Münhen
 

SAKSA, BAIJERI

 

Arto Aikkila ja Taina Levanoja-Aikkila muuttivat yhdeksän vuotta sitten Saksaan, pieneen Ayingin kylään Munchenin maalaiskuntaan. Baijerilainen maisema ja elämänmeno olivat jääneet Arton ja Tainan mieleen Eurooppaan autoillen tehdyltä lomareissulta. -  Lähtiessämme Suomessa oli lama, ja tuttavat varoittelivat että “hulluja olette jos nyt lähdette ja jätätte työpaikkanne”, Taina muistelee.

 

Baijerista kuitenkin löytyi töitä ja mukava asuinpaikka rauhallisesta maaseutumaisemasta. Arto työllistyi puutarhurina ja on sittemmin ryhtynyt tekemään myös autokauppaa. - Vaikeinta on löytää se juuri sopiva auto, muu hoituu rutiinilla, kertoo Arto. Täällä on niin paljon käytettyjä autoja, että niiden joukossa on taatusti myös helmiä, uskoo Arto, jonka mukana pääsemme käymään paikallisessa käytettyjen autojen liikkeessä.

 

Taina on töissä suuressa tietotekniikkayrityksessä ja käy päivittäin junalla töissä Munchenissa. Paula, 8v, on paikallisen maalaiskoulun toisella luokalla ja harrastaa huilunsoittoa ja napatanssia. -   Makkarat ostamme kulman takaa pienteurastamosta, jossa ne tehdään itse, kertoo Taina. Tarjolla on kymmeniä erilaisia wursteja ja leikkeleitä, joita ostetaan milloin pareittain, milloin yksittäin, milloin siivuina – varsinaista taidetta Baijerissa!

 

Arto ja Taina toimivat  paikallisessa Suomi-Seurassa, jonka tiimoilta perustettu pesäpallojoukkue “Munchenin mailajussit” on muutamana vuotena voittanut Saksan mestaruudenkin.

 

Muita Kesäparatiisin Munchenin suomalaisia ovat jazzlaulaja Tuija Komi, jonka keikkaa pääsemme seuraamaan viehättävälla jazzklubilla sekä Vivi Komaro ja Mika Andersson, kaksi nuorta suomalaista,  jotka löysivät toisensa Münchenissa.

 

 
Arto Aikkila, Taina Levanoja-Aikkila ja Jaakko Selin maistavat paikallista olutta.
 
Baijerissa kannattaa tutustua erilaisiin makkaroihin ja leikkeleisiin.
 
Jaakko ja pöydän antimet.
 
Taina, Paula ja Arto näköalapaikalla.
 
Arto autoliikkeessä. Tuontiautojen verotus vaihtelee Suomen päässä Arton mielestä yllättävästi.
 
Münhenin Mailajussit verryyttelevät.
 
Mailajussit on voittanut useana vuotena Saksan mestaruudenkin. Joukkueessa on pääasiassa suomalaisia, mutta myös saksalaisia pelaajia.
 
Tainan taustalla paikallisen nuorisoseuran pystyttämä juhlasalko, johon on kuvattu kylän ammatit.
 
Taina poikkeaa kotimatkallaan paikalliseen kyläkauppaan.
 
Paula on toisella luokalla ja pääkieleksi näyttää muodostuvan saksa.
 
Aaltosurffausta Münhenin keskustassa.
 
Vivi Komaro ja Mika Andersson oluttarhassa treenien jälkeen.
 
Tuija Komi keikalla Münhenilaisella jazzklubilla.
 
 
 
Turkki Itävalta Ruotsi Kreikka Irlanti Saksa Ranska Egypti Norja Englanti Making of Arkisto Jaska Info
1.7. Turkki 8.7. Itävalta 15.7. Ruotsi 22.7. Kreikka 29.7. Irlanti 5.8. Saksa 12.8. Ranska 19.8. Egypti 26.8. Norja 2.9. Englanti Making of Arkisto Jaska Info Etusivu
1.7. 8.7. 15.7. 22.7. 29.7. 5.8. 12.8. 19.8. 26.8. 2.9. Etusivu