Sushia!
Kiinnostusta sushin syöntiin tiedusteltiin YLEn henkilökunnalta vuoden alussa. Liki 40 prosenttia yhtiön intranetissä kyselyyn vastanneista kertoi aikovansa syödä sushia aina, kun sitä on tarjolla. Reilut 17 prosenttia ilmoitti, ettei raaka kala kuulu heidän ruokavalioonsa, ja loput vastaukset olivat siltä väliltä. Tässä yhteydessä on mainittava, että toki sushista on olemassa myös kalattomia variaatioita.
Sushin tulo Suomeen on ollut hidasta ottaen huomioon sen, että maassamme on vuosisatojen ajan syöty ”lähes raakaa” eli suolattua kalaa eri muodoissaan. Viime vuosina yhä useampi tuttavani on kuitenkin maininnut sushin yhdeksi suosikkiruoistaan ja lähes yhtä moni on myös opetellut laittamaan sitä kotonaan.
Sushi-aterian kattaus koostuu yleensä kauniista japanilaistyylisistä astioista ja kokemus on siksi esteettisestikin sata kertaa miellyttävämpi kuin vaikkapa kebabin kanssa sottaaminen. Erityisen tervetullut ilmiö on siksi, että se voi osaltaan kohentaa suomalaisten veriarvoja - kala ja sen hyvät rasvat on niin monessa tutkimuksessa hyväksi havaittu.
Kyllä minulle myös grillikana, jauhelihapihvit ja makkarakastike maistuvat edelleen, mutta sushi arkilounaana on niin loistava keksintö, että sitä sopisi harkita muillakin työpaikoilla. Harkitsen tätä kirjoittaessani, jotta uskaltaisinko lopulta kokeilla myös lähimarketin valmiiksi pakattua (ei pakastettua) sushiateriaa illalliseksi. Saisi maistaa samalla sakeakin lasillisen, sillä tipaton tammikuu oli ja meni.
Seuraavaksi muotiruoaksi minä veikkaisin cevicheä, joka on yleensä sitruunan tai limen mehussa muutaman tunnin ajan marinoitua kalaa lisukkeineen. Kannattaa kokeilla vaikka kotona, reseptejä löytyy netistä!
Linkkejä:
Työpaikkaruokailua vuonnna 1975 (Elävä arkisto)
Kalan rasva saattaa pidentää ikää ja suojata dementialta (YLE Uutiset)
Radio Keski-Pohjanmaan sushiseseptit
Puutarhassa tuoksuu ruoka -ohjelman sushireseptit
Kalastajat elävät muita suomalaisia pitempään (YLE Uutiset)
Tunnetko maailman ruokapöydät? -visa Aivonarikassa
Satakunnan radion japanilaisia reseptejä
Strömsön sushireseptit (på svenska)
arkisto
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.