväkotiin menemistä, mutta päivähoitomaksut hirvittävät Rintamäkiä. – Päivähoitopaikasta voi joutua maksamaan reilusti yli 1000 Euroa kuussa, he kertovat. 

Kesäparatiisi Lontoossa sai harvinaislaatuisen tilaisuuden vierailla myös toimittaja Erkki Toivasen Lontoon kodissa ja kotikulmilla. Tutustumme myös nuoreen Jani Levaseen, joka työskentelee hektisessä kansainvälisessä kuvatoimistossa.

 

 
Kirkolla tarjotaan päivittäin suomalaista kotiruokaa. Korvapuustit ja karjalanpiirakat tekevät hyvin kauppansa.
 
 
Vihannekset ovat Lontoossa kalliita mutta tarjolla on kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. - Hintataso on yleisesti ottaen korkea. Yleisiä ovat \"osta kolme, maksa vain kahdesta\" -tarjoukset.
 
Kukkakoju Lontoon keskustassa.
 
Tuore parsanippu maksaa punnan eli noin 1,5 euroa.
 
Lontoo on täynnä hyvinhoidettuja puistoja, joissa lapsillekin on omat leikkipaikat.
 
Tytti Rintamäki käy kunnallista Redriffin ala-astetta.
 
Tytin koulussa lapset edustavat 24 eri kansallisuutta.
 
Jo viisivuotiaat opettelevat lukemista ja kirjoittamista.
 
Jani Levänen työskentelee mainostoimistossa.
 
Erkki Toivanen on asunut Lontoossa noin 40 vuotta. Nykyinen asunto sijaitsee Claphamissa.
 
Buckinghamin palatsi. Lippu salossa kertoo että kuningatar on kotona.
 
Jaakko Selin Lontoossa.
 
 
 
Turkki Itävalta Ruotsi Kreikka Irlanti Saksa Ranska Egypti Norja Englanti Making of Arkisto Jaska Info
1.7. Turkki 8.7. Itävalta 15.7. Ruotsi 22.7. Kreikka 29.7. Irlanti 5.8. Saksa 12.8. Ranska 19.8. Egypti 26.8. Norja 2.9. Englanti Making of Arkisto Jaska Info Etusivu
1.7. 8.7. 15.7. 22.7. 29.7. 5.8. 12.8. 19.8. 26.8. 2.9. Etusivu