Hiukset voi värjätä ilman kemikaalicocktailia

Siivosin vessan kaappia, kun vastaani tuli reilu vuosi sitten hankittu hiusväripurkki. Kyseessä ei ole "perinteinen" kemikaalipommiväricocktail, vaan yrtti-hedelmä-henna - jauhesekoitus, jonka ostin luonnonkosmetiikka-alennusmyynnistä. Itseasiassa, kohta näet, että tämä se vasta sitä perinteistä värjäämistä onkin! On hassua, miten nykyaikana ne kaikista vanhimmat tavat, perinteet ja niksit on unohdettu. Meidät on totutettu puolivalmiiseen elämään, jossa on täysin mahdollista olla olematta tekemisissä luonnon kanssa. 

Päätin siis kokeilla värjätä pääni mustaksi väriaineella, joka ei sisällä synteettisiä ainesosia. Hiusväriaine koostuu kaarnasta, yrteistä, hennasta ja kuivatusta hedelmäjauheesta. Aine ei sisällä ammoniakkia tai synteettisiä ainesosia (säilöntä-, väriaineita tai hajusteita) ja hiusväri on 100% kasvipohjainen.

Kimmokkeena värjäämiselle toimi ekokampaaja, joka kertoi hiusvärin tehoa voitavan tehostaa esimerkiksi nokkosilla, punaviinillä, kahvilla, sitruunalla tai etikalla. Nokkonen, kahvi ja punaviini syventävät väriä, kun sitruuna ja etikka puolestaan kirkastavat sitä. Kuinka eksoottiselta tuntuukaan ajatus hiusten värjäämisestä vaikkapa punaviinin tehostamana! Haluan nyt siis selvittää, voinko saada kiiltävän mustat hiukset aikaiseksi ilman synteettisiä väriaineita.

 

Hieno väri, eikö? Minä värjäsin hiukseni Santen 100% Herbal Hair Color Black - värillä, joka siis on henna-pohjainen. Myös Logonan ja Macurthin valikoimissa on henna- tai kasvipohjaisia värejä, Herbatint-sarja puolestaan sisältää synteettisiä ainesosia, mutta on silti ammoniakkivapaa. Itselläni värjääminen sujui helposti ja lopputulos oli mieluista, mutta muutama asia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon ennen kuin aloittaa moisen projektin itse.

1. Yrtti-hedelmä--henna - pohjainen väri, jota käytin, voi (aivan kuin kaupan kemikaaliväritkin) aiheuttaa joillekin allergisia reaktioita, eli kokeile aina väritahnaa hiussuortuvaan ennen kuin laitat värin koko päähän.

2. Homma vie aikaa! Valmistelut, tahnan saaminen päähän ja vessan siivomainen itsessään ovat jo projekti, mutta myös värin vaikutusaika on pitkä: ohjeessa sanotaan, että väriaineen voi antaa olla päässä vartista kahteen tuntiin. Itse pidin mönjää päässäni 1,5 tuntia. Tummatukkaiset tarvitsevat pidemmän vaikutusajan, vaaleammilla riittää lyhyempikin aika.

3. Itselläni kului lähes rullallinen wc-paperia valuvan värin pyyhkimiseen kasvoilta! Ei ihan hirveän ekologista. Saattaa olla, että laitoin tahnaan liikaa vettä, mutta toisaalta, en saanut väriä levitettyä päähäni ennen kuin laimensin sitä hieman. Varaa siis paperia tai rätti ja varaudu pyyhkimään vihreitä noroja kasvoiltasi. Varo kodin tekstiilien tahraamista!

Oma lavuaarini näytti projektin päätteeksi kamalalta: se oli sinilaikullinen ja säikähdin, etten saa väriä irti millään. Pelko oli kuitenkin aiheeton ja sain putsattua lavuaarini ihan tavallisella meikinpoistoaineella.

Kun on aikaisemmin tottunut hiusten värjäämisen yhteydessä tulvahtavaan väkevään ja jopa silmiä kirvelevään hajuun, on melkoisen herättävää huomata, että hiusväri voi myös tuoksua luonnolliselta - okei vähän pahaltakin - ja silti tuntua tehokkaalta. Haju (joka ystäväni mielestä kylläkin oli tuoksu) hälveni hiuksistani viikonlopun aikana ja nyt pääni on jo täysin hajuton ja se pieni vihreän häivähdyskin on onneksi kadonnut!

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että luonnonmukainen hiusväri on erinomainen vaihtoehto synteettisille kemikaaleille, ja tulen melko varmasti turvautumaan samaan väriaineeseen vastakin. Jännittyneenä odotan, miltä väri näyttää viikon, parin päästä: haalistuuko se kauniisti, vai olenko pian harmaahapsi? Pidän teidät ajan tasalla! Lisää kuvia prosessista löydät gallerian puolelta! 

kommentit

Hei upee musta! Molemmat värit sopii sulle tosi hyvin.

Ma, 2009-09-14 11:14
>musta henna ei turvallista Ke, 2011-11-30 14:47

Minusta ruskea väri, eli omasi, on kauniimpi. Mutta sehän se aito oma väri onkin. Vaihtelu varmasti virkistää, mutta olet ihan yhtä nätti ruskeinkin hiuksin!

Ma, 2009-09-14 11:32

Mä tykkään mustasta enemmän. Siinä on asennetta ja rokkia. Ruskea on sellainen luononlapsi ja vähän hippi. Hyvä että värjäsit!

Ma, 2009-09-14 14:41

Tjaa, no ihan mielenkiintoinen vaihtoehto. Ei taida olla tavallisen 'supermarketin' hyllystä, vai? Ja mitähän maksanee? Ah ja muita värivaihtoehtoja mustan lisäksi? Hmm, tosin tuo kylppärin 'sotkeminen' ja muutenkin sotkuinen homma vähän mietityttää. ;)

Ke, 2009-09-16 03:35

Paikkojen sotkeutuminen on varmasti seuraavalla kerralla jo vähäisempää, kun aine on tutumpi. Monet saavat niillä tavallisillakin väreillä kuulemma sotkua sinne tänne, mutta minulta vaan ei koskaan tipu mitään mihinkään, ei edes olkapäille. :-)

Ke, 2009-09-16 22:32

Heippa, onkohan Lahdessa "ammoniakittomia" kampaamoja -miten kannattaisi yrittää etsiä - onko kellään vinkkejä?

Toinen kysymys: onko henna haitallista terveydelle - onko kenelläkään tästä tietoa? Kaveri muisti lukeneensa, että siitä vois olla jotain terveyshaittaa - itselleni tulee mieleen vain yliherkkyystyyppinen juttu.

To, 2009-09-17 06:34

Voi kun kaikki "luonnollinen" ei taida sittenkään olla terveellistä.

Vilkaisepa esim. paria seuraavaa linkkiä:
EU ajaa hennan käyttökieltoa
http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article123259.ece

Varo musta hennaa
http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article123259.ece

To, 2009-09-17 15:22

Ei pidä uskoa kaikkea mitä sanotaan. EU saattaa kieltää keinotekoisen hennan, eli juurikin artikkelissa manitun Lawsone-ainesosan. Hennan INCI-nimi on Lawsonia Inermis, ei Lawsone, joten tavallista hennaa ei olla kieltämässä.

Ja musta henna. Joissain maissa laitetaan ns mustia hennatatuointeja, joilla ei ole kauheasti mitään tekemistä mustaksi värjäävällä kasvivärillä. Tämä ns. musta henna sisältää fenyleenidiamidia, eli samaa ainetta mitä on kaikissa kampaamoissa ja marketeissa olevissa kestoväreissä.

>Wenla To, 2011-02-10 15:53

Ensimmäisen linkin takaa löytyvä artikkeli on niin epämääräinen, että en ihmettele jos se jonkun onnistuu säikyttämään.

Tosin kun oikeasti tuon lukee niin huomaa, että eihän siinä edes kerrota muista todetuista haittavaikutuksista, kuin siitä, että henna saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita, joita ihmiset saavat myös "tavallisista" hiusväreistä ja monista muistakin asioista. Mahdollisen allergisen reaktion varalta olisi tietysti tärkeää tehdä ohjeiden mukainen allergiatesti myös ennen hennalla värjäystä.

Artikkelissa ei myöskään mainita sitä, että haittavaikutuksien ilmeneminen liittyy nimenomaan hennan kanssa käytettäviin tai sitä jäljitteleviin synteettisiin aineisiin.

Noh, mutta onhan tuo artikkeli toki vanhakin. Kannattaa arvioida löytämäänsä tietoa ennen kuin innostuu provosoitumaan.

>Ivanna Ke, 2011-11-02 10:31

Apua ! Tiedätkö millaiset ovat hiuksesi muutaman pesun jälkeen ? Tiedän nämä henna värisi - . Pääsi on kohta myrkyn vihreä ym sävyjä näät joka toisessa hius tupsussasi on sini harmaan punertavaa laikkua. Omaaväriäswi et saa ennenkuin kasvatat uudet hiukset. Pääsi on kuin syksyinen karviaspensas!!!

To, 2009-09-17 16:32

Anonyymi:Ostin värin ekokauppa Ruohonjuuresta, varmasti luontaistuotekauppojen valikoimasta esimerkiksi löytyy vastaavia vaihtoehtoja.

Ulla:En osaa sanoa Lahdesta.. Kannataa yksinkertaisesti soitella ja kysellä, lienee ainoa vaihtoehto :/

Hennan riskeistä: Muutama vuosi sitten oli juttua siitä kuinka Henna sisäisesti käytettynä on vaarallista, mikä lienee useimmalle itsestäänselvää! Henna on luonnon aine ja ihminen voi toki olla allerginen luonnolliselle, siinä missä synteettisillekin ainesosille.

Hennan vaarat: Linkissä johon viittaat puhutaan nimenomaan tästä eläinkokeesta, jossa lawsone-ainetta SYÖTETTIIN eläimille, eli käytettiin sisäisesti. Henna ei ole tarkoitus käyttää sisäisesti missään nimessä. Jos alettaisiin syöttää jotain marketin perushiusväriä koe-eläimille, tuskin jälki olisi silloinkaan kovin kaunista...

Anonyymi:Hehee, se on yhä oikein kauniin musta :D Katsotaan tuleeko päästäni karviaispensas, odotan jännityksellä!

>noorav Ma, 2009-09-21 10:40

Hei Noora!
Oon käyttäny Santen kuparinpunaIsta sävyä ja mulla on vaan positiivista sanottavaa, onhan toi värjäys aikamoinen rumba mut lopputulos kiva ja ainakin mulla väri kestäny todella hyvin!

To, 2009-09-24 13:46

Moi! Mustan kanssa kannattaa varoa, jos on peruspigmentiltään vaaleahko. Mä värjäsin joskus mustalla hennalla, ja lopputulos oli vihertävänharmaa... Ja vinkki vaaleille; kehäkukkateellä (kuivattuja kehäkukan terälehtiä, kuumaa vettä päälle, haudutus kunnes jäähtyy) voi vaalentaa/kirkastaa hiuksia. Näin kuulemma tekivät jo muinaiset viikinkivaimot. Tukka tuntuu ihanalta tuon käsittelyn jälkeen, vaikkei vähän tummemmassa niin näykään.
PS. Kiitti hyvästä blogista, Sam vinkkasi :)

Pe, 2009-10-09 10:11

Se, että käyttää tuotteita, joiden kemiallinen koostumus ei ole merkittynä pakettiin, ei tarkoita, etteivätkö juuri kemialliset yhdisteet olisi ne, jotka hiuksen saavat värjäytymään. Jos ei ole kemiallista reaktiota, ei tule väriä.

En ymmärrä, miten toimittaja voi olla niin pihalla, että käyttää sanaparia "kemiallisia aineita" noin löyhästi. Vesikin on kemiallinen aine.

Pe, 2009-10-09 18:20

Olen värjännyt hiukseni hennalla jo vuosia, vaikka se onkin melkoinen projekti kun tukkaa on melki takapuoleen asti. Olen myös kerännyt vinkkejä värjäykseen ja semmosia mitä et vielä maininnut on parin kananmunan lisääminen, sitoo seosta hieman ja väri kannattaa tietysti laittaa mahd. lämpimänä päähän ja kietoo vielä päälle elmukelmu, mikä pitää lämmön sekä estää tukan ja värin valumisen. Yleensä kiedon vielä kelmun päälle jonkun rätin mikä imee valuvan värin ja pitää myös lämpöä, säästää myös sen vessapaperin ;)

Ti, 2009-10-13 00:42

Hei! Ihotesti kannattaa tehdä allergian poissulkemiseksi. Eli ihotesti tehdään niin, että kyynärvarren iholle levitetään värimassaa (ihan kaikkine osasine mitä kuuluukin siihen pakkaukseen) pienelle alueelle, annetaan vaikuttaa valmistajan ohjeen mukainen vaikutusaika, huuhdellaan vedellä pois ja odotetaan 48vrk. Jos tuona aikana ei ihoreaktiota ilmene, tuote voi olla turvallista käyttää.
"voi (aivan kuin kaupan kemikaaliväritkin) aiheuttaa joillekin allergisia reaktioita, eli kokeile aina väritahnaa hiussuortuvaan ennen kuin laitat värin koko päähän.."
Eli pelkkään hiussuortuvaan testatessa ei saa selville kuin korkeintaan sen, sopiiko väri hiukselle vai ei, ts. minkä värinen siitä tulee. Mutta allergiaan hiuksiin levittämällä ei ole vaikutusta, sillä hiuksissa ei ole verenkiertoa eikä mitään muutakaan elämää. Kivikuollutta keratiinia kaikki tyynni.

Ma, 2009-10-19 23:40

Hennan vaarallisuudesta olen ymmärtänyt, että vaarallista on synteettinen henna (lawson), joka syötyä aiheuttaa kaikenlaisia vaurioita. Aito henna (lawsonia inermis) on sitten eri asia. Tosin sekin taitaa olla vielä tutkimuksen alla, onko aito henna myrkyllistä ihmiselle, en ole varma. Kuitenkin kun valitsette hennatuotteita, katsokaa, että ne sisältävät tuota aitoa hennaa, eivätkä sitä synteettistä.

Hennatatuoinnit taas ovat vaarallisia siksi, että siihen väriaineeseen usein lisätään paljon kaikenlaisia kemikaaleja, joista jotkut ovat kiellettyjä ainakin Euroopassa.

Su, 2010-01-10 19:26

mikä on herbatintin mustaksi värjäävä ainesosa?
sante purkissa varoitetaan ettei sillä voi värjätä vaaleita hiuksia mustaksi.ja netissä joku väittää että indigosta saa kymmenesosa allergisen reaktion ja että siihen sisältyy anafylaksiavaarakin

>allerginen Ti, 2010-10-26 11:54

Itse tilaan hennani Lushilta ja onhan se melkoinen projekti se värjääminen :)
Mutta ehkä onkin hyvä olla hetki aloillaan. Laittaa samalla vaikka jalkakylpy, lukea tai ..
Joku taisikin jo vinkata siitä muovilla peittämisestä. Muovipussi/-myssy tai sitä kelmua. Päälle vanhin talosta löytyvä pyyhe. Kun sen laittaa reilusti tli muovin niin se imee "valumat". Itse saan kyllä jo levitettyä melko topakkaakin hennaa, joten valumia ei tule muusta kuin ehkä hikoilusta ;D
Ja kun praktiseeraa niin oppii tekemään homman aina vähemmillä sotkuilla. Olen ollut todella tyytyväinen hennaan. Päänahka ei kutise ja hiukset on vahvistuneet!

Ärsyttää vain, että eu:ssa saa myydä vaikka minkälaista lisäainetta ja sotkua, mutta BodyShop lopetti hennan myynnin koska eu vaatii hennalle eläinkokeita!!!!
Juokaa ja savuttakaa itsenne hengiltä, mutta hennalla värjääminen on VAARALLISTA!!! :DDDD

>teija Ma, 2010-11-01 09:28

Hi :) I was wondering if someone has tried this new brand of loreal is amoniac free http://www.inoa.co.uk they recommended to me, but I dont know if still has a kemikaalicoktail :/
Let me know if you know something please,
Thanks :)

>Meli To, 2010-11-25 11:00

Myös nauhavanua voi käyttää valumisen ehkäisyyn. Varsinkin pitkiin hiuksiin hieman löysempi henna levittyy helpommin, mutta ihon lämmössä se saattaa alkaa valua. Hiukset kannattaa ehdottomasti peittää joko suihkumyssyllä, kelmulla tai muulla muovilla, sillä kasvivärit vaikuttavat lämmössä. Paras minkä voi laittaa siihen päälle on vanha pipo, josta ei haittaa vaikka se värjääntyisikin.

>Wenla To, 2011-02-10 15:59

Kommentoin vanhaan aiheeseen, josko vielä olisit kuulolla.. Haaveilen mustasta tukasta mutta luonnollisemmin keinoin - saako tätä väriä Suomesta (mistä?) tai onko muita vinkkejä? :) Kiitos!

>Susiäiti La, 2011-02-19 21:10

Olin n. 10 vuotta värjännyt hiuksiani säännöllisesti kunnes noin vajaa vuosi sitten tajusin tulevani pikkuhiljaa allergiseksi sille mönjälle.
Viimeinen kerta kun värjäsin pääni markettivärillä mustaksi oli kauhea: pää kutisi 3 viikkoa niin etten saanut oikein edes nukuttua, siinä meinasi järki mennäm ja päätin etten enää ikinä värjäisi myrkyillä hiuksiani.
Vaaleanruskea juurikasvu alkoi kuitenkin puskea taas ja aloin miettiä olisiko mitään luonnollista vaihtoehtoa. Meinasin ostaa "mustaa hennaa" mutta onneksi sitten googletin enemmän aiheesta ja tajusin että mustaa hennaa ei ole olemassakaan vaan se on PPD:llä kyllästettyä myrkkytahnaa sekin, törmäsin moneen sellaiseen "musta henna"-kusetuspakettiin jonka kyljessä luki että sisältää vaan 100% luonnon hennaa eikä mitään muuta, sehän on täysin mahdotonta sillä hennalla saa vaan punaisen eri sävyjä! Kannattaa olla tarkkana ja ostaa vaan oikeasti puhdasta hennaa.
Niin, löysin sitten yhdistelmän henna + indigo ja sitä olen käyttänyt hyvin tuloksin, ostan henna- ja indigojauheet yhdestä verkkokaupasta englannista, ensin laitetaan henna päähän ja kun se on tehnyt taikansa ja hiukset ovat punaiset, heitetään päähän indgo joka on siis sininen väriaine. Yksinään sitä ei kannata käyttää jollei sitten halua smurffiluukkia, mutta kun on punainen pohjalla niin lopputulos on ollut ihana musta joka auringossa säihkyy vähän punertavana.
Ja mikä parasta ei päänahka kärsi, ei kutia, ei punoita.
Onhan tässä oma vaivansa, aikaa kuluu paljon kauemmin, hennaa täytyy muhia tunteja, mutta jos vaihtoehdot ovat a) päänahka tippuu irti b) mustat latvat ja vaalea juurikasvu (ns kalju-look), niin kyllä sen ihan mielellään sen hennan odottelee :)))

>Tanjuska Ti, 2011-10-11 09:47

Hei tanjuska! siis miten sä saat ton värin aikaseks???saisinko tarkemman kuvauksen ja nettisivut :) itse haluisin joko punaiset tai oikein tummat mis ois vilahdus punaista ja näin sun kommentin ja kiinnostuin.

>Eijuliini La, 2012-02-18 17:46

Musta henna voi tarkoittaa montaa eri asiaa. Yleensä sillä tarkoitetaan juuri noita epämääräisiä etelän maissa käytettäviä "musta henna tatuointi"-tahnoja, joissa on PPD:tä tai jopa jotain pahempaa. PPD:tä ei saisi käyttää iholle ja nuo tahnat aihettavat yleensä pahan PPD:n allergian kertalaakista.

Mustaa hennaa käytetään joskus synonyymina luonnon indigolle (INDIGOFERA TINCTORIA). Indigoa voidaan täysin turvallisesti käyttää hiusten kasvivärjäämiseen. Yksinään se antaa sinertävän sävyn, mutta yleensä sitä sekoitetaan hennan kanssa ja lopputulos on ruskea, tummanruskea tai luonnonmusta.

Sitten on näitä "musta henna" tai "tummanpunainen henna" eli eri värisiä hennahiusvärejä. Ne ovat hennapohjaisia, mutta yleensä turvallisia (ainakin Suomessa myytävät), ja hennan lisäksi niissä on vain muita kasvijauheita. On hiukan harjaanjohtavaa ja jopa ikävää kun tosiaan niitä monesti markkinoidaan "hennana", saati mustana hennana. Esim. Sante, MacUrth, Logona kasvihiusvärit ja jauheet ovat täysin turvallisia ja ainesosina on vain kasvijauheita ja uutteita.

>SH La, 2012-04-21 17:32

Onko kellään kokemuksia Naturtint -hiusväreistä? Niitähän saa tilattua esim. iHerbistä.

>Minde La, 2012-04-28 19:06

lisää kommentti

noora loves eko,reilu ja luomu

Noora loves eko,reilu ja luomu

Toimittaja Noora Shingler seikkaili trendien näkymättömien arvojen maailmassa vuonna 2009. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä