pl 347

 • Ylen nettitarjonta koululaisille - infoa vanhemmille

  Ylen nettitarjonta koululaisille - infoa vanhemmille.

  Syksyllä 2011 nettiin ja telkkariin ilmestynyt Ylen Bofori vaikuttaa pikavilkaisulla jännittävältä touhulta. Agentteja, viivakoodeja, selvitettäviä mysteerejä. Kuinka jännästä on kyse - voiko kaikkein pienimmänkin koululaisen päästää huoletta telkun ja netin ääreen?

  Tuottaja Elli Murtonen, Lasten Ylen netissä on oma osionsa koululaisille. Mitä siellä on tarjolla?

  - Koululaisille Yle tarjoaa Galaxin nettipalvelut (yle.fi/galaxi). Sivuilla on lisätietoa Galaxin juontajista ja Galaxissa esitettävistä ohjelmista. Netti on kanava, jonka kautta juontajille voi laittaa terveisiä ja palautetta. Sivuilta löytyy myös hauskoja pelejä sekä kaikki Galaxin kilpailut.

  Nyt haastamme galaxilaisia kehittämään Galaxin nettiä. Teemme sivuille uudistuksen vuonna 2011, ja palvelusta tulee entistä monipuolisempi: galaxilaiset pääsevät tekemään omia top-listoja, antamaan läpyjä parhaille kokonaisuuksille ja vaikuttamaan siihen, mitä Galaxin netissä on tarjolla.

  Tammikuun 2012 alusta Galaxin netissä pääsee kertomaan millä tuulella itse on ja tarkastamaan millä fiiliksellä muut galaxilaiset ovat. Tämä antaa galaxilaisille mahdollisuuden yhteisöllisyyden kokemiseen sekä tilaisuuden kokeilla turvallisesti sosiaalisen median käyttöä.

  Galaxin nettiin käyttäjäksi ei jatkossakaan tarvitse rekisteröityä.Bofori

  Tänä syksynä Lasten Ylen nettiin on ilmestynyt kokonaisuus nimeltä Bofori. Mistä siinä on kyse?

  - Bofori (yle.fi/bofori) on pelillinen kokonaisuus, jossa käyttäjä haastetaan jatkamaan televisiossa esitettyjä viikkotehtäviä. Luomalla oman agentin pääsee tutkimaan Boforin maailmaa, ratkomaan jännittäviä viikkotehtäviä ja pelaamaan haasteellisia pelejä, joissa agenttitaitoja testataan.

  Bofori on monimediainen visailushow, jossa yhdistyvät draama, kilpailu ja pelaaminen – sekä verkossa että televisiossa. Lauantaisin TV2:ssa kello 9:24 esitettävässä tv-ohjelmassa kaksi kaksihenkistä joukkuetta kilpailee rikospähkinän ratkaisemisessa. Juontaja johdattaa kisaa, katsoja voi kotona yrittää myös ratkoa tehtävää.

  Miksi Bofori on turvallisempaa tai luotettavampaa nettitekemistä kuin jokin muu?

  - Bofori on täysin kotimaisin voimin toteutettu pelillinen kokonaisuus, joka on suunniteltu 7-11-vuotaille. Suunnittelussa on otettu huomioon lasten teknisen osaamisen taso, heidän kykynsä seurata mutkikkaita juonia ja kykynsä vastaanottaa ja käsitellä jännittäviä asioita.

  Boforissa ei ole väkivaltaa, aikuisten (peli-)maailman uhkakuvia tai lapsille liian vaikeita ihmissuhdeasioita. Boforissa on jännittäviä asioita, mutta mikään ei ole liian pelottavaa.

  Boforin viikkotehtävät aktivoivat lasta käyttämään omaa päättelykykyään. Lapsille on palkitsevaa, kun he keksivät oikeat ratkaisut haasteellisiin pulmiin ja tehtävän ratkaisemisesta palkitaan. Jokainen suoritettu tehtävä kasvattaa oman agentin pistesaldoa.

  Tarvitseeko koululainen aikuisen apua Boforissa? Pitääkö osata lukea?

  - Boforin netin käyttämiseen tarvitaan lukutaitoa. Osa nuorimmista käyttäjistä voi tarvita vanhempien apua. Pidämme vanhempien osallistumista hyvänä asiana, sillä silloin he ovat mukana lapsensa pelillisessä kokemuksessa ja voivat vaihtaa ajatuksia netin käytöstä ja pelaamisesta. Myös aikuiset nauttivat varmasti haastavien tehtävien ratkaisemisesta.

  Boforissa ei ole väkivaltaa, aikuisten (peli-)maailman uhkakuvia tai lapsille liian vaikeita ihmissuhdeasioita. Boforissa on jännittäviä asioita, mutta mikään ei ole liian pelottavaa.

  Tuoko Bofori jotain uutta nettiin?

  - Boforissa koodi on kaikkialla! - Ja varsinkin Boforin netissä.

  Jokainen agentti voi tulostaa itselleen oman agenttikortin, johon tulee yksilöllinen viivakoodi. Agenttikorttia web-kameralle näyttämällä pääsee kirjautumaan Boforin nettipalveluun. Boforin maailmasta löytyy silloin tällöin uusia koodeja, jota Boforin Aivoihin syöttämällä avautuu uusia karttakohteita ja pelejä.

  Televisio-ohjelmaa varten olemme kehittäneet kosketusnäyttöihin liittyviä sovelluksia. Tulevaisuudessa Boforin peleistä olisi mielenkiintoista toteuttaa mobiiliversioita. Tekninen osaaminen meillä tähän jo onkin.

  Kuinka Bofori tukee oppimista tai omaa ajattelua?

  - Boforissa kannustetaan lasta tarkkaavaisuuteen, nokkeluuteen ja omien johtopäätösten tekemiseen. Ohjelma on omaa ajattelua ja päättelykykyä korostava. Boforin viikkotehtävät ja Harjoittelukeskuksen pelit ovat haasteellisia. Peleissä ei testata nopeutta vaan nokkeluutta. Televisio-ohjelma ja Boforin netti aktivoivat katsojaa ja käyttäjää samalla kun ne tarjoavat ikäryhmälle sopivaa ajanvietettä ja jännitystä.

  Mikä on ollut sinulle itsellesi tuottajana antoisinta Boforin teossa?

  - Boforin nettipalvelua tehtäessä on ollut pakko sopeutua keskeneräisyyteen ja luottaa siihen, että palvelun kaikki tekniset yksityiskohdat ratkeavat yksi kerrallaan. Onneksi meillä on ollut mahtava tiimi, jonka kanssa olemme saaneet luoda aivan uudenlaista tekniikkaa ja pelillistä kokonaisuutta.

  Tiimiimme kuuluu: internetsuunnittelija Wesa Aapro ja uuden median kehittäjät Tuomo Tarkiainen, Kaisa Hakala ja Jani Palovuori.

  Mitkä asiat saavat sinut innostumaan Boforin kaltaisessa kokonaisuudessa?

  - Boforin edeltäjä, Operaatio Hurrikaani, on kerännyt vuositasolla 20 000 – 30 000 uutta agenttia ratkomaan haasteellisia viikkotehtäviä. Uudenlaisen pelillisen maailman suunnitteleminen ja toteuttaminen näille innokkaille agenteille on ollut mieluisa ja opettavainen tehtävä.

  Kuinka paljon antaisit omien kouluikäisten lastesi olla netissä?

  - Seuraisin ehkä itse mediankäyttöä kokonaisuudessaan, eli sitä paljonko koululainen istuu jonkun ruudun – tv:n, tietokoneen, puhelimen tai vastaavan - äärellä. Jos lapsien arkeen kuuluu riittävästi touhua, ulkoilua, liikuntaa, harrastuksia ja kavereiden kanssa olemista, ei netin käyttöaikoja tarvitse kellottaa kovin tarkasti. Keskustelisin koululaisen kanssa siitä miten hän itse kokee oman mediankäyttönsä, minkälaista mediaa hän kuluttaa ja onko siihen käytetty aika hänen mielestään sopiva.

  Kommentoi 0


kirjoittajasta

PL 347 on blogi on kurkistus Ylen lastenohjelmien ja -palveluiden taakse. Tervetuloa kehittämään parempaa Lasten Yleä.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä