ajatusten miljoonalaatikko

 • Uusi eläin

   

  Uhanalaiset eläinlajit vievät median huomiota siinä määrin, että harvoin tulee mietityksi millaisia uusia eläinlajeja pitäisi tai voisi katoavien lajien tilalle ja entisten rinnalle tulla.

  Kun asia kuitenkin on vähintäänkin teoreettisessa mielessä kiinnostava, on ehkä hyvä pysähtyä hetkeksi pohtimaan sitä. Siispä teemme niin. Ja, kun en kuitenkaan pystyne olemaan täysin objektiivinen, tyydyn tässä mukisematta lähtemään liikkeelle puhtaasti omista mieltymyksistäni.

  Pitäähän sitä joku pohja olla, miksei siis vaikka meikäläisen ajatus, kun ei parempaakaan lähtökohtaa ole annettu; selvästikään valtio ei ole kiinnostunut korvaamaan katoavia lajeja uusilla, vaan jättää näköjään tämänkin asian veronmaksajien mietittäväksi.

  Millainen siis pitäisi olla uuden eläimen, uuden eläinlajin? Missä sen pitäisi elää? Mitä syödä? Miten käyttäytyä?

  Esteettisenä yleisperiaatteena esittäisin, että uusi eläin on pörröinen, koska useimmat ihmiset pitävät enemmän pörröisistä ja ns. suloisista eläimistä, kuin vaikkapa suomukkaista, limaisista ja niin pois päin.

  Myös isot korvat ovat jotenkin kivat, ja ne semmoiset joustavat anturat tassuissa. Ja häntä, tietty!

   

  Ekologis-monipuolinen pystykoira

  Jollainenkin pystyssä kävelevä tai pomppiva koiran, kengurun, kissan, jäniin tai koalan tapainen systeemi voisi olla kiva, mutta se saisi kernaasti olla ystävällinen ja iso; seisaallaan metri kahdeksankymmentä vaikka. Sen turkki ei saisi kastuneenakaan haista pahalta, vaan mieluummin karkilta niin kuin eukalyptuksenlehdillä elävät koalat.

  Ja ekologinen elukan tulisi olla; olisi hyvä jos se esim. hengittäisi sisään kasvihuonekaasuja ja hengittäisi happea ulos. Ja jos sen ottaisi kotieläimeksi, se nauttisi etsiä tuoksun perustella parittomia sukkia ja tykkäisi kyörätä niitä pareiksi riviin kylppärin lattialle tai sohvalle.

  Eläin saisi energiaa kahdella tapaa. Ensimmäinen tapa olisi se, että jos sille syöttäisi paperia (vanhoja lehtiä, laskuja) ja biojätettä, se tuottaisi lämpöä.

  Pari kolme semmoista pystykävelykoiraa pitäisi pienen huushollin lämpimänä, jos asunto olisi hyvin eristetty, kun elukoita vain syöttäisi paperilla ja biojätteellä.

  Ja jos eläimiä ei syöttäisi, silloin ne ottaisivat energian huoneenlämmöstä.

  Kesähelteellä eläimille ei annettaisi ruokaa vaan ainoastaan joitakin hivenaineita, ja niinpä ne ottaisivat energian huonelämmöstä - ja täten viilentäisivät kesähelteellä huushollin mukavan viileäksi.

  Sähköankeriaan tapaan ne osaisivat myös muuttaa (lihas)energiaa sähköksi. Eläinten makuusijaan laitettaisiin kaksi metallista kupua, ja kun eläin koskettaisi näitä, se tuntisi selässään mukavaa rapsutuksentunnetta, ja sen sähköelimet samalla tuottaisivat metallikupujen välille varauksen, jolla ladattaisiin vaikkapa perheen sähköpolkupyörän akkuja.

  Kesähelteellä eläimet voisi opettaa käymään pihalla kuumenemassa ja sitten ne menisivät muuttamaan saamansa energian metallikupujen kautta sähköksi, viilenisivät siinä ja pitäisivät sähköpolkupyörän ajovalmiina läpi kesän. Jos lämpöenergiaa kertyisi ketakaikkiaan liikaa, eläimet joisivat kylmää vettä ja pissisivät liikalämmön virtsana vessasta alas.

  Eläimen kuono ja hännänpää olisivat bioluminesenssilla varustetut, niin että eläimen voisi pimeässä käskeä sytyttää kuonovalonsa, ja käyttää sitä taskulamppuna. Opetetun eläimen hännänpää olisi kätevä työvalo monessa hankalassa paikassa ja kiva lukuvalo telttaretkellä. Teltan ilma pysyisi elukan ansiosta todella raikkaana, koskapa se muuttaisi teltan ilmasta hillidioksidia hapeksi kuten kasvit.

  Papukaijan tapaan eläin oppisi toistamaan tiettyjä ääniä ja matkimaan puheenkin ääntä. Se oppisi myös etsimään tyhjiä pulloja ja tölkkejä, viemään ne marketin palautuskoneeseen ja tuoman kuitin tai rahat omistajalle tai vaikka SPR:n toimipisteeseen.

  Se oppisi myös, kaupungilla yksin ollessaan ja siellä poliisin nähdessään sanomaan poliisille, juhlallisesti kunniaa tehden ”Elä sakota, vanha veikko, kyllä tämä tästä lutviutuu vielä, kunhan mie tästä tomerrun!” Ja perään se tekisi semmoisen hovikumarruksen, jossa toinen käsi tekee kaarevan pyyhkäisyn melkein maata hipoen, ja kämmen, sormet ”levynä”, tekee siron pikku kieputuksen - ja sanoisi ”Enchanté!”

  Ja myös se oppisi myös ulkoa lyhyitä vitsejä ja kertoisi niitä vastaantulijoille, ja jos nämä nauraisivat, se helistäisi SPR:n keräyslipasta ja sillä tavalla joutoaikoinaan keräisi rahaa hyväntekeväisyyteen.

  Eläin olisi seurallinen, nauttisi saada tehdä erilaisia tehtäviä ja osaisi vaistomaisesti nyhtäistä tuntemattomankin lapsen kauluksesta kauemmas, jos pikkulapsi sen nähden meinaisi astua ajotielle, mennä liian lähelle laiturin reunaa tai rautatiekiskoja tai muuhun vaaran paikkaan.

  Äänenä eläimellä olisi samanlainen kiva ääni kuin pikkuoravilla, ja se ei haukkuisi vaan kehräisi, mutta yhtä kovalla äänellä kuin tiikerit, niin että sen hyrinään olisi helppo nukahtaa.

  Yksinään se voisi vihellellä sellaisia sävelmiä joita se on kuullut radiosta; ei kuitenkaan sellaisia joita kuuluu koko ajan, ei siis esimerkiksi Nokia-puhelimista tuttua Franciso Tárregan Gran Vals -melodiaa muuta kuin erikseen pyydettäessä, tai ehkä joskus kun se haluaisi varoittaa että sillä vaikka on ripuli tms.

  Tällainen on yksi vaihtoehto uudeksi eläimeksi. Heitän varmaankin muutaman muunkin ehdotuksen jatkossa. Mutta tuleeko teille mieleen, millainen uuden eläimen tulisi olla? Miettikää. Ja kertokaa, pliide; vastuu eläinkunnasta ei kuulu pelkästään sisäasian- ja ympäristöministeriölle, vaan meille kaikille, myös teille ja tuolle naiselle joka on tupakalla tuolla parvekkeella. Vilkuttakaa hänelle!

  Tässä Kajo äänessä:

  Kommentoi 4 Lue kommentit


 • Vähänläntä tietolaari: kysymyksiä ja vastauksia

   

  Meille on valiteltu, että eri laisilla asiantuntijafoorumeilla ei riittävästi ehditä paneutua kansalaisten esittämiin kysymyksiin; vain murto-osa halukkaista saa vastauksen kysymykseensä, vaikka tyhmyytta olisi maassa kuinka paljon vielä lisää.

  Siksi olemme koonneet tähän vaatimattoman tietolaarin, jossa on kysymyksiä ja vastauksia monelta eri alueelta. Monelta!

  Kiitos toisaalta mielenkiinnosta ja toisaalta siitä, että tyydytte niihin vastauksiin joita on antaa, ettekä kärtä parempia.

  Kun näet saa halpia, saati ilmaisia vastauksia, niin on hyvä sumeilematta tyytyä myös vaatimattomaan tasoon. Tai kenties hieman sumeillen, mutta ymmärrätte pointin. Alkaa.

   

  Kysymys:

  Mikä on inspiraatio?

  Vastaus:

  Sisäänhengitys; se kun ilmaa kiskotaan nenän kautta sisäänsä, niin että pullistun...  (Näyttää.) …ja ohimoissa alkaa jyskyttää.

   

  Kysymys:

  Entäs konspiraatio?

  Vastaus.

  Se on ...hmmm... yhteishenki. ”Con” on latinassa ”yhteen” ja ”spiro” tarkoittaa hengittämistä.

   

  Kysymys:

  Jos sammakko ei olisi luokitukseltaan sammakkoeläin, niin mihin elukkaryhmään se kuuluisi?

  Vastaus:

  Varmaankin se olisi matelehtija.

   

  Kysymys:

  No entä jos hämähäkki ei kuuluisi hämähäkkielämiin, niin mihinkäs ryhmään se kuuluisi?

  Vastaus:

  Onko tämä jotain pelleilyä, kysykää parempia!

   

  Kysymys:

  Veljeni kertoo usein ostaneensa yhdeltä tutultaan tietyn tuotteen, milloin lcd-television, milloin pesukoneen, av-keskuksen tai porakonesarjan, todella käsittämättömän huippuedullisesti, koska hinta oli kuulemma alennettu varaston savuvahingon takia. Koskaan ne tavarat kuitenkaan  ei ole haisseet yhtään savulta. Miten se on mahdollista?

  Vastaus:

  Varastossa on varmaan käytetty teatterisavua, se ei haise.

   

  Kysymys:

  Mitä hyötyä on jiirisahan omistamisesta?

  Vastaus:

  Se saa tuntemaan itsensä kirvesmieheksi, vaikka olisit tumpelo.

   

  Kysymys:

  Minun pitäisi matkustaa lomalla Italiaan, mutta naapurini sanoo että italialaiset ovat seksihulluja ja nyt jännittää mennä sinne. Voinko mennä?

  Vastaus:

  No ei se ainakaan sillä parane että matkustatte Italian asemesta Ranskaan. 

   

  Kysymys:

  Onko vain naaraslehmillä sarvet, vai koirailla myös?

  Vastaus:

  Koirailla myös.

   

  Kysymys:

  Jos neljä miestä tekee tietyn työn tunnissa, niin kuinka kauan viideltä mieheltä vastaavaan suoritukseen kuluu?

  Vastaus:

  Olettaen että kaikki miehet ovat yhtä ahkeria: neljän miehen porukalta kunkin miehen panos oli 25 prosenttia työsuorituksen ”kakusta”. Viisi kertaa 25 on 125, eli viideltä aikaa kuluu 125% eli neljäsosa enemmän kuin aikaa annetaan, vaikka aikaa annettaisiiin kuinka paljon. Kannattaa siis ehdottomasti käyttää vain neljää miestä, muuten työ ei ikinä valmistu määräajassa.

   

  Kysymys:

  Kummasta päästä banaani kannattaa avata, ja miksi?

  Vastaus:

  Siitä päästä josta aikoo aloittaa syömisen, koska banaanin kuori on hyvin kitkerää.

   

  Kysymys:

  Aloin yöllä miettiä, miksi jotkut ravut kävelevät sivuttain. Nyt asia kiusaa minua koko ajan. Miksi ne kävelevät sivuttain?

  Vastaus:

  Tropiikissa rapuja voi kait olla samalla rannalla kymmenittäin tai sadoittain, mutta ruokaa vähemmän. Ne kävelevät sivuttain, muina miehinä, että pääsisivät ruokapalalle ilman että kaikki huomaavat, että hei jätkät, tuolla on sapuskaa. Samalla kun hivuttautuvat lähemmäksi murkinaa, ne hyräilevät ja katsovat ihan toiseen suuntaan, hämätäkseen muita rapuja.

   

  Kysymys:

  Pitäisi päästä Shanghain metrossa linjalta neljä linjalle kymmenen. Mitä teen!!

  Vastaus:

  Ajakaa Hailun Roadin (海伦路站) asemalle. Vaihtakaa siellä.

   

  Kysymys:

  Mikä on jukolauta?

  Vastaus:

  Se on poikkipuu tai keulalauta joka yhdistää reen jalakset.

   

  Kysymys:

  Onko totta että jokainen yli 50-vuotias  suomalainen on syönyt elämänsä aikana yli 80 kg happamuudensäätöainetta?

  Vastaus:

  Ei ainakaan naamanilmetarkastelun perusteella näyttäisi pitävän paikkaansa, ollenkaan.

   

  Kysymys:

  Mikä on tälägä?

  Vastaus:

  Ei mikään!  Nukkukaa enemmän ja miettikää vähemmän.

   

  Ja sama äänellä varustettuna - kuuntele tästä

   

  Kommentoi 4 Lue kommentit


 • Ajatuksia tuttavista, keppien kuljettamisesta ja muusta

  Muistatteko niitä puussa eläviä pieniä, mutta isosilmäisiä yöeläimiä, jotka ovat uskomattoman kiltin näköisiä? Jos ette muista, niin katsokaa Internetistä tai tietosanakirjasta hakusana loris tai galago.

  Ne on semmoisia pieniä pörröisiä elukoita, joilla on yleensä kivat pattipäiset sormet, isot silmät — ja maailman kiltein naama ja ilme.

  Miksei minulla ole tuttavia tai ystäviä, jotka olisivat yhtä kiltin näköisiä! Miksi!?

  Kaikki ystäväni ja tuttavani ovat tavallisia mölönaamoja, joista ei synny kummoistakaan kiltteysvaikutelmaa. Osa tuttavistani on jopa vähän roiston näköisiä*.

  (*Ja jos tuttavapiiristäni vaikkapa nyt eräs nimeltämainitsematon Tuomo Z luulee, kenties peiliin katsottuaan, että tarkoitan roistonnäköisillä tutuilla pelkästään häneä, niin on niitä muitakin. Tosin Tuomon puolustukseksi lienee reilua sanoa, että hän tavallaan näyttää  enemmänkin huijarityyppiseltä ”Three Card Monte” -sutkilta, kuin varsinaiselta ruohonjuuritason run-of-the-mill  nyrkkirautaroistolta, mutta pointti olikin siinä, ettei minulla ole selkeästi kiltin näköisiä tuttuja, mikä on tietenkin pieneltä osin Tuomon auliin mutta eettiseltä kannustavuudeltaan erittäin vaatimattoman naamataulun syytä.)

  Olisi hirmuisen kannustavaa, jos sutkinnäköisten (=Tuomo + puolenkymmentä muuta) ja tavan hapan- ja mölönaamaisten (=muut) tuttavien ohella olisi ystäväpiirissä edes yksi tuttu, joka näyttäisi yhtä kiltiltä kuin ne yöeläimet. 

  Semmoinen tuttu saisi jo pelkällä olemassaolollaan miettimään hyvä tekoja ja laupeutta, ja loisi hyvyyttä ruokkivan ilmapiirin!

  Mutta ei! Kasvonpiirteiltään mm. sillä tavalla haasteellisiin tuttaviin näyttää ihminen olevan tuomittu, ettei heistä ylenpalttista kiltteyttä hehku, niin kuin hehkuu yöeläimistä ja osasta lemureita tai mitä lie isosilmäisiä pörröhiippareita, joilla on hauskat sormetkin.

  Tiedustelisinkin nyt, onko teillä kiltinnäköisiä tuttavia tai sukulaisia? Siis todella kiltin. Ns. kybällä kiltin näköisiä. Mikään keskivertolaupeudensisar ei riitä, vaan katsokaa kirjasta tai Googlesta niitä loriksen ja galagon kuvia ja jopa osaa ns. kummituseläimistä, ja miettikää, tunnetteko yhdenyhtä ihmistä joka loisi ympärilleen samanlaisen kiltteyden auran, pelkällä olemassaolollaan.

  Tunnetteko? Muka.

  Luulen, että kun mietitte, huomaatte, että tekin tunnette vain puolisutkin ja mölönaaman näköisiä lajitovereita.

  Surkeeta, eikö totta! Olla sekundanaamatuttavien piirittämänä, vuodesta toiseen.

  Huoh.

  Sitten 2. tärkeä asia.

  Kukahan tietäisi, miten pitkää keppiä Suomessa pystyy kuljettamaan?

  Parahultaisettomuuksissani myöhästyin tässä yhtenä päivänä bussista niin vähän, että luulisi, että olisi tullut hyvä mieli, kun vain niin vähän myöhästyi, mutta päin vastoin se ottikin päähän tavattomalla intensiteetillä, ja siksi aloin miettiä jotain muuta ajatusta, jotta tulisi parempi tunne päähän.

  Silloin tuli mieleen, että kerta kaduissa ja teissä, suorissakin,  on ainakin jonkinlaisia mutkia, niin täytyy olla joku raja, miten pitkää keppiä voi kuljettaa maantie- tai rautatiekuljetuksena vaikkapa Hangon tai Turun tai Helsingin satamasta vaikka Rovaniemelle tai Iisalmeen tai Limingalle.

  Kun liian pitkä keppihän ottaisi mutkassa kiinni mutkan reunaan, vaikka mutka olisi kuinka loiva, kunhan keppi on riittävän pitkä. Tai siis liian pitkä.

  Mitenkähän pitkä voisi se keppi olla? Onko teillä mitään käsitystä?

  Sata metriä? Kaksi sataa? Kolme? 1 km? Ja ellei ole, niin mahdatteko tietää, kuka ja missä virastossa osaisi katsoa taulukosta sen, tai laskea tieteislaskimella.

  Vinkkejä otetaan vastaan. Jäi kiusaamaan se keppikuljetus-ongelma.

  Sitte.

  Kolmas asia, joka askarrutti mielen sisällä tänään ja jo tässä parina päivänä aiemmin, se koski sitä temppua, jossa joku - (vaikkapa jonkun eno tai sen veli; siis sen itsen veli, ei enon veli, koska enon veli on yhtälailla eno ja siksi sukulaisuussuhde ei enosta tämän veljeen siirryttäessä muutu, vaikka henkilö vaihtuukin) ...istuu tuolilla tms, kädet polvillaan, ja käsillä ”auttamalla” vuoroin pamauttaa polvensa yhteen ja vuoroin iskee polvet levälleen niin kädet liukuvat toistensa yli ja vaihtavat polvelta toiselle siten, että tapahtuman observoijalle syntyy illuusio, että tempuntekijän polvet menevät toisensa läpi.

  Mikä on tämän kuuluisan illuusiotempun nimi?

  Jos tutkitte netistä SFS-standardeja, niin huomaatte iloksenne, että aivan mieletön määrä asioita on standardisoitu, sertifioitu ja vaikka mikäioitu, mutta tätä temppua ei tunnu löytyvän mistään!

  Ja kuitenkin kaikki tietävät sen, ja se on tehtävä juuri tietyllä tavalla, jotta se toimii oikein. Niin muka ei ole edes nimeä tällä tempulla. Saati standardisoitumaa.

  Ei voi uskoa todeksi!

  Ällistyttävää! Ei kai se voi standardisoimislautakunta vain makailla ja juoda kaljaa terassilla, kun aivan perusasioita on vielä standardisoimatta. Toki toivotan standardisoimislautakunnalle hyvää kesää, mutta hoitakaa ensin perusasiat kuntoon. Vasta sitten makkaraa paistamaan ja itikoiden kanssa tappelemaan, siten toivoo kansa!

  terv.  nimim. yksi monten puolesta.

  ja P.S.

  Kun Maamme-laulu on niin tylsä, niin kuulin pitkästä aikaa melodian, joka olisi erinomainen kansallislaulu meille, kuivan Maammen tilalle. Raikkaampi, iloinen kansallislauluehdokas on tunnusmelodia (Ei se ns. La la -song, vaan se vanhempi, meillä Suomessa alkuperäinen teema) sarjasta Smurffit. Kuunnelkaa vaikka! Erinomainen on se.

  Uusi kansallislauluehdotus:

  http://www.youtube.com/watch?v=ycsUllvZ9gs

  Eläimet tuttavamietteen esikuviksi:

  http://www.primates.com/slenderloris.jpg

  http://www.acuteaday.com/blog/wp-content/uploads/2011/11/adorable-slow-l...

  http://pin.primate.wisc.edu/fs/sheets/images/613med.jpg


  Kuunteletko mieluummin? Tässä!

  Kommentoi 11 Lue kommentit


kirjoittajasta

Markus Kajo. Blogi. Ajatusten miljoonalaatikko.

Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä