yle.fi


Kun jäin auton alle

Kun jäin auton alle

5. lokakuuta 2011 Kommentit: 0

Tehdas-sarjassa on kohtaus, jossa nainen jättäytyy tahallaan auton alle. Tällainen erikoiskohtaus rakennetaan monesta palasesta, joista yksi tärkeä osa on stuntosuus. Stuntmies Jouni Kivimäki vastaa muutamaan kysymykseen aiheesta.

Ensin suunnitellaan...

"Meillä oli ohjaaja Jarmo Lampelan ja kuvaaja Hannu Kettusen kanssa kolme yhteistä tuotantopalaveria, joiden aikana kuvasuunnitelma syntyi. Yhdessä keskustelimme toteutuksen mahdollisesksi ja sujuvaksi. Ohjaajalla ja kuvaajalla oli kokemusta vastaavanlaisia kohtauksista sekä alusta alkaen selkeä käsitys siitä, millaista juttua halutaan ja millaisia kuvia tarvitaan. "Ei tehdä turhia riskialttiita kuvia"."

...sitten harjoitellaan...

"Suunitelmiin oli kuitenkin jätetty riittävästi varaa muutoksin, jotta toteutus voitiin soveltaa näyttelijäharjoitusten jälkeen sopivaksi. Minulla ei ollut etukäteen tietoa näyttelijän kyvyistä, mutta onneksemme Rosanna Kemppi oli liikunnallisesti hyvä näyttelijä ja pystyimme tekemään suunnitellut kuvat odotettua paremmin."

... lopuksi kuvataan.

"Nämä kuvaukset sujuivat erittäin hyvin ja jouhevasti, kiitos hyvän ennakkosuunnittelun, ohjaajan ja kuvaajan ammattitaidon ja stunttemppuihin hyvin soveltuvan ja taitavan näyttelijän. Suunnitelmiin ei tehty isoja muutoksia. Niihin muutamaan muutokseen jotka tehtiin, olin varautunut kalustollisesti, joten niistäkään ei tullut ongelmaa.

Toteutus harvoin muuttuu suunnitellusta varsinkaan isommissa stunteissa, koska niissä on suuret rakennukset ja etukäteisvalmistelut. Niihin uhrataan usein myös paljon rahaa. Isot muutokset ovat yleensä kalliita ja vaativat useiden päivien uudelleenjärjestelyt, eikä tämä yleensä ole tuotantoaikataulullisesti mahdollista.

Se mikä voi muuttua kuvatessa, on kameran paikka: kulmat ja kuvaussuunnat.

Joskus ohjaajalla saattaa olla suunnitelma hienosta, vaikeasta, vaarallisesta ja kalliista tempusta. Sitten kun keskustellaan, huomataan että asiat voidaan tehdä halvemmin, turvallisemmin ja usein vielä näyttävämminkin. Tässä on apua siitä että on tullut tehtyä näitä stuntmiehen hommia 15 vuotta."

Videossa vilahtaa Tehdas-kuvausryhmän jäseniä. Äänessä ovat kuvaaja Hannu Kettunen joka selostaa tempun sekä apulaisohjaaja Anne Syrjä joka hoitaa klaffimerkinnät kohdalleen. Jouni Kivimäki kaatuilee ensin, sitten kaatuilee Rosanna Kemppi. Narua vetelee stuntmies Reijo Kontio. Taustalla soi Timo Hietalan säveltämä sarjan tunnusmusiikki:

Tälle sivulle liitetyn mediatiedoston esittäminen vaatii Adobe Flash Playerin.
 

Miten päädyin stuntmieheksi

"Kävin Suomen toistaiseksi ainoan stunt/sijaisnäyttelijä kurssin vuonna 1995 Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksella. Meistä kurssilla olleista kahdestatoista oppilaasta viisi jäi alalle töihin. Perustimme FX & Stuntartists of Finland Oy:n vuonna 2002. Nyt firmassamme on kolme henkilöä: Reijo Kontio, virolainen Enar Tarmo ja minä.

Jo ennen stuntkurssia olin tehnyt jonkin verran stunttöitä voimistelutaustastani johtuen. Näissä töissä minua opasti voimistelulegenda Lasse Laine, Suomen Euroopan mestari permannolla vuonna 1967. Hänen kanssaan olimme tv-sarjassa Rauta-aika (1982) ja elokuvassa Ystävät toverit (1990)."

Stuntmiehen päivä

"Stuntmiehen tyypillinen päivä on sähköposteihin ja puheluihin vastaamista ja tarjousten tekemistä. Sitten tietysti käsikirjoitusten lukua ja purkua sekä tulevien temppujen harjoittelua ja suunnittelua. Kuvausten lähestyessä suurimman ajan vie rakentaminen. Monissa tempuissa on yllättävän paljon kaikenlaista teknistä virittelyä.

Pelkällä stunttyöllä ei elä. Onneksi meitä työllistävät myös teatteri ja erilaiset oppilaitokset. Itse olen töissä kuukausipalkkaisena Sorin Sirkuksessa. Emme kuitenkaan ole Suomen ainoa stuntfirma, meidän lisäksemme on virallisesti kaksi muuta yhden hengen firmaa. Työt kyllä menevät aikalailla ristiin niin, että olemme toisillamme töissä."

Alaston nainen putoaa kalliolta

"Yksi mieleenpainuvimmista stunteistani on urani alkuvaiheessa Ruotsissa tekemäni putoaminen korkealta alastomana naisena. Elokuvan nimeä en muista. Putosin selkä edellä kohti kameraa. Minulla oli musta pitkä peruukki ja ihonvärinen kokotrikoo johon oli tehty rinnat.

Putoaminen tehtiin nosturista, elokuvassa se istutettiin kalliolta putoamiseen. Kuva oli mustavalkoinen ylinopeuskuva, kyseessä oli unikuva jossa nainen astuu tahallaan alas kalliolta. Tähän juttuun liittyvä perverssi valokuva minusta löytyy Tuomas Marjamäen ja H-P Virkin kirjasta Stuntista toiseeen."

Lisää näihin:
1
tykkää tästä

Kommentit

Ei kommentteja.

Add comment

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

1 plus 1 =
Ratkaise yllä oleva laskutehtävä ja kirjoita vastauksesi (esim. kysymykseen 1+1 kirjoita 2).
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

test

  • TEHDAS

    Pirkko Saision kirjoittama draamasarja Tehdas esitetään TV2:ssa 15.2.2012 alkaen. Joukko sarjan tekijöitä kertoo tässä blogissa oman ammattinsa näkökulmasta, miten sarja syntyi.

    YLE Areenasta löydät Tehdas: extrat ja klipit

    Voit seurata kuvauksia facebookissa: facebook.com/TEHDAS-draamasarja

Uusimmat kommentit

Pertti

Hamartia; kohtalaisen kätevä lähestymistapa henkilöhahmon sielunelämään.