Ylen musiikkitarjonta Top5 - huhtikuu

Ylen musiikkitarjonta Top5 - huhtikuu

28.03.2014

Valitsimme 5 helmeä televisiosta, radiosta ja netistä. Tässä kuussa valitut ohjelmat ovat Hetkiä Kalliossa (Anssi Kela, Tuure Kilpeläinen, Jonna Tervomaa, PK Keränen, Aino Venna), ilta Edith Piafin kanssa, Dannyn konsertti, dokumenttielokuvat Big Star: Nothing Can Hurt Me ja A Band Called Death sekä Melankoliaa musiikissa: Tuonelan joutsenesta Yön Joutsenlauluun.

1. Hetkiä Kalliossa - TV2, yle.fi/musiikki 4.4.

Hetkiä Kalliossa

Hetkiä Kalliossa -sarjassa Anssi Kela musisoi mielenkiintoisten artistien kanssa kaupunkiyksiössä. Tällä kertaa Kelan viereen sohvalle istahtavat Tuure Kilpeläinen, Aino Venna, Jonna Tervomaa ja PK Keränen. Uudet jaksot saavat ensiesityksensä yle.fi/musiikissa perjantaina 4.4. klo 12.

Sarjan ideana on tarjota yllättäviä cover-vetoja riisutussa ja pelkistetyssä muodossa. Anssi Kelan mukaan etenkään televisiossa ei juuri esitetä alkuperäisessä asussaan olevaa musiikkia. ”Näytämme, mitä musiikki on ikään kuin siellä alkulähteillä, kun siitä on riisuttu pois tuotanto ja päällesoitot. Kaikki tehdään mahdollisimman paljaasti, akustisesti ja livenä siinä hetkessä. Olemme taltioineet tietynlaisen alkuräjähdyksen hetken, tätä on musiikki, kun lähdetään liikkeelle. Kaikki kerrokset, mitä muodostuu päälle, on vain höttöä. Tässä tarjotaan ihmisille se ydin", hän toteaa.

Hetkiä Kalliossa: Tuure Kilpeläinen
Yle TV2, su 6.4. klo 21.43

Hetkiä Kalliossa: Aino Venna
Yle TV2, su 13.4. klo 21.43

Hetkiä Kalliossa:Jonna Tervomaa
Yle TV2, su 20.4. klo 21.43

Hetkiä Kalliossa: PK Keränen
Yle TV2, su 27.4. klo 21.43

2. Teemalauantai: Edith Piaf - Yle Teema 19.4.

Teemalauantai

Pääsiäisen teemailta on omistettu Pariisin varpuselle, Edith Piafille. Ensin nähdään laulajalegendan live-esiintymisiä vuosilta 1952-62 ja haastatteluja niiden lomassa. Tämän jälkeen esitetään tuore ranskalainen dokumenttielokuva, joka kertoo laulajattaren tarinan harvinaisten ja suurelta osin aiemmin esittämättömien arkistofilmien, äänitaltioiden ja valokuvien kautta. Illan päätteeksi Piafia esittää Oscarin arvoisesti Marion Cotillard ranskalaisessa menestyselokuvassa Pariisin varpunen.

Edith Piafista kasvoi suuri legenda vuosien myötä. ”Liian varhain sortuneita rakastetaan. Piaf nousi ryysyistä rikkauteen, mutta ei onneen”, musiikin erikoistoimittaja Tarja Närhi huomauttaa.

Edith Piafin syvyys tuli tunnevoimaisesta tulkinnasta, jota siivitti traaginen ja intohimoinen elämä. ”Piaf eli tulkinnassaan kaikki laulut, hän myös lauloi konkreettisesti omasta elämästään. Tekstien takana sydän oli rikki ja Piaf oli hyvin auki tunteiltaan”, Närhi toteaa.

Chanson-laulutyylissä tunne on tärkeämpää kuin kaunis ilmaisu ja Piaf on maailman tunnetuimpia chanson-tulkitsijoita. Kuuntelija kokee tunteen laulujen takaa, vaikkei kieltä ymmärtäisikään. ”Piafin koruton esiintymistyyli oli ilmeisesti harkittu, sekin tuki osaltaan dramaattisuutta. Piaf pukeutui aina mustaan ja seisoi tiukassa valokeilassa lähes staattisesti paikallaan. Vain kädet nousivat”, Närhi kertoo.

Edith Piafin parhaat (Edith Piaf: Le concert ideal)
Yle Teema, la 19.4. klo 20

Piaf, intiimisti (Piaf intimate)
Yle Teema, la 19.4. klo 20.51

Pariisin varpunen (La Môme)
Yle Teema, la 19.4. klo 22.02

3. Danny - Viihdemaratonin loppusuora – Yle TV1 18.4.

Jottei pitkäperjantai menisi synkistelyksi, lavalle nousee maamme suosituimpiin viihdetaiteilijoihin kuuluva Danny. Ilkka Lipsanen eli Danny juhli 50-vuotista uraansa viime syksynä pitkällä kiertueella, jonka Finlandia-talossa järjestetyn päätöskonsertin parhaat palat nähdään nyt televisiossa. Dannyn mukana lavalla ovat D'Voices, StepUp Ladies -tanssiryhmä sekä Popkorn-yhtye. Lisäksi konsertissa esiintyy Aikamiehet-kuoro.

Viihdemaratonin loppusuora -kiertueellaan Danny halusi esittää kiitokset yleisölleen,  kerrotaan hänen internetsivullaan. "On tullut aika hidastaa tahtia ja kiittää suurenmoista yleisöä. Kiertue ei vielä tarkoita lopullisia jäähyväisiä, mutta kylläkin siirtymistä sivummalle aktiiviselta viihdyttäjän uralta.”

Dannyn konsertti on melkoinen hittikimara, mukana on monet suosikit Kesäkadusta Amarilloon.

Danny - Viihdemaratonin loppusuora
Yle TV1, pe 18.4. klo 19.15

4. Big Star: Nothing Can Hurt Me ja A Band Called Death - Yle Teema 6.4. ja 27.4.

Big StarBig Star

Rockin historia on täynnä tarinoita yhtyeistä ja artisteista, jotka eivät koskaan saavuttaneet suurta suosiota uransa aikana. Pienen piirin kulttisuosio nähdään näissä tarinoissa arvokkaampana kuin suuren yleisön suosikiksi nousu.

Teema näyttää huhtikuussa kaksi kiinnostavaa musiikkidokumenttia, joita yhdistää kohteidensa nousu laajemman yleisön tietoisuuteen vasta niiden lopetettua toimintansa. Memphisiläisen Big Star -yhtyeen matkaa vaikeuttivat levy-yhtiön vähälle jäänyt markkinointi sekä ongelmat levyjen jakelussa, detroitilainen Death sai puolestaan kärsiä nimestään, jota musiikkibisneksen vaikuttajat karsastivat.

DeathDeath

Molemmissa dokumenteissa tarinaa viedään eteenpäin runsaan haastattelumateriaalin kautta ja kertojina nähdään entisten Death- ja Big Star -jäsenten lisäksi joukko asiaan vihkiytyneitä muusikoita sekä bändien kanssa työskennelleitä musiikkialan ihmisiä. Paitsi että dokumentit kertovat kahdesta hienosta yhtyeestä, ovat ne myös mielenkiintoisia sukelluksia 70-luvun musiikkibisnekseen ja kahden tärkeän amerikkalaisen musiikkikaupungin kulisseihin.

Big Star: Nothing Can Hurt Me
Yle Teema, su 6.4. klo 21.00 (uusinta pe 11.4. klo 22.45)

A Band Called Death
Yle Teema, su 27.4. klo 21.00 (uusinta pe 2.5. klo 22.35)

5. Musta Aurinko - melankolian kulttuurihistoriaa: Tuonelan joutsenesta Yön Joutsenlauluun - Radio 1 21.4.

Yö

Musta Aurinko - melankolian kulttuurihistoriaa Radio 1 sivuilla

Yle radio 1:n Musta aurinko -sarja pohtii melankolian kulttuurihistoriaa antiikista tähän päivään ja sen vaikutusta taiteisiin ja kulttuuriin. Melankolia on suomalaisten lempimielentila ja kansantauti, mutta sen juuret ulottuvat pidemmälle kuin Reino Helismaan sanoituksiin.

21.4. Musta aurinko purkaa osiin kappaleen, jossa melankolian kulttuurihistoria tiivistyy: Jussi Hakulisen Yö-yhtyeelle vuonna 1984 sanoittamaan Joutsenlaulun.  Toimittaja Kaisa Pulakka löytää kappaleesta tyhjyyden kokemuksia, viittauksia Nietzscheen ja saturnaalisen melankolian kuvausta. (Onko toimittaja tosissaan, jää kuulijan ratkaistavaksi!)

Valkea ja pitkäkaulainen kaihon symboli löytyy myös Sibeliuksen Tuonelan joutsenesta ja suomalaisessa populaarimusiikissa joutsen on suorastaan ryöstöviljelty: Jukka Kuoppamäen Laulujoutsen ”lammella laulaa suruissaan, minäkin oon onneton, sua muistan vaan”. Stam1na laulaa Joutsenesta ja Joutsenista PMMP. Maj Karma laulaa Mustaa joutsenlaulua, Eija Kantola Kuin Joutsenlaulua. Kotiteollisuuden Tuonen joutsen kuvaa synkkyydessään suomalaisille tuttua koskenkorvamelankoliaa.

Musta Aurinko - melankolian kulttuurihistoriaa: Tuonelan joutsenesta Yön Joutsenlauluun
Radio 1, ma 21.4. klo 17.20

Kommentit (0)

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä