KREIKKA, ATEENA Mia ja Aleksi ovat toisen polven kreikansuomalaisia. Ainakin melkein. Molemmilla on näet kahden maan kansalaisuudet: Mialla Suomen ja Kanadan, Aleksilla Suomen ja Kreikan. Pari tapasi Salpausselän kisoissa 1995, kun molemmat opiskelivat matkailualaa Lahdessa. Viimeiset viisi vuotta he ovat asuneet Ateenassa Imitos-vuoren kupeessa, samassa talossa kuin Aleksin vanhemmat Marja-Leena ja Lazarus Vizantiadis. Aleksin äiti Marja-Leena Visantiadis muutti Kreikkaan jo 1960-luvulla kyllästyttyään Suomen räntäsateisiin. Hän sai aluksi pestin varakkaan laivanvarustajan tyttären englanninkielen opettajana, tapasi sittemmin tulevan miehensä ja jäi pysyvästi Kreikkaan. Aleksi ja Mia työskentelevät matkatoimistoissa: Aleksin aluetta ovat matkat Espanjaan ja Portugaliin, mutta joka joulu hän kuljetuttaa yli 300 kreikkalaista unelmalomalle Suomen Kemiin. - Suomi on kreikkalaisille tosi eksoottinen, ja kemiläiset ystävällisiä ja vieraanvaraisia, hehkuttaa Aleksi. Mia puolestaan vastaa suomalaisten Kreikan matkojen järjestelyistä. Tänä kesänä pari on tavallista kiireisempi, sillä tulossa on häät. Ne järjestetään Spetsen saarella , vajaa kolmen tunnin ajomatkan päässä Ateenasta. Saarella on Visantiadiksen perheen kesänviettopaikka, jossa Mia ja Aleksi viettävät viikonloput. Nyt pienen saaren hotelli on varattu kahdellesadalle häävieraalle juhlintaan ja majoituspaikaksi. Häät vietetään ortodoksisen perinteen mukaisesti, mutta Mia aikoo pysyä luterilaisena. – Otan kyllä Aleksin nimen, vaikka se ei yleensä ole tapana. Vizantiadis tarkoittaa bysanttilaista, ja yksinkertaisesti sillä nimellä on täällä helpompi toimia kuin Siltamäkenä, Mia arvioi. Kesäparatiisi ulkomailla tutustuu myös Maarit Peltoseen, joka on kreikkalaisen miehensä kanssa asunut Ateenassa jo 16 vuotta ja meritoitunut neljällä eri kielellä toimivaksi oppaaksi.
Ylen Kieliportin Kreikka-sivut: http://www.yle.fi/opinportti/kieliportti/kreikka/
Viininlehtikääryleet:
1,5 dl oliiviöljyä 1 dl hienoksi silputtua sipulia 1,5 dl kuumaa vettä suolaa ja pippuria 50 – 60 viinin lehteä (ellei viininlehtiä ole saatavilla, voit kokeilla mustaherukan lehtiä) hienonnettua minttua tai anista 1,5 dl puuroutumatonta riisiä 0,75 dl mustia korintteja sitruunan mehu 1. Ruskista pannulla sipulisilppu. 2. Lisää sekaan riisi ja anna ruskistua muutama minuutti. 3. Lisää joukkoon korintit, anis tai minttu, vesi, suola ja pippuri. Keitä seosta n. 5 minuuttia ja jäähdytä. 4. Huuhtele viininlehdet ja kääri täyte niiden sisään. 5. Asettele valmiit kääryleet kattilaan vierekkäin, ja kaada päälle sitruunan mehu, öljy ja 3 dl lämmintä vettä.
6. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin tunnin ajan
|