nappituntuma

 • Kauniit kannet kätkevät sisäänsä aarteen

  Monet kerrat olen hankkinut vanhan kirjan sen kansipaperin, typografian tai muuten viehättävän ulkoasun vuoksi. Esteetikon koti alkaakin pian näyttää antikvariaatin ja kirpputorin välimuodolta kirjojen, kippojen ja kuppien kertyessä kotiin. 

  kirjat kuvitus

  Sisustuslehdessä näin joskus yöpöydän, joka oli koottu vanhoista suurista kirjoista keoksi ja sidottu kuluneella leveällä nahkavyöllä kokoon. On näkynyt myös kirjahyllyjä, joita on tehty vanhoista kirjoista poraamalla köyttä kirjojen kulmien läpi. Minustakin on hauska käyttää tavanomaisia esineitä uudella, yllättävällä tavalla.

  Tämän kirjarasian toteuttaminen vaati vain kynäveitsen, viivoittimen ja liimaa. Muutama sivu kerrallaan kolo kirjan keskelle lähti muotoutumaan. Kärsivällisyyttäni koeteltiin kun paperi alkoi ruttaantua ja reuna ei pysynyt siistinä. Terävämpi veitsi ensi kerralla.

  kirja

  kirjan kaiverruskirjarasiaKirjarasia toimisi myös yllätyksellisenä lahjapakettina. Sisälle voisi sujauttaa vaikka viestin rakkaalle tai kauniin esineen ystävälle.

  kirjarasiakirjarasia

  Kommentoi 4 Lue kommentit


 • Karheaa kauneutta

  Sympaattinen möhkö. Näin voisi varmaan kuvailla ensimmäistä betoniruukkuani. Vähän vino, epämääräisen muotoinen ja tuhottoman painava. Ruukku ei haljennut. Se kuivui kaksi päivää jonka jälkeen pyörittelin koko komeutta kyljellään ympäri nurmikenttää jolloin ulompi ämpäri antoi periksi. Sen jälkeen sisempi muotti lähti vetämällä ja maanittelemalla. Pitsiverho irtosi ruukun pinnasta voimakkaasti vetämällä. Lopullinen kuivuminen vei viikon. Nyt möhkö on puksipuun koti.

  betoniruukku

  betoniruukkubetoniruukkuPitsiletut jotka valoin jäljelle jääneestä betonista sankojen pohjalle onnistuivat myös mainiosti.  Kyllä pelargoniat ovat mummolan betonisten pitsiliinojen itseoikeutettu pari.

  betonityö
  betonityöbetonityö

  Betonipitsiä pihalle - Kati aloittaa projektin

  Kommentoi 5 Lue kommentit


 • Betonipitsiä pihalle

  Kätevintähän tämä touhu olisi aloittaa jos raaka-ainetta olisi valmiina edessä saavillinen. Esimerkiksi rakennustöistä ylijäänyttä betonia. Mutta idean tullessa eteen, se on saatava toteuttaa. Mars rautakauppaan! Kaikki lähti keväisistä sisutuslehdistä, laajeni google-hakuun ”betoniruukku” ja huipentui aikamoiseen parin tunnin säätöön takapihalla. Nyt jäljellä on enää kestämätön jännitys - eli onnistuiko se?

  betoniruukku

  Vakaa aikomus oli siis tehdä kesäkukille betoninen ruukku. Kirputoreilta keräämäni pitsiliinat pääsivät kuvioimaan betoniruukun pintaa. Liimasin erikeeperillä liinat muotin sisäpuolelle. Hyvin pysyi. Mukavaa puuhastelua kevätauringossa. Paitsi se betonin sekoittaminen liian lyhyellä puukepillä: massa alkoi käydä aika raskaaksi hämmentää loppuvaiheessa.

  betonin sekoitus

  Betonimössöä oli hauska käsitellä. Materiaalina se on paljon karkeammin työstettävää kuin kipsivelli, josta olen aiemmin valanut kuvanveistossa patsaita. Kosketus betoniin materiaalina oli ensimmäinen, ja siistiä sisähommaa tämä ei todellakaan ole. Sain tehtyä yhden suuren ruukun.

  Minulla oli yksi 25 kilon säkki kuivalaastia varattuna. Toiseen pienempään ruukkuun olisi varmaan ollut aineksia, mutta en ollut varannut sittenkään tarpeeksi pientä sisäkappaletta valmiiksi. Niinpä päädyin tekemään kaksi pitsikuvioitua lettua sankojen pohjalle, vaikka kukkaruukkujen alustoiksi.

  kumihanskat

  valumuotti

  No onnistuiko valu? En tiedä, odotellaan kun betoni kuivuu… Joko pelargoniat saavat kukkia herkän karheassa betoniruukussaan kesäauringon paistaessa tai sitten keräilen rikkonaiset ruukunpalaset valuastiasta koristamaan talon seinustan kivetystä. Onhan niissä ainakin se kaunis pitsikuvio mitä ihastella.

  valumuotti

  Kommentoi 5 Lue kommentit


kirjoittajasta

Graafikko Kati Tavilampi näkee ympärillään koko ajan kaikkea äärettömän innoittavaa. Pieniä ja suuria asioita, jotka konkretisoituvat kotona, jalostuvat uusiksi ideoiksi tai ilahduttavat pelkällä olemassaolollaan. Inspiraation hetki lyö!

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä