EGYPTI, KAIRO

TV1 pe 19.8. klo 19.45

Anna-Liisa Hannula-Tukiainen ja Jussi Tukiainen ovat asuneet ja työskennelleet Kairossa vuoden 2004 alusta. Syy muuttoon oli Anna-Liisan saama pesti psykiatriseksi asiantuntijaksi kehitysyhteistyöhankkeeseen. Jussi , joka niinikään oli valmistelemassa projektia, tekee tällä hetkellä vaihtelevia töitä niin tutkijana kuin suomalaisten matkaoppaanakin. Perheeseen kuuluu myös Suomessa syntynyt 2-vuotias Timsah-poika. Nimi on egyptinkieltä ja tarkoittaa suomeksi krokotiilia.

Käytännön apuna Tukiaisten perheen arjessa on kaksi egyptiläistä nuorta miestä, Amr ja Hamada. Amr kaitsee ja kuljettaa Timsahia ja opettaa perheelle arabiankieltä. Hamadan vastuulla on ruoanlaitto ja kodin siivous. Siivottavaa riittääkin , sillä Tukiaisten vuokra-asunto on hulppean kokoinen, yli 300 m2 tyypillisine vastaanottosaleineen ja parvekkeineen. Jännittäviä esineitä sisustukseen on löytynyt Kairon kirpputoreilta. Hamada on kotoisin etelä-Egyptistä ja asuu nyt perheen kanssa eräänlaisena aupairina. - Naispuolisen kotiapulaisen hankkiminen osoittautui mahdottomaksi, kun kävi ilmi, että minä olen monasti päiväsaikaan kotona, kertoo Jussi ratkaisun taustoista. 

Elämä Egyptissä on opettanut Anna-Liisalle ja Jussille toisenlaisen kulttuurin hyväksymistä. Egyptiläiset ovat paljon yhteisöllisempiä kuin suomalaiset, ja esimerkiksi työelämässä yksilöiltä on turha odottaa samanlaista oma-aloitteisuutta ja vastuuntuntoa kuin koti-Suomessa.  Myös miljoonakaupungin liikenne on opettanut kärsivällisyyttä ja joustavuutta – aikataulut pettävät tämän tästä.

Kesäparatiisi ulkomailla tutustuu Tukiaisten arjen lisäksi Wissa-Wassefin käsityökylään, jossa kudotaan taidokkaita mattoja ja tehdään keramiikkaa. Muita Kairon suomalaisia ohjelmassa ovat Annu El Masri ja Sanna Jeskanen. Annu  on naimisissa egyptiläisen miehen kanssa ja asui pitkään Lontoossa ennen Kairoon muuttoa. Sanna Jeskanen on suuren egyptiläisen matkatoimiston palveluksessa johtotehtävissä.

 

TAHINA

425 g säilöttyjä kahviherneitä (huuhdeltuja ja valutettuja)

1 murskattu valkosipulin kynsi

1 rkl kuminaa

2 rkl oliiviöljyä

3 rkl vastapuristettua sitruunamehua

suolaa ja pippuria

tuoretta paprikaa

 

Mittaa kulhoon kahviherneet, valkosipuli, kumina ja 1 rkl oliiviöljyä. Hienonna sauvasekoittimella tahnaksi, lisää sitruunamehu, suola ja pippuri ja jatka vatkaamista kunnes tahna on sileää.

Lisää 1 rkl oliiviöljyä ohuena nauhana samalla vatkaten. Koristele paprikalla ja tarjoile tuoreen leivän kanssa.

 
Haastattelu tehtiin pyramidien lähellä hotellirakennuksen kattoterassilla.
 
Kairossa sijaitsevan Gizan pyramidit rakennettiin n. 2600–2500 eaa välisenä aikana.
 
Egyptiläisiä alkupaloja ja hibiskus-kasvista valmistettua janojuomaa.
 
Jussi ja paikallinen opas neiti Gada Egyptin kansallismuseon edustalla. Myöhemmin samana päivänä alueella räjähti pommi.
 
Sfinksi museon pihalla.
 
Sanna Meskanen on suuren egyptiläisen matkatoimiston palveluksessa. Suosittuja ovat Niilin luksus-risteilyt.
 
Aasi on vielä tärkeä kulkupeli Kairossa.
 
Kotiapulainen Hamada, Anna-Liisa, Timsah-poika, arabiankielen opettaja Amr ja Jussi Wissa-Wassefin kujalla.
 
Wissa-Wassefin taidekeskus tarjoaa lähiseudun naisille mahdollisuuden hankkia tienestejä kudontatöillään.
 
Yksityiskohta kuvakudoksesta. Ne tehdään ilman malleja käsitöina, aiheet nousevat perinteisestä elämänmenosta.
 
Lapsia Wissa-Wassefin taidekeskuksessa. Äidit ovat kutomassa.
 
Jaakko Selin Niilin rannalla.
 
 
 
Turkki Itävalta Ruotsi Kreikka Irlanti Saksa Ranska Egypti Norja Englanti Making of Arkisto Jaska Info
1.7. Turkki 8.7. Itävalta 15.7. Ruotsi 22.7. Kreikka 29.7. Irlanti 5.8. Saksa 12.8. Ranska 19.8. Egypti 26.8. Norja 2.9. Englanti Making of Arkisto Jaska Info Etusivu
1.7. 8.7. 15.7. 22.7. 29.7. 5.8. 12.8. 19.8. 26.8. 2.9. Etusivu