20 tapaa helpottaa äkillistä stressiä

20 tapaa helpottaa äkillistä stressiä. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Sydän pamppailee, hengitys tihenee ja heikottaa. Tunnet kuinka stressitasot nousevat ja alkaa ahdistaa. Äkillinen stressitila voi laueta missä ja milloin vain. Liikenneruuhka, kiukuttelevat lapset tai työtehtävät saavat helposti verenpaineen nousemaan. Mutta äkillisen stressitilan voi tyynnyttää lähes yhtä nopeasti kuin se on alkanutkin.

Huffington Post listasi 20 tapaa rauhoittaa yhtäkkisiä stressioireita. Mikä parasta, jokaista kohtaa tukee tieteellinen tutkimus. Huom! Suklaan syöminen sallittu (kohtuudella).

Käy 10 minuutin mittaisella kävelylenkillä
Kävely auttaa selvittämään päätä ja tehostaa endorfiinien eritystä, mikä itsessään jo vähentää stressihormoneja. Tutkimusten mukaan kävely puistossa tai missä tahansa vihreällä alueella saa aivot menemään meditatiiviseen tilaan. Kävely puistossa auttaa myös keskittymään.

Hengitä syvään
Hengitysharjoitukset ja syvään hengittäminen voivat auttaa vähentämään jännitystä ja lieventämään stressiä. Lisähappi vilkastuttaa parasympaattista hermostoa, mikä saa sydämen sykkeen hidastumaan ja hengityksen rauhoittumaan. Stressioireena pinnallinen, tiheä hengitys tekee päinvastoin, se kiihdyttää sympaattista hermostoa.

Visualisoi
Lyhyt visualisointi mielikuvien kautta auttaa rentoutumaan. Tee itsesi mukavaksi vaikkapa työpöytäsi äärellä ja yritä maalata mieleesi kuva rauhallisesta näkymästä: tuleva lomamatka tai oma mökkimaisema. Voit myös visualisoida itsesi saavuttamassa jonkin suuren tavoitteen. Jos mielikuvitus ei riitä, valokuvistakin voi olla apua.

Napostele (järkevästi!)
Stressisyömisen ei tarvitse olla kokonaan pahasta. Valitse täyttävä välipala kuten puolikas avokado, kourallinen pähkinöitä tai keitetty kananmuna, sillä näläntunne saa aivot stressaamaan. Sen sijaan, että söisit välipalasi tietokoneen ääressä nauti pikkupurtavasi jossain rauhallisessa paikassa. Keskity ruokaasi: miltä se tuntuu, maistuu ja minkälaisen olon se tekee. Näin saat välipalahetkestä mediaatioharjoituksen.

Osta huonekasvi
Huone- ja viherkasvit puhdistavat ilmaa ja rauhoittavat. Yhdessä tutkimuksessa huomattiin, että stressaantuneiden verenpaine laski, heidän ollessaan kasvien täyttämässä huoneessa.

Poistu ruudun ääreltä
Jatkuva tietokoneen käyttö on yhdistetty stressiin, univajeeseen ja masennukseen naisilla. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan yömyöhäinen tietokoneen käyttö kytkeytyi stressiin sekä naisilla että miehillä. Muista pitää tasaisin väliajoin taukoja tietokoneelta ja sulje kone vähintään tunti ennen nukkumaan menoa.

Pussaile
Suuteleminen lievittää stressiä vapauttamalla endorfiineja. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että jos suuteli vain harrastaessaan seksiä, oli kahdeksan kertaa todennäköisemmin kroonisesti stressaantunut.

Kokeile akupistekikkaa
Paina peukalolla etu- ja keskisormen välissä olevaa pistettä, jossa sormi kohtaa kämmenen. Tämä Naam Yogasta lainattu kikka aktivoi hermon, joka hellittää sydäntä ympäröivää aluetta. Näin levottomuus ja hermostuneisuus katoavat.20 tapaa helpottaa äkillistä stressiä. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Sulje puhelin
Kännykkään puhuminen nostaa verenpainetta, kertoo uusi tutkimus. Verenpaineen nousu saattaa johtua puhelun aiheuttamasta stressistä. Korkea verenpaine taas nostaa sydäntautien riskiä.

Kuuntele musiikkia
Lempimusiikkisi saa hyvän mielen välittäjäaineet kuten dopamiinin liikkeelle. Klassisella musiikilla on erityisen rauhoittava vaikutus – se hidastaa pulssia, alentaa verenpainetta ja jopa laskee stressihormonien tasoja. Yksi tutkimus osoittaa, että musiikki on erityisen hyödyllistä stressaavista tilanteista kärsiville, kuten leikkauspotilaille. Voit myös kokeilla hyräillä omaa musiikkia. Toisessa tutkimuksessa todettiin, että hupimielessä tehty musiikki lievitti stressiä ja ehkäisi burnoutia.

Herkuttele!
Makean syöminen tai juominen rauhoittaa, koska se vähentää stressihormoni glukokortikoidin syntyä. Tutkimuksen mukaan makean pitää olla oikeaa sokeria, ei keinotekoista. Mutta ennen kuin menet halailemaan karkkikaupan tätiä, muista kohtuus kaikessa. Pala tai kaksi suklaata voi jo auttaa stressiin.

Netti voi sittenkin auttaa
Liiallinen tietokoneen käyttö aiheuttaa stressiä. Toisaalta netistä voi myös löytyä apu stressin lievittämiseen. Nettipohjaisten stressinhallintaohjelmien kuten ohjatun meditaation, todettiin laskevan stressitasoja ja tehosti henkistä hyvinvointia terveillä aikuisilla.

Pureskele purkkaa
Purukumin pureskelu voi lievittää ahdistusta, kehittää valppautta ja vähentää stressiä silloin, kun teet monta asiaa samaan aikaan, kertoo vuonna 2008 tehty tutkimus.

Katso hauska nettivideo
Nauru on mainio rentoutustekniikka. Nauru rikastaa hapenottokykyä, stimuloi sydäntä, keuhkoja ja lihaksia sekä lisää endorfiineja. Vastoin yleistä mielikuvaa, nauru ensin aktivoi stressireaktion ja vasta sitten kytkee sen pois. Syntyy ikään kuin tunteiden vuoristorata, mikä johtaa rentoutumisen tunteeseen. Ennen kaikkea jo odotus mahdollisesta nauruhetkestä saa endorfiinit liikkeelle.

20 tapaa helpottaa äkillistä stressiä. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Sulje nyt se puhelin
Tutkimus kertoo, että erityisesti älypuhelin on liitetty kasvavaan stressiin. Yhä useampi ihminen tuntee paineita vastata viesteihin koko ajan, joka hetki.

Näe ystävää
Hyvä ystävä on todistetusti hyvä lääke stressiin. Parhaan ystävän seura voi vähentää kortisolin eli stressihormonin tuotantoa. Tutkimus toteutettiin kouluikäisillä lapsilla, mutta sama pätee todennäköisesti myös aikuisilla.

Syö banaania
Kalium auttaa säätelemään verenpainetta, joka nousee stressitilanteissa. Jotkut ovat sitä mieltä, että banaanin syöminen stressaantuneena antaa energiaa ja palauttaa. Tutkimus osoittaa, että se voi myös suojata kehoa stressin negatiivisilta vaikutuksilta kuten kohonneeseen sydänkohtauksen riskiin.

Kokeile kotka-asentoa
Monet jooga-asennot lieventävät stressiä, koska ne lievittävät hartioiden ja niskan jännitystä. Joogan on sanottu helpottavan myös ahdistusta ja masennusta. Kotka-asento on hyvä esimerkki, kuinka lyhyt asana voi kohdistua selän ja niskan kireyteen. Näin tehdään kotka-asana.

Tee käsitöitä
Toistuva liike, kuten neulominen, virkkaaminen tai korujen tekeminen voi lievittää ahdistuneisuutta. Minfulness-asiantuntijat näkevät neulomisessa mindfulness-menetelmän piirteitä. Neulomisessa toistuva liike auttaa keskittymään ja pinnalle nousevat ajatukset pysyvät sivussa.

 

Suklaa, lenkki vai neulominen? Millä keinoilla sinä lievität äkillisiä stressioireita?

kommentit

Kokeilin äsken meditaatiota (www.jooga.org).Tuli tosi raikas olo!

>Meditaatio Ti, 2013-10-15 10:11

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä