Kameleontin vaikutteet

Kameleontin vaikutteet

03.09.2013 | Toimittaja Veli Kauppinen

David Bowielle omistettu Teemalauantai Teemalla 7.9.David Bowielle omistettu Teemalauantai Teemalla 7.9.

 

Jokaisella tätä juttua lukevalla on jonkinlainen mielipide David Bowiesta. Rockin kameleontista on moneksi ja miehen pitkä ura on jättänyt pysyvän jäljen popmusiikin historiaan.

Mutta mistä Bowie on ideansa saanut? Millainen musiikki on innoittanut miestä, joka on inspiroinut lukuisia muita musiikintekijöitä?

Ei tarvitse olla kummoinenkaan salapoliisi, jotta saa edes jonkinlaisen vastauksen kysymyksiin: tarvitsee vain seurata Bowien jättämiä johtolankoja. Ja niitähän riittää.

Paitsi, että Bowie on äänittänyt kokonaisen levyllisen versioita muiden tekemistä kappaleista (vuoden 1973 Pin Upsilla mies coveroi mm. The Whota, Kinksiä ja Pink Floydia), löytyy toisten tuotantoa myös monelta studioalbumiltaan.

 

(Listassa ensin Bowien albumi (sekä ilmestymisvuosi) ja sitten levylle versioitu kappale alkuperäisen julkaisuvuoden kera.)


Bowien versioimat

Hunky Dory (1971):
1. Tiny Tim: Fill Your Heart (1968)

The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972):
2. Ron Davies: It Ain’t Easy (1970)

Aladdin Sane (1973):
3. The Rolling Stones: Let’s Spend the Night Together (1967)

Young Americans (1975):
4. The Beatles: Across the Universe (1969)

Station to Station (1976):
5. Johnny Mathis: Wild Is the Wind (1957)

Scary Monsters (and Super Creeps) (1980):
6. Tom Verlaine: Kingdom Come (1979)

Let’s Dance (1983):
7. Metro: Criminal World (1976)

Tonight (1984):
8. Iggy Pop: Don’t Look Down (1979)
9. The Beach Boys: God Only Knows (1966)
10. Chuck Jackson: I Keep Forgettin’ (1962)

Never Let Me Down (1987):
11. Iggy Pop: Bang Bang (1981)

Black Tie White Noise (1993):
12. Cream: I Feel Free (1966)
13. The Walker Brothers: Nite Flights (1978)
14. Tahra: Don’t Let Me Down and Down (1988)
15. Morrissey: I Know It’s Gonna Happen Someday (1992)

Heathen (2002):
16. Pixies: Cactus (1988)
17. Neil Young: I’ve Been Waiting for You (1968)
18. Legendary Stardust Cowboy: I Took a Trip (On a Gemini Spaceship) (1968)

Reality (2003):
19. The Modern Lovers: Pablo Picasso (1976)
20. George Harrison: Try Some, Buy Some (1973)

 

Bowie on versioinut myös saksalaisen Bertolt Brechtin Baal-näytelmään kirjoitettuja lauluja. Viisi kappaletta sisältänyt Baal-EP julkaistiin vuonna 1982. (Brechtin tuotannosta on Bowien käsittelyyn päässyt myös Kurt Weillin säveltämä Alabama Song.)

 

Muita Bowien coveroimaksi päätyneitä artisteja ovat ainakin The Velvet Underground (White Light/White Heat), Jacques Brel (Port of Amsterdam ja My Death) sekä Bruce Springsteen (Growin' Up ja It's Hard to Be a Saint in the City).

Teemalauantai: David Bowie
Teema la 7.9. kello 21-0.30

Kommentit (0)

Toimittaja

Toimittaja:

Veli Kauppinen

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä