ajatusten miljoonalaatikko

 • Kuikeloiden kesä

  Kajon naama, jossa ilme kuin haikealla ajokoiralla jolla alhainen verensokeri.

  Jos olisi semmoinen sitkeä, kuiva terveyskuikelo, jommoiset on hyviä maratonjuoksussa ja kärvistelyssä ja jotka tykkäävät lomahuvinaan kiusata itseänsä erimoisin fyysillisin keinoin, ja jos olisi vielä itsellä samanmoinen kaveri ja tandem-pyörä, niin jopa kelpaisi suunnitella kesälomaa!

  (Se kun on kuitenkin kesä pian taas edessä, nopeammin kuin uskookaan; hups vaan, niin huomaat kynttilä- ja kylpysuolasettien ilmestymisestä marketin saippuaosastolle, että kohta on joulu käsillä, ja sitten onkin jo äitienpäivä jolloin suurimmassa osassa maan ravintoloita tarjotaan sitkeämpää lihaa vaihtoehdottomammalta menulta ja epäonnistuneemmassa ja tekotaiteellisemmassa kastikkeessa kuin kaikkina vuoden muina päivinä yhteensä.)

  Kesähupia etsivänä sinnitys-kuikelona sitä hankkisi itselle & kaverille nyrkkeily- tai kilpapyöräilykypärän - semmoisen joka näyttää pään yli pujotetuilta, yhteensidotuilta ryynimakkaroilta (ja digiajan lapset kysykää vanhemmiltanne mitä on ryynimakkarat, jons’ette tiedä). Ja sitten sitä laatisi ohuelle pahville piirroksia.

  Semmoisia, joissa kuvataan oluen turvotusvaikutuksia mies- ja naiskehoon, sekä vielä tarrataulun, jossa olisi siirreltäviä pieniä pahvisia ihmishahmoja, pahvisia pikku puutarhakalusteita, pikkuruisia ajoneuvoja, sekä rekvisiittaa esittäviä pikkukuvia joissa olisi kaljakoreja, pikku grillejä ja makkaroita, ja puhekuplia joissa on sarjakuvista tuttuja kiroilun symboleita kuten pääpalloja, salamoivia pilviä ja tikarinkuvia, ja kuvia haitarista, ja vielä irtonaisia käsiä ja jalkoja, joilla ihmishahmokuvat voidaan saada killittämään olutta, heristämään nyrkkiä, potkaisemaan retkipöytä nurin, repimään haitari mies- tai naisvoimin kahtia jne.

  Ja sitten mukaan vielä kaasulamppu, megafoni ja laserosoitin, ja eikun tandem-pyörällä karavaanaripaikkoja kohti!

  Pyörä jätettäisiin sopivan matkan päähän lepikkoon, ja pahviputkesta rullattaisiin auki ne piirroskuvat ja rullalle kierretyt tarrataulut ja tuettaisiin pajukepein, niin että ne eivät solahda takaisin tötterölle.

  Kaasulamppuun valo, ja pahvitaulut karavaanarialueen reunaan pystyyn. Ja ensimmäinen kuikelo megafonilla pitämään karavaanareille luentoa siitä, miten olut turvottaa ihmistä, tylsyttää mielen ja kaiken kaikkiansa kampeaa ihmisen sieluntemppelin sen itsensä kaameaksi irvi-kuvaksi. (”Katsokaa piirosta nro 2: Kaamea irvi-kuva vantaalaisesta papiljottinaisesta karavaaninsa portahilla rapuloissansa hautumassa.”)

  Ja toinen kuikelo siirtelisi tarrataululla hahmokuvia ja näyttäisi laserosoittimella, miten tarrataulun pahvikaravaanien ulkopuolelle pystytettäisiin retkipöytiä ja -tuoleja, sytytettäisiin grillejä, tuotaisiin makkaraa ja kaljakoreja, ja miten haitari alkaisi soida ja korttipeli pelautua. Ja sitten näytettäisiin, miten hahmot turpoavat oluesta, enemmän ja enemmän paisuvat ja alkavat keskenänsä torailla, öykätä ja möykätä, potkia pöytiä, repiä haitaria kahtia ja solvata toisiaan.

  Oikeiden karavaanarien nuotiopiirissä tätä tarrataulun pahvikaravaanarein ilmennettyä raittius- ja tapakasvatusesitystä seurattaisiin ensin mielenkiinnolla, sitten huvittuneesti, mutta sitten yhdellä jos toisella karavaanarilla alkaisi poskilihakset jännittyä ja sieraimet laajeta, ja niin kuin vesikattila joka ensin on kauan vain alle nuppineulanpään kokoisilla kuplilla, niin kuin se yhtäkkiä kiehuu ja kuohuu ja hösähtelee ja hyökyy ja paukkuu levyllä ja hyppii, niin samalla tavalla yhtäkkiä karkaisivat karavaanarit kiroten juoksuun kohti terveyskuikeloita - ja nyt on kuikeloille nopeilla reflekseillä ja pikajuoksijan kintuilla suuri arvo!

  Viuh vauh vaan opetusvälineet kainaloon, toiselle lenkistä kaasulamppu kaulaan ja kesken juoksun sammuksiin, toiselle megafoni, ja sinne kohti lepikkoa pinttelemään hirmuista kyytiä syöksyvät kuikelot, karavaanipellon mullat jalkapohjien paukkeesta patkuen ja kohta jo lepikon oksisto räpisten häipyy kaksikko kauemmas ja kauemmas!

  Mahat täynnä makkaraa ja olutta karavaanarit eivät alkuunkaan muuten pysyisi perässä, mutta vihan vimmalla pysyvät kumminkin, ja vain esiopetellun reittinsä ansiosta kuikelot pääsevät pyörilleen juuri ja juuri sen verran ajoissa, että ehtivät saada tandeminsa juoksutyönnöin vauhtiin, niin että toinen jo polkee henkensä kaupalla pohkeet tulessa, kun toinen vielä juosta nylkkien antaa alkukiihdytystä - ja kirousmölinän ja tomunpilven sisältä vain näkyy karavaanareiden nyrkinpuinti - ja kuuluu heidän keskuudestansa huutelu, että kenellä on porukassa selvä kuski, nyt autolla perään perkeleille huutia antamaan!

  Ja kohta kahahtelee sora ja röhähtelee ja sitten jo huutaa useammankin karavaaniauton moottori, kun silmitöinnä kaasuttavat ne pippurisia karavaanareita ikkunastatursumistäynnänsä kuikeloiden perään!

  Mutta polkupyörän - tandeminkin - etu on se, että sillä pääsee metsäpolulle, minne karavaaniauto ei voi unelmoidakaan. Ei-ei.

  Ja niin jää karavaanareiden kosto-vimma mahoksi manailuksi. Sappea keittää se kuinka, sen kyllä voit arvata! Vielä aamuyöllä, maalaisten jo mennessä töihinsä, kuuluu karavaanialueen kaljapurkkien aukaisuäänen sihahduksissa vihainen käärmeen sähähdys. Ei kylmene äkkiä kuuma veri kyllä! Pitkään, pitkään jäähdytetään sitä, se on selvä. Kaasujääkaappi tienaa hintansa tänä yönä, jos koska!

  Mutta huomenna on uusi päivä ja uusi karavaanialue - tai ehkä parin päivän päästä vasta - ja silloin kuikeloilla on edessä uusi haaste. Riski on isompi - joskopa lienee jo sana levinnyt kiertävistä terveysperkeleistä - mutta onpa kuikeloillakin jo enempi kokemusta siitä, miten pitää toimia, että riittää haastetta, mutta että sentään nahka säästyy enemmältä kurmuutukselta.

  Sillä tavalla se sujuu kuikeloiden kesä, niin että näin suvenrippeiden syyspuolella ollaan sitten teräkunnossa ottamaan syyksen haasteet vastaan, innokkaana kuin parahinkin konsultti, terveenä ja kimmoisana kuin punkki; päänalusena pehmeä omatunto kesäloman käyttämisestä  pyyteettömästi hyviä tekoja tehden, omia vaivoja laskemattta, yksinomaan kotterokansan paras mielessä, joka hetki!

   

  Kommentoi 2 Lue kommentit


 • Veivi

  Kajon naama, jossa ilme kuin haikealla ajokoiralla jolla alhainen verensokeri.

  Laiskuutta nyt esiintyy kaikilla (paitsi muurahaisilla ja fysioterapeuteilla), mutta tuleeko teille joskus semmoinen energia-aalto, että tekisi äkkiä mieli tehdä jotain?

  Sillä tavalla, että jos sitä vaikka olisi ulkona, ja näkisi, että jonkin rakennuksen seinästä pistää esiin veivi, niin on semmoinen tunne, että heti alkaisi veivata sitä veiviä; rivakasti, vieläpä.

  Mutta jos satutte olemaan ulkona kun energiapuuska iskee, kiertelette taloa, jonka luona satutte olemaan; tutkitte talon tarkasti joka puolelta paitsi ala- ja ylä- , ja seuraavan talon ja sitä seuraavankin, niin yhdenkään kyljestä ei pistä veiviä. Ei koko korttelissa. Eikä seuraavassa. Ei ehkä koko kaupungissa!

  Käsiä heilutellen on pakko tyytyä tekemään pieni kävelylenkki, ja mennä takaisin sisälle, etenkin jos on kaatosade, ettei kastu ja tule palelu ja henkitorvehdus ja sippijama ja hengen lähtö häneltään itseltä.

  Niinpä sitä sitten maata kutjottaa sohvalla, vaikka olisi veivipotentiaalia kuinka, kunnes potentiaalit hiipuu ja jää se tavanomainen kansalaisen perus-olo, että ähhäh.

  - Ison kerrostalon rakentaminen maksaa miljoonia euroja.

  Jos siitä irrotettaisiin rahaa sen verran, että saataisiin veivi, joka pyörittää vaikkapa vilkkuvia valoja & hauskoja ääniä tuottavaa ja esimerkiksi jotain hauskoja peltisiä hahmoja liikuttavaa mekaanista, dynamoin ja ledein varustettua hammasratas- ja kiertokanki- ja vivustokoneistoa, niin summa olisi mitätön kokonaisinvestointiin nähden.

  Per asuntoneliö veivilaitteistokustannus olisi olematon.

  Mutta mitä sillä saataisiin!

  Ei voi helposti edes kuvitella, miten paljon se vaikuttaisi kaikkeen ulko-olemiseen, ehkä!

  Missä hyvänsä kerrostalo- ja ehkä omakotialueella suomalainen liikkuisikaan, niin energiapuuskan yllättäessä aina olisi lähellä veivi -  useitakin! Eri taloilla eri olisi äänisiä, erilaisia valoja vilkuttavia koneistoja ja ne kaikki kieputtaisivat ja käyttäisivät omanlaisiaan, mitä kekseliäimpiä, mieltä kiehtovia peltihahmoja, jotka riekkuisivat, rytkyisivät ja "esiintyisivät" veivaamisen kirvoittamina.

  Instant gratification! Välitöntä iloa tuottava veivi olisi aina miltei käden ulottuvilla.

  Koska määräyksillä ja rahoituksella on helppoa ohjata rakentamista, veivijärjestelmät saisi melko vaivattomasti uusiin ARA-lainoin tehtäviin kohteisiin, kaupunkien omiin rakennuksiin, laitosten ja virastojen kylkeen jne.

  Kaikki tiedämme, että veivin ohella trampoliinit ovat hyviä energian purkamiseen. Paha kyllä niistä voi lennähtää prefrontaalicortex edellä betonkiin, ja lähtökohtaisesti  se ei tiedä hyviä uutisia terveydelle, kertoo nyrkkeilylääketiede.

  Siksi ainakin minä olen enemmän veivi- kuin trampoliinimiehiä. Varsinkin noin niin kuin laajoista hankkeista puhuttaessa.

  Entä te?

  Saanko arvata - veivin kannattaja tekin!?

   

  Kommentoi 2 Lue kommentit


 • Stack overflow

  Kajon naama, jossa ilme kuin haikealla ajokoiralla jolla alhainen verensokeri.

  Koulussa opettivat monenmoisia joutavuuksia. 

  Opettivat, mikä on hehtolitra. Lyhenne muistaakseni hl. (Mutta sitä ei lausuta ”hl”, koska jos joku sanoisi ”hl!” niin ohikulkija luulisi että se sanoja yrittää henkäistä leivänpalaa henkitorvesta ja ohikulkija alkaisi puristella sitä Heimlichin otteella ja siitä tulisi nopeasti tappelu, kun se hln sanoja ehkä purisi sitä heimlichentajaansa käteen, kun luulisi että se yrittää kuristaa itseä; vieläpä ilman hyvää kuristamissyytä, kuten että on julkisesti vaikka väittänyt toisen morsianta pierijäksi tms.) 

  Ja toinen aivoton älynväläys oli opettaa se desimetri, lyhenne muistaakseni dm.

  Ikinä en ole tähän ikään sitä desimetrin mittaa tarvinnut. Enkä hehtolitran! Kaikki on puhuneet litroista tai sadoista litroista, ja metreistä, senteistä ja milleistä, ei ikänään kukaan mistään Ahasveeruksen desimetreistä! Ei yhden yhtä kertaa, koko koulunjälkeisen elämäni aikana.

  Aivan suotta niillä pseudokotkotuksillaan kiusasivat nuorta mieltä! Ja aivoista veivät kaksi muistipaikkaa mokomalle joutavuudelle.

  Kaksi! Suorastaan vuosikymmeniä kaksi muistipaikkaa täysin tyhjän panttina! Sama kuin olisi käyneillä viinirypäleillä ja slivovitsilla känniin juotetun silkkiapinan rallatuksella täytetty ne muistipaikat. Kallisarvoinen tila omittu jonninjoutavuuksille! 

  Niin että kun joku kysyy, että mitkä osavaltiot USA:ssa ympäröivät Missouria, ja mitkä oli niiden Lumikin seitsemään kääpiön nimet, niin eipä muista kaikkia vaikka olen monesti ne katsonut ja olevinaan mieleeni painanut - viimeksi pari vuotta sitten. Muisti täynnä!

  Stack overflow, sanoisi lääkäri; pinomuisti vuotaa yli, kun niitä jonninjoutavuuksia, hehtolitriä ja desimetrejä ja vesistöjä opettivat, niin että ylimääräinen ei enää mahdu, vaan lirisee yli.

  Että ottaa pattiin kun ihmistä pidetään pellenä, tietoisesti.

  On sitä eräillä otsaa kyllä!

  On sitä!

  Halpamaisettuneisuuksissaan apinan rallatuksen vastineella toisen mielen täyttävät.

  Reunoihin saakka!

  Ja ylikin; pinnan piriksi; niin että ei ole enää tilaa laittaa sinne mielekkäälliseä tietoa hänen itse!

  Valtion oppi-ohjelman syöttämien hullutuksien varassa eleltävä vain; tiedon tuomaskuonaa mielessään järjen talikolla eestaas käännellen.

   

  Kommentoi 3 Lue kommentit


kirjoittajasta

Markus Kajo. Blogi. Ajatusten miljoonalaatikko.

Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä