Luomujauhojen lähteellä

Luomuvilja on tärkeässä osassa ruokavaliossani. Syön kaurapuuroaamiaisen pari kertaa viikossa ja kuukausittain valmistan itse luomukaurasta mysliä. Lisäksi herkuttelen rukiilla, joko leipomalla karjalanpiirakoita tai ostamalla tuoreen ruisleivän. Luomuvilja on siis lähes päivittäinen ruokarutiini ja sydäntäni lähellä. Olinkin iloinen saadessani mahdollisuuden kurkata Helsingin Myllyn uumeniin, sillä monen teidän tapaan, olen tähän saakka tutustunut lähinnä lopputuotteeseen, jauhoihin, leseisiin ja hiutaleisiin.   

Vuonna 1934 perustettu Helsingin Mylly on Suomen suurin kotimaisen luomuviljan jalostaja. Luomulla on kova kysyntä etenkin maailmalla, Suomessakin suosio on kasvussa. Aivan kuten muissakin elintarvikkeissa, myös jauhojen osalta luomu on kemikaalivapaampaa kuin tavanomaiset tuotteet:

"Luomuelintarvikkeissa pyritään käyttämään mahdollisimman vähän lisäaineita. Sallittujen lisäaineiden määrä on vain kymmenesosa tavanomaisissa elintarvikkeissa sallituista lisäaineista. Suurin osa sallituista lisäaineista on luonnossa esiintyviä yhdisteitä, kuten esim. sitruunahappoa ja pektiiniä. Väriaineiden ja keinotekoisten makeutusaineiden käyttö on kiellettyä, kuten myös säteilytys ja geenimuuntelu (GMO)".

-lähde: Helsingin Mylly

Jos joku Suomessa osaa hyödyntää kasvavan luomutrendin, on se juuri viljateollisuus: Helsingin Mylly vie jopa 85% luomutuotteistaan ulos maasta, Euroopan alati kasvaville luomumarkkinoille. Eikä vienti rajoitu vaan Eurooppaan, esimerkiksi kaurahiutaleita viedään Australiaan saakka!

 

Kunpa minulla olisi muutama lisäkäsi, niin olisin raporteerannut teille myllyn sisältä enemmänkin. Mutta pieni taaksepäin kelaus siis: viljaerät tuodaan myllyyn luonnollisesti monesta eri lähteestä, sekä tavanomaisena että luomuna. On tärkeää käsitellä luomu ja tavallinen aines erikseen ja siksi viljasiilojen puhtaanapito on erityisen tärkeää. Tavalliset ja luomut jauhot käsitellään samoissa siiloissa ja siksi säiliöt onkin pestävä jauhojen käsittelyn välissä, jottei luomujauhojen sekaan päädy tavanomaista ainesta. Säiliöitä ei luonnollisestikaan pestä vedellä, vaan jauhoilla! Säiliö "huuhdellaan" aina luomujauhoilla, eli tavanomaisen jauhon seassa voi olla luomuainesta, mutta luomun seassa ei koskaan voi olla tavallista.

Kun jauhot ja hiutaleet on pakattu, matkaavat ne Suomesta toisinaan jopa Australiaan, mutta myös Idän kasvaville terveysmarkkinoille. Esimerkiksi kaurahiutaleita käytetään kuulemma melkoisen eksoottisestikin: sekaan laitetaan porkkanaa ja muita vihanneksia ja kaurapuurosta tuleekin meikäläisten suosiman aamiaisen sijaan terveyslounasta. Kaikkea sitä...

Suomalaisella kauralla olisi potentiaalia vaikkapa trendikkääksi superfoodiksi, kun se vaan brändättäisiin ison maailman tyyliin.

... Ja mitä superfoodit ovat? Siitä pian oma postauksensa!

kommentit

Minäkin aloitan aamun luomukaurapuurolla!

Pe, 2009-09-18 10:27

lisää kommentti

noora loves eko,reilu ja luomu

Noora loves eko,reilu ja luomu

Toimittaja Noora Shingler seikkaili trendien näkymättömien arvojen maailmassa vuonna 2009. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä