Terveys ja ekologisuus ovat eri asioita

 

Olen selittämättömien vatsaongelmieni takia joutunut viime vuosina tarkkailemaan syömisiäni keskivertosuomalaista enemmän. Olenkin vuosien mittaan ja erinäisten tutkimusten ja testien kautta päässyt jyvälle siitä, että vatsani turpoaa ja mouruaa huomattavasti vähemmän, kun vältän vehnää, hiivaa, lisättyä sokeria ja lehmänmaitoa. En koske nykyään juurikaan eineksiin ja suosin aina mahdollisimman tuoreita raaka-aineita.

Olen jo vuosia aloittanut aamuni tuunatulla kaurapuurolla ja nykyään tuunaaminen ylettyy myös mysli- ja hedelmäannoksiin saakka. Heitän sekä kaurapuuron että hedelmäannoksen sekaan goji-marjoja, kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä, rusinoita, banaania, marjoja, hunajaa, viikunaa, taatelia - mitä milloinkin. Päästyäni terveellisen ja epäprosessoidun ruoan makuun olen kuitenkin alkanut tuskailla seuraavaa asiaa: terveellisyys ja ekologisuus ovat toistsaan riippumattomia eri asioita. Ekologinen voi yhtä hyvin olla terveellistä kuin epäterveellistäkin, eikä terveellisyys ole mittari sille, kuinka kaukana ja millä menetelmillä ruoka on tuotettu.

 Manteliaamupala

Kuva:Noora Shingler

Kuvan aamupala-annos sisältää muun muassa mansikkaa, banaania ja goji-marjoja. Hyvää ja terveellistä. Mutta gojit ovat kiinalaisia, banaani etelä-Amerikasta (onneksi edes Reilua) ja mansikat ovat ties mistä (pakastealtaan uumenista). Manteleidenkaan alkuperä ei ole tiedossa (luomuja ovat), onneksi hunaja on kotimaista.

Toki on olemassa ekologisia ja terveellisiä vaihtoehtoja, kuten jokatoinen aamu keittämäni kotimainen luomukaurapuuro ja erilaiset siemenet ja marjat, mutta hedelmien osalta suomalainen joutuu suurimman osan vuodesta turvautumaan tuontikamaan, ellei sitten mielummin ole ilman.

Puhun paljon vuodenaikaruokailun puolesta, mutta hedelmistä on silti vaikea luopua, niiden syömiseen kun on niin tottunut. Muistan lapsuudessani, kuinka mandariineja sai vain joulunaikaan ja kuinka mansikoilla herkuteltiin vain kesällä. Nyt kaikkea saa melkein vuoden ympäri ja se tuntuu ihan normaalilta.

Ruokakassin sisällön erilaisten eettisten ja terveydellisten arvojen täyttyminen vaatii todellista asiaan perehtymistä ja tutkimusta, jota harva meistä ehtii/jaksaa/osaa/haluaa/viitsii tehdä. Ja nekin meistä, jotka jaksavat vaivautua, haluavat kaiken tiedon puitteissakin syödä joskus banaania, appelsiinia ja mangoa, vaikka se onkin epäekologista. Kuinka syyllinen koenkaan olevani! Tärkeintä on tiedostaa ruokavalintojen vaikutus niin ympäristön kuin terveydenkin kannalta ja yrittää taiteilla siinä välissä. Itse esimerkiksi syön omatekoista mysliä (kotimaiset raaka-aineet) tai kotimaista kaurapuuroa lähes päivittäin, taaten näin oman kuidunsaantini ja tukien samalla kotimaista kaurantuotantoa. Onneksi kesä lähestyy ja kohta me suomalaisetkin saamme ekologisia ja terveellisiä herkkuja torikojujen täydeltä! Tuoreita mansikoita odotellessa...

 Lue myös juttuni: Kemikaalivapaata kausiruokaa

kommentit

Onneksi kotimaisia herkkuja, kuten tomaatteja, omenoita, marjoja ja muita herkkuja voi säilötä, pakastaa ja hillota. Jos on kesällä ja syksyllä ahkerana, voi herkkuja kaivella pitkin talvea pakastimesta ja hillopurkista, ja samalla vähentää ulkomaisten hedelmien syömistä.

Pe, 2009-09-11 14:58

EgyS4x hiojgcnelsks, [url=http://ocuatabchpwr.com/]ocuatabchpwr[/url], [link=http://zzrpncqmqbof.com/]zzrpncqmqbof[/link], http://vqkpdvolzumz.com/

Su, 2010-04-18 18:07

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

noora loves eko,reilu ja luomu

Noora loves eko,reilu ja luomu

Toimittaja Noora Shingler seikkaili trendien näkymättömien arvojen maailmassa vuonna 2009. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä