Kyllä laki kieltää sen antamisen pikkulapsille...
http://koti.utanet.fi/~paula/kotikokkeli/vertaistuki.htm
Kommentit
Eipäs vääristellä totuutta:
2 §
Lastenruoan valmistusaineet
Lasten ruoan valmistusaineena ei saa käyttää kookosrasvaa eikä runsaasti glutamiinihappoa ja glutamaatteja sisältäviä valmisteita kuten lihaliemitiivistettä.
Sitä paitsi kyseinen asetusmuutos on tehty lakiin joka on kumottu 1997.
Jos vähänkään viitsii nähdä vaivaa eikä usko kaikkea mitä kirjoitetaan on esim. konsensuskokouksen päätelmät glutamaatista ja sen suoloista löydettävissä internetistä
Eur J Clin Nutr. 2007 Mar;61(3):304-13. Epub 2006 Sep 6. Links
Consensus meeting: monosodium glutamate - an update.
Mikä ihme ihmisiä vaivaa kun tutkituimmat ja turvallisimmiksi todetut aineet joutuvat aina tällaisten vainoharhojen kohteeksi. Katsokaa nyt esim. mitä kävi Britanniassa kun siellä vouhkattiin MPR-rokotteen aiheuttavan autismia - nyt on kasapäin sikotautitapauksia ja lapset menettävät lisääntymisterveytensä.
Erittäin hyvä liikku,jos näin tehdään. Singaporessakin joskus harkittiin sen kieltämistä, koska sen sanottiin aiheuttavan riippuvuutta.
Tätä natrium glutamaatin makua voi kutsua myös herkullisuudeksi. Se ei siis maistu miltään suolaiselta, makealta, happamalta eikä karvaalta. Japanilaiset käyttää nimeä Umami - herkullisuus.
Se saa ihmisen syömään enemmän kuin on tarpeen. Sinällänsä hyödyllinen ominaisuus jos ruokaa on saatavilla vain silloin tällöin.
Aitona makuna umamia löytyy mm. sipuleista, sienistä, ja lihasta.
Hienoa koulutoimenjohtaja Ahola! Luettuani lääkäri Antti Heikkilän kirjoja aloin seurata E621:n käyttöä: vain poikkeustapauksessa olen yli kahteen vuoteen ostanut sitä sisältäviä tuotteita. Ja - yllätys, yllätys - käyttö on kaikessa hiljaisuudessa vähentynyt mm. einestuotteissa ja leikkeleissä; mausteiksi ovat palanneet pippurit yms.
Kun vielä erottaisi antibioottilihat, hormonilihaa olen kuvitellut välttäväni ostamalla suomalaista naudan-, kanan- ja kalkkunanlihaa. Tiedä häntä! Siirryn pikkuhiljaa oman puutarhan papuihin.
"Jos vähänkään viitsii nähdä vaivaa eikä usko kaikkea mitä kirjoitetaan on esim. konsensuskokouksen päätelmät glutamaatista ja sen suoloista löydettävissä internetistä
Eur J Clin Nutr. 2007 Mar;61(3):304-13. Epub 2006 Sep 6. Links
Consensus meeting: monosodium glutamate - an update.
Mikä ihme ihmisiä vaivaa kun tutkituimmat ja turvallisimmiksi todetut aineet joutuvat aina tällaisten vainoharhojen kohteeksi."
En tiedä mistä olet tietosi onkinut, mutta useissa lähteissä on tuo glutamaatti todettu epäterveelliseksi aineeksi, se että jotain ainetta on käytetty ei mitenkään takaa sen turvallisuutta, lähinnä sen että se sopii teolliseen ruuanvalmistukseen, joka itsessäänkin on jo kyseenalainen järjestelmä.
E621 välttely onkin mellkoista akrobatiaa, lähestulkoon kaikissa valmisruuissa sitä käytetään. Eli itse valmistamalla siitä pääsee eroon. Kunhan sitten jättää kaikki hiivauutteet ja maku/aromisuolat pois
Hienoa Espoo!!! Toivottavasti muut seuraa perässä.
Oma tietoisuuteni lisäaineisiin ja ruoan puhtauteen sekä terveellisyyteen heräsi aidosti lapseni myötä, kun pohdin hoitovapaalla, mitä ruokaa tarjoan lapselleni, miten hän kasvaa ja saa kaikki tarvittavat terveyden ylläpitämiseen ja terveenä pysymiseen. Pitääkin tarkistaa oman kotikunnan päiväkoti- ja kouluruokatilanne ja laittaa sana kiertämään !!! Hyvä Espoo !
Jos sopii Noora, laitan linkin tähän juttuusi omaan Facebook-sivulleni.
Kirjoittaja on vauhko. Ei hyvä.
Eikö kenenkään mielestä ole lapsellista valittaa, että natriumglutamaatilla on yhteys liikalihavuuteen. Natriumglutamaatissa on nimensä mukaisesti natriumia ja glutamaattia. Koska sitä käytetään mausteena, on sitä ruoassa esimerkiksi hiilihydraatteihin ja rasvoihin nähden niin vähän, ettei sen energiasisällöllä ole mitään väliä koko aterian energiasisällön kannalta.
NATRIUMGLUTAMAATTI LIHOTTAA KOSKA RUOKA MAISTUU HYVÄLTÄ!
Hyvää ruokaa syödään usein enemmän. Keksisikö Espoo ja muut kaupungit vielä muitakin keinoja ruoan maun huonontamiseen ja näin liikalihavuuden torjuntaan?
Jossain taidettiin jo mainita, että Espoossa luovutaan kokonaan glutamaatin käytöstä ruoassa. Aiheutti itsessä hieman hilpeyttä, sillä glutamaatti on yksi 20:stä proteinogeenisestä aminohaposta, eikä sen poistaminen kouluruoasta ole mitenkään mahdollista. Se ei siis ole luonnoton ihmeaine ja kestovaippaperheiden tappaja, vaan glutamaatin lisäys liharuokiin on samassa sarjassa kuin sokerin lisäys mansikkahilloon. Voihan niitä mansikoita syödä ilmankin, mutta älkää nyt hyvät ihmiset väittäkö että tämä sokeriton hillon "luonnollinen" versio on maukas ja parempi!
Laiton sinisestä lenkistä ruokaa.. nappasin pari palaa pannulta (en juuri koskaan syö makkaraa) suuhuni ja sain heti sydämen tykystystä. Tämä ei ole vitsi, vaan sydämeni alkoi hakata kiivaasti pian suupalat nieltyäni.
Tutkin pussin tuoteselostetta ja siellähän se oli: Sisältää E621.
Kysyin mieheltäni eikö hän huomaa samaa? Kyllä, hän huomasi sen muuta vuosia sitten kun aine lisättiin siniseen lenkkiin. Onneksi hän söi s-lenkkiä harvoin. Totesin: "ettei tätä laatua osta enää..".
Syynäsin makkarapaketit kaupassa tarkemmin. Huomasien ettei Popsin ja Atrian nakkipaketaista löytynyt tuota "hermomyrkkyä".
Nostakaa syyte valmistajaa vastaan jos lapsenne kärsii tarhan- tai kouluruokailun jäljiltä levottomuudesta ja keskittymiskyvynpuutteesta.
Luonnonmaut kunniaan!