ajatusten miljoonalaatikko

 • Havaintoja ja arveluja miesten ja naisten eroista

  Naisten kuutiotilavuus on pienempi kuin miesten. Jos kuivilleen jätetty uimahallin allas olisi täynnä miehiä, altaan täyttämiseen tarvittaisiin vähemmän vettä kuin jos ne olisivatkin naisia.

  Naisilla on myös pienemmät päät, eli siinä kohtaa on naiset edullikkaampia, kuin menee vähemmän huopaa hattuun.

  (Tosin naiset monesti mielivät kalleita, kirkkaan värisiä huopia, kun taas miehille musta tai harmaa huopahattu menee täydestä, eikä siinä tartte olla edes erikoisempaa nauhaa, paitsi jos mies on mainostoimistossa töissä tai sillä on keski-iän kriisi ja pieni harmaa poninhäntä joka on sidottu kuminauhalla.)

  Miehet lihovat etupuolesta, naiset takapuolesta.

  Naisissa on luonnon heihin asentama jonkinlainen perustuoksu, mutta miehissä perushaju.

  Naiset ovat notkeampia kuin miehet, mutta myös puheliaampia!

  Miehet eivät kysy ”eikö lähe käyntiin” kun toinen kiskoo perämoottorin narusta sadatta kertaa, tihkusateessa. (Sitä kutsutaan itsesuojeluvaistoksi.)

  Naiset eivät osta kulmarautaa usein; ei pitkää eikä edes palasta. Eikä ne katkaise sitä kulmarautaa, eikä käytä apuna painavan kiinnittämisessä tai tukemisessa. Naiset käyttää rälläkkääkin harvoin, mutta vatkaimea usein. Syy lienee symbolinen; vatkain yhdistää ja luo uutta, kun taas rälläkkä tuhoaa ja irrottaa.

  Naisille voi tulla osteoporoosi useammin jos ne ei ole varovaiset, miehille kankkunen.

  Jotkut miehet puhuvat äänialaansa matalammalla äänellä, mikä kuulostaa teennäiseltä. Jotkut naiset taas puhuvat äänialaansa korkeammalta kimittäen, mikä rasittaa samalla tavalla kuin musiikissa riitasointu tai taulu joka on vinossa tai tiskialtaassa astiaan tippuvan hanan toistuva plip, joka juuri ja juuri kuuluu makuuhuoneeseen, kun olet jo sängyssä.

  Joidenkin naisten parfyymi on nenälle samaa kuin Hitchcockin Psycho-filmissä Bates-motellin suihkukohtauksen kimakanräikeä krii-krii-krii-krii tehosteääni on korvalle.

  Joidenkin miesten ammatti on tenori. Mikä se semmoinen ammatti voi olla! Laulelija!

  Naisten tuulipuvuissa on imelät värit. Miesten tuulipuvuissa on asiallisemmat värit.

  Naisten silmälaseissa on yksityiskohtia ja koristeita. Miesten silmälasit näyttävät Stalinin suunnittelemilta.

  Naiset hankkivat kummallisia tavaroita kuten eri verhot kesäksi tai sohvatyynyjä, joita ei voi käyttää istumisessa tukena, ei nukkumisessa, ei lukemisessa pään alla eikä polvien päällä läppärieristeenä, koska ne ovat jotain sähköistä, liukasta keinomateriaalia eivätkä pysy hetkeäkään paikoillaan, vaan menevät aina sinne missä ovat eniten tiellä.

  Jos miehellä on peruukki, niin sillä yleensä on myös joko musta viitta tai virkakaapu tai vanhanaikaiset vaatteet, naisella ei välttämättä niitä ole, vaikka olisi peruukki.

  Naiset tekevät kaivoja harvemmin kuin miehet, mutta ostavat useammin kengät joissa on ohut remmi.

  Miesten jutuissa on yleensä aina pointti. Naisten jutuissa ei tarvitse olla välttämättä mitään pointtia, vaan itse se puhumis on se oleellinen siinä. (Semmoisen kuuntelemisesta voi tulla hulluksi jos on mies ja kuuntelee ja kuuntelee eikä muista, että pointtia ei jutussa ehkä tule ollenkaan, ikinä!)

  Miehiä on enempi yksitellen, mutta naisia voi monesti olla parvissa tai ryväksinä.

  Rumpuja voi soittaa joko niin, että kapulat ovat suorina kädessä, niin että kumpikin kapula kulkee vinosti kämmenpohjan yli peukalon ja taivutetun etusormen välistä – tai joidenkin jazz-rumpalien tapan niin, että vasen kapula on jännästi ”poikittain” ja ranne tekee eräänlaista vispaavaa kiertoliikettä. Se näyttää täysin älyttömältä (se jazzaritapa) mutta hyvin ne silti osaavat soittaa vaikka kapula on ”väärin”. Naiset lähestyvät elämää vähän sen jazzrumpalin tapaan, jotenkin kummallisesti ja ”väärin” – mutta silti ne selviävät päivästä toiseen uskomattoman hyvin! Täysin ihme homma.

  Siinä joitakin, nyt aluksi. Lisää sitte toisena päivänä.

  Kuunteletko mieluummin? Tässä juttu:

  Kommentoi 7 Lue kommentit


 • Kylässä tapahtuu

  Kuulkaas.

  Nykyisin kun on kaikkia sellaisia uusia asumismuotoja, kuten jonkinmoinen yhteisöasumiskylä tai muu hippivapaa puolikommuuniviritys, niin juolahti mieleeni lennokas ajatus.

  Minä kun olen aina pitänyt ilmalaivoista. Zeppeliineistä siis, sellaisista isoista taivaalla kelluvista soikeista pallukoista joissa on kaasua tai mitä lie sisällä, ja alla gondoliksi kutsuttu koppi, joka voi olla isokin; jos olisi viisisataa metriä pitkä ilmalaiva, niin johan se koppikin on hyvästi pari - kolmekin kertaa omakotitalon pituinen, ja sentään aika kauhean leveäkin.

  Ja jos olisi muutama tusina innokasta ilmalaivaharrastajaa, ja joukossa eteviä rakentajia jotka tuntisivat moderneja kevyitä rakennus- ja eristysmateriaaleja kuten hiilikuitu, aerogeeli jne, niin sellaisten ilmalaivojen välille voisi rakentaa köysisiltoja ja kaikenmoisia verkkokiikkuja, ja ohuiden mutta lujien narujen varassa kelluvia pleksisiä palloja, joissa voisi olla retkisänky ja kiikarit, niin että siellä narun varassa heiluvassa pallossa voisi kellotella sohvalla ja katsella pleksi-ikkunan läpi maisemia ja yöllä tähtiä ja kaupunkien valoja.

  Ja kun olisi riittävästi niitä ilmalaivailijoita ja ilmalaivat yhdistetty köysillä ja bambutangoilla ja kaarisilloilla toisiinsa, niin siitä saisi ilmassa leijuvan kyläyhteisön.

  Ilmalaivakylän jokaisessa ilmalaivassa olisi pieni kasvimaa, jossa kasvateltaisiin sapuskaa – sen lisäksi tietenkin kalastettaisiin meristä ja järvistä, ja kompostoituva kasviaines ja sonta tuottaisivat metaania, joka on ilmaa kevyempi kaasu, ja se metaanikaasu pitäisi ilmalaivat ilmassa.

  Energia saataisiin kompostin lämmöstä ja aurinkopaneeleista; nykyiset aurinkopaneelit toimivat osin myös hämärän ja miltei pimeänkin aikaan ja sitä paitsi pilvien yläpuolella on aina aurinkoista. Ilmalaivan sisällä voisi myös olla erityisiä ilmarakkoja, jotka supistuisivat ja laajenisivat kun paine ilmalaivan korkeutta muuttaessa vaihtelee, ja ilmarakon supistuminen voisi pyörittää jonkinlaista lisädynamoa, aurinkopaneelien tuottaman sähkön lisäksi.

  Ilmalaivan vesi kondensoitaisiin ilmasta ja ajoittain täydennettäisiin järvestä jos hinku on esim. isompaan saunomiseen tai ilmalaivan uima-allas kaipaa kovilla helteillä täyttämistä. Toki ilmalaivan parvekkeelle valuva sadevesikin olisi hyvä vesilähde.

  Jos ilmalaivakylä leijailisi Suomen aluevesirajojen ulkopuolella, kansainvälisillä vesillä, niin ei tarttisi edes maksaa veroja, mutta voisipa sitä verot hyvin maksaa, kun tulojahan ei oikeastaan olisi, vaan olisi luontaistalous, tai joku semmoinen. En tiedä miksi sitä sanotaan jos kalastaa ja viljelee ja sitten syö ne, ja tuottaa kompostilla ja rahvaan sonnalla metaania jolla leijailee sitten eteenpäin.

  Tosin mikä estäisi ilmalaivakyläläisiä virittelemästä ilmalaivoihin erilaisia sää-, gps-, lämpökamera- ja kaukoputki- ja web-kameravirityksiä, ja myymästä langattomasti lisäantureihin perustuvaa, tarkempaa paikannustietoa ja esimerkiksi metsänkasvu-, saastekartoitus-, liikenneruuhka-, ilmanlaatu- ja muuta tietoa. Valtiokin saisi silloin jotain verotettavaa ja vaikkapa tähtiharrastajat saisivat edullisesti hyviä tähtikuvia joissa ei ilmakehän alaosan pöly ja valosaaste olisi riesana.

  Ilmalaivakylässä asuminen toisi arkeen vaihtelua, kun voisi riekkua narutikkaiden päässä heiluvassa pleksipallossa ja sihtailla maisemia, kuunnella radiota parvekkeella auringonlaskuja katsellen, haahuilla kaarisiltoja pitkin aluksesta toiseen ja pusata jotain toisten ilmalaivakyläläisten kanssa, ja maisemat vaihtuisivat koko ajan.

  Lisäksi, Einsteinin suhteellisuusteoriasta tiedämme, että ihminen kokee ajan kulkevan hitaammin silloin kun häneen kohdistuu suurempi painovoima – kuten asia on maanpinnalla, ilmalaivaan verrattuna. Siksi, fysiikan laeista johtuen, aika kuluu nopeammin ilmalaivassa, koska painovoima on pienempi. Ei siis tule tylsää niin helposti.

  Ja tästä suhteellisuusteorian mukaisesta ajankulun nopeuserosta se pieni seuraus, että fysiikan lakien mukaan ilmalaivassa oleva ihminen silloin myös vanhenee hieman nopeammin. Niinpä, identtisistä kaksosista – jos kuvitellaan että he olisivat täsmälleen saman ikäiset – ilmalaivassa oleva vanhenee nopeammin, vaikka molemmat ovat saman ikäisiä.

  Kuvitellaan siis, että tiettynä päivänä tietyllä samalla hetkellä syntyneet kaksoset täyttävät 63 vuotta ja pääsevät eläkkeelle. Syntymän hetkellä oli selvää, että kaksoset pääsevät eläkkeelle täsmälleen yhtä aikaa, täsmälleen samalla silmänräpäyksellä, ja mutta nytpä ilmalaivassa oleva kaksonen onkin vanhempi. Hän siis pääsee eläkkeellekin aikaisemmin kuin maassa oleva kaksosensa!

  Näette, että ilmalaivakylän edut ovat runsaat ja monipuoliset, ja osin tämän neliulotteisen kelpo aika-avaruusjatkumomme rakenteeseen nojautuvat.

  Kuulisinkin kernaasti, millaisia tapoja viettää aikaa, ja järjestää elämä mielekkäästi ilmalaivakylässä keksitte, ja onko teillä ajatuksia, missä ilmalaivakylä voisi leijua ja seikkailla vaikkapa ensimmäisen vuoden aikana.

  Nyt mielikuvitus lentämään, kirjaimellisesti!

  http://media.defenseindustrydaily.com/images/AIR_WALRUS_Skyfrieghter_lg.jpg

  http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/4/3/6/0994634.jpg

  http://www.geeky-gadgets.com/wp-content/uploads/2011/08/Canadian-airship.jpg

  http://www.skytamer.com/2.6.3/Controls.jpg

  http://www.goodcleantech.com/images/ship.bmp

  Kommentoi 7 Lue kommentit


 • Raportti lintukodosta EU:n ulkopuolella

  Kuvitellaanpa, että ei oltaisi EU:n kirotuilla armoilla, ja samalla kuvitellaan, että valtio välittäisi meistä jokaisesta ihan sairaan kovasti. Miten sujuisi päivät meillä?

  Näin sujuisivat ne, aikuisten osalta:

  Aamulla presidentti puhuisi radiossa ja sanoisi, että hei hei suomalaistoverit, hauskaa päivää kaikille! Ja kaikki että”jipii!”

  Sitten presidentti kysyisi, että onko kaikilla kivaa tekemistä, vai onko jollakin tylsää, tai paha mieli.

  Jos olisi tylsää tai paha mieli, niin jokaisella olisi paluukanavainen digiboksi, jolla voisi presidentin kansliaan lähettää tiedon esimerkiksi että ”Tylsää” tai ”jotenkin vain halju ja mitääntekemätön olo”.

  Silloin presidentin kansliasta soitettaisiin lähimpään toimittamiskeskuksen, ja sieltä mopolähetti toimittaisi tylsistyneille sellaisen joka päivä vaihtuvan aktivoitumispakkauksen, jossa olisi vaikka kirja mistä voi opetella taikatemppuja, sitten siinä olisi säilykepurkeissa eksoottisia ulkomaalaisia hedelmiä joita monikaan ei ole ikinä maistanut, että voisi tutustua niihin ja niitä massutella, myös siinä olisi kukkaruukkuun tehty minikokoinen japanilainen puutarha ja hiekkaa, johon voi haravoida kuvioita pikku haravalla.

  Aamun radiopuheensa lopuksi presidentti kertoisi muutaman vitsin, ja ampuisi starttipistoolilla laukauksen, jolloin kermatötteröautot koko maassa lähtisivät liikkeelle.

  Kaikki tulisivat pihalle, ja kermatötteröautoista jokainen saisi vohvelitötterön ja siihen mansikan- tai vaniljan- tahi banaanin makuista kermavaahtoa, jonka päälle sitten voisi asuintalojen porraskäytäviin sijoitetusta automaateista pursottaa päälle suklaa- tai toffeekastiketta, ja sirotinautomaatista lisätä pähkinä- tai mantelirouhetta ja strösseleitä.

  Kermatötteröaamiaisen jälkeen valtio ilmoittaisi paikallisradiossa miehille, että missä tänään on lähin posautuspaikka.

  Kaikki miehet joista on hienoa nähdä kun jokin jysähtää, menisivät paikalle, joka usein olisi läheinen soramonttu, ja siellä valtio jysäyttäisi dynamiittipaukkuja ja tnt:tä ja itse voisi myös toivoa, että ”nyt posauta käsikranaatteja” tai että ”suokaisepas panssarisingolla tuohon kantoon”.

  Samalla poltettaisiin jotain vanhoja sohvia ja toimistokalusteita isossa nuotiossa, koska sitä on kiva katsella, ja koska siitä tulee savua.

  Sillä aikaa kun miehet posauttelisivat, Jenni Haukio* puhuisi radiossa naisille ja kertoisi että tänään valtio vie naiset ostamaan kenkiä nimenomaan iltapukuihin, sitten syödään savulohibrunssi kalifornialaisen valkoviinin kera.

  Savulohibrunssilla Aalto-yliopiston ja konditoria-alan opiskelijat yhdessä esittelevät kierrätysmateriaaleihin perustuvaa kesävaatemallistoa ja nähdään myös multimediaesitys sen viidakon ekosysteemistä jonne ensi viikolla on naisten valtiomatka halukkaille.

  Myös esiteltäisiin suomalaisia muotoilutuotteita, jotka on tehty suklaasta, niin että sen suklaasta tehdyn design-tuotteensa voi jokainen sitten syödä jälkiruoaksi, samppanjan kera. (Viikon kansalaisshampanja naisille tulee tällä viikolla Cattierilta ja se on Armand de Brignac Brut Gold, mutta savulohibagelin kanssa ei myöskään Krugin Clos du Mesnil 1995 ole mällimpi valinta, joskin Cattierissa on kivempi pullo, kullanvärinen. Kuponkeja molempiin saa Haukiolta; ja toki voi ottaa molempia ja verrata. Krugin pullo on mustan oloinen mutta siinäkin sentään etiketti on kullanvärinen.)

  Lopuksi kukin valitsee itselleen juhla-asun kengät, ja Haukio maksaa ne matkalaukusta, jonka lähetti tuo Suomen Pankin setelipainosta.

  Miesten posautustouhujen jälkeen miehet paistavat nuotiolla makkaraa; paikalle ajetaan armeijan kenttäpanimo ja olutta juodaan hauskasti pakin kansista ja pakeista, naamat märkänä ja vaatteet kivasti savulle haisten.

  Sen jälkeen on taukolepo.

  Jos on työpäivä (keskiviikko) niin jokainen menee ja tekee työtä, jos ei kyllästytä työ tai kiinnosta muu enemmän.

  Levon jälkeen on vapaata touhuilua, ja jos kuka tahtoo, niin kokoonnutaan kahville ja ehkä pelataan jotain tovi. Halukkaille kalastusta ja voidaan myös yhdessä rassata moottoripyöriä. Kenttävuoteissa voi ottaa torkut, jos siltä tuntuu, mutta paikalla on myös trampoliini, jos sattuu olemaan intoa yli oman tarpeen.

  Myöhemmin iltapäivällä miehet rakentavat jonkun jutun, vaikka rakettikelkan, lentokoneen potkurilla toimivan rämeveneen tai pienoissukellusveneen, ja kuka ei osaa rakentaa, niin armeijan pioneerit auttavat, niin että jokainen saa oman rakettikelkan tai rämeveneen ja sitten huristellaan niillä. Jos joku on kaljapäissään vielä, niin pioneeri ajaa, ja jos sekin on kaljapäissään, niin sitten joku selvä pioneeri.

  Naisilla on iltapäivällä ja alkuillasta joku ulkomaanmatka; armeijan suihkukoneilla käydään katsomassa Pariisin katuelämää, tai pikavene voi käyttää joitakuita Tukholmassa, tai helikopteri Pietarissa katselemassa Eremitaasin juttuja tai Norjassa vuonoja ihmettelemässä tai kurkistamassa perunalastujen kasvattamista Ahvenanmaalla. Retkillä on aina myös lasten ja miesten ohjelma mietittynä, joten lapset ja miehen voi ottaa mukaan jos haluaapi.

  Kaikki eivät joka päivä halua käydä ulkomailla, siksi kalusto riittää hyvin, ja Haukion matkalaukusta voi ottaa rahaa, jos haluaa olla Pariisissa yötä ja lentää muulla kyydillä takaisin joku toinen päivä.

  Valtio antaa kaikille suomalaisille diplomaattipassin, niin ettei tartte seistä missään jonoissa ulkomailla eikä esitellä laukkuaan tullimiehille, eikä vastailla uteliaiden ulkomaalaispoliisien kysymyksiin, kerta suomalaisethan on muutenkin rehellisiä ja korkeintaan tuo maahan viinaa, ja siitähän ulkomaalaiset on vain iloisia kun niiden kalliita viinoja ostetaan.

  Suomen tullin puolella ainoa mitä tullimies palaavalta suomalaiselta kysyy, on se, että ottaisitko kahvia vai teetä tai närästyslääkettä, ja saako olla suklaanami sen kahvin kanssa ja tuleeko taksi valtion laskuun vai menetkö omin konstein kotiin ja että oliko rälee reissu.

  Illalla on sitten vapaampaa, ja voi lepäillä ja muuta. Naiset tulevat ulkomailta kun ehtivät.

  Lapsilla on koko ajan kesäloma, koska valtion tutkijat ovat keksineet, miten tieto saadaan päähän neuvolassa, niin että koulu on vapaaehtoinen, eli jos jatkuva lomanpito tökkii, koulussa keksitään kaikkea ovelaa mitä voi puuhata, tehdä kemiallisia kokeita, tavata ulkomaalaisia nuoria, sählätä musiikkikamojen kanssa, järjestää näytelmiä ja tempauksia, esityksiä jne ja pelata ja kaikkea semmoista.

  Jokainen saa valtiolta oman lemmikin; allergiset ensin siedätyshoitoa saatuaan, ja jos ei huvita huonolla säällä tai muulloin sitä elukkaa virtsettää, niin valtion virtsettäjät käyttävät lemmikkejä illalla ulkona, ja sitten illalla voi pelleillä sen elukan kanssa ja katsoa televisioa ja kyhätä mitä nyt sattuu.

  Myöhemmällä kermatötterö- ja iltahömpsy- ja yöpala-autot lähtevät liikkeelle, ja jokainen voi noutaa iltakahville tai iltateelle baakelsin, kermatötterön, hodareita, tai etukäteen pyytämäänsä pizzaa, karjalanpaistia, tms, iltanapanterin ja muuta mitä nyt sattuu.

  Jokainen saa myös pienen yllätyspussin ja illalla presidentti kertoo jonkin hauskan tarinan päivän päätteeksi ja Suomen intra-teevessä Haukio heijastaa seinälle lampulla ja sormilla varjokuvaeläimiä ja opettaa miten niitä voi tehdä itsekin.

  Sitten sitä jo vääntäytyy porukat yöpuulle, ja miettii, että on meillä kyllä hyvä kuin ei olla EU:ssa vaan on meillä upeaa, kaiket päivät ja kaiket illat ja kaiket yöt.

  Ja kaikki mielessään silleen, että ”jipii”.

  Niin on se asia.

   

  - - -

  *Jenni Haukio on keksitty nimi; ko. pseudonyymin yhteys mahdollisiin osittais- tai täyskaimoihinsa on yksinomaan lukijan yli-innokkaan pään synnyttämä imaginaatiohöynähdys.

   

  Kommentoi 8 Lue kommentit


kirjoittajasta

Markus Kajo. Blogi. Ajatusten miljoonalaatikko.

Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä