E621 on pian kielletty aine

Ti, 2009-03-31 12:31

Espoon kaupunki luopuu mononatriumglutamaatin käytöstä kouluruoassa. Päätös on Suomessa ensimmäinen laatuaan, mutta ei varmasti viimeinen. Tämä saattaa olla suomalaisen ruokavallankumouksen alku!

Et ehkä välttämättä tiedä, mitä E621 on. Koodi tarkoittaa mononatriumglutamaattia. Se on hajuton, valkoinen, kidemäinen suola, jossa on lihaliemen kaltainen maku. E621 tehostaa keinotekoisesti liha- ja myös kasvisruokien omaa makua. Tuoteselosteissa se saattaa olla myös nimellä MSG eli monosodiumglutamate.

Luonnossa glutamaatti on aminohappo. Se on aivojen tärkein toimintaa edistävä ja kiihottava välittäjäaine. Glutamaatti osallistuu mm. hermosolujen kasvuun, niiden erilaistumiseen, liikkeiden säätelyyn ja oppimiseen. Glutamaattia on luontaisesti mm. äidinmaidossa ja sen on todettu aiheuttavan riippuvuutta. Synteettinen E621 puolestaan on osasyy esimerkiksi hunajamarinoidun broilerin makuun. 

Missä muualla - marinoidun broilerin lisäksi - E621:tä käytetään? Sitä voi olla esimerkiksi säilyke- ja pikakeitoissa, maustetuissa nuudeleissa, mallas- ja hiivauutteessa, soijakastikkeessa, gelatiinissa ja karkeapintaisessa proteiinissa ja kasviproteiinissa sekä aromisuolassa. Glutamaattia on siis esimerkiksi sipseissä, marinadeissa ja maustesekoituksissa, eli todennäköisesti tuotteissa, jotka on valmiiksi maustettu tai marinoitu.

Glutamaattia tuodaan Suomeen Kiinasta, Japanista ja Koreasta, jossa sitä käytetään paljonkin, mutta aromivahvenne ei vanhojen uskomusten mukaan ole ainoastaan kiinalaisten tai etnisten ruokien mauste. E621 maustaa suuren osan laitosruoistamme. Etenkin vanhukset ja lapset syövät aromivahvennetta erittäin usein, jopa päivittäin. Hufvudstadsbladetin mukaan Espoon koululaiset syövät maustetta melkein joka päivä. Tämä kuitenkin muuttuu ensi syksynä, kun Espoon kouluruoasta tulee natriumglutamaattivapaata. Toivottavasti muut kunnat ja ruokalat ottavat Espoosta mallia.

E621 on iso asia etenkin Yhdysvalloissa, jossa kokonainen kansanliike vastustaa glutamaatin käyttöä. E621 on todettu aiheuttavan mm. vatsakipuja, päänsärkyä ja migreeniä. Nyt epäillään, että tämä synteettinen aine aiheuttaa myös liikalihavuutta. Vakavemmistakin terveysvaikutuksista on viitteitä, mutta aineen haitallisuudesta ei ole olemassa riittävää näyttöä. Mielestäni on erikoista, että suomalaiset koululaiset joutuvat popsimaan glutamaattia päivittäin, vaikka ihan yleisessä tiedossa on, ettei glutamaattia suositella etenkään lapsille. Entä miksipä aikuistenkaan pitäisi syödä jotakin, jota ei suositella lapsille? Ei meistä kukaan tarvitse glutamaattia yhtään mihinkään, onhan maailmassa aitoja, herkullisia mausteita vaikka millä mitalla! Kyse ei olekaan mausta, vaan mausta ja hinnasta. E621 on helppo ja halpa. Sillä saa aromia hieman vähemmänkin hehkeään raaka-aineeseen. 

Espoon kouluissa otetaan käyttöön E621-vapaa ruokalista ensi syksynä. Käytännössä kyse on yhden ihmisen reagoinnista vanhempien kasvavaan huoleen. Espoon koulutoimenjohtaja Minna Ahola on päättänyt, ettei riskejä enää oteta ja siksi E621:n käyttö lopetetaan. Ahola välttää myös itse E621:n käyttöä aina kuin mahdollista ja kokee, että vanhempien huoli aineen käytöstä on otettava vakavasti.

Kuinka itse voi välttää E621:n syömistä? Lukemalla tuoteselosteet huolellisesti! Lisäksi luomu tai mahdollisimman käsittelemätön ravinto takaa sen, ettei elintarvike sisällä natriumglutamaattia.

Mainittakoon vielä esimerkkinä erään laitosruokailuun tarkoitetun kasvisliemiaineksen tuoteseloste, jonka ainesosat kuuluvat näin: suola, arominvahventeet(E621, hiivauute, E635), maltodekstriini(maissi), glukoosi, aromit(liha, porkkana, sipuli, purjo, kurkuma, paprika), paakkuuntumisenestoaine(E341), mausteet(persilja, basilika, valkosipuli). Ohjeen mukaan valmistetun liemen suolapitoisuus 0,49 %.

Suomeksi: glutamaatti on listassa toisena, vaikkakin se jakaa sijan hiivauutteen kanssa. Ainoastaan suolaa on tuotteessa enemmän kuin aromivahvennetta ja hiivauutetta. On erittäin aiheellista esittää kysymys: miksi emme synteettisten makujen sijaan käyttäisi aitoja ja luonnollisia mausteita?

Hufvudstadsbladet: Omstritt ämne finns i de flesta kök
 

 

Noora Shingler

Kommentit

Kyllä laki kieltää sen antamisen pikkulapsille...
http://koti.utanet.fi/~paula/kotikokkeli/vertaistuki.htm

Eipäs vääristellä totuutta:

2 §
Lastenruoan valmistusaineet
Lasten ruoan valmistusaineena ei saa käyttää kookosrasvaa eikä runsaasti glutamiinihappoa ja glutamaatteja sisältäviä valmisteita kuten lihaliemitiivistettä.

Sitä paitsi kyseinen asetusmuutos on tehty lakiin joka on kumottu 1997.

Jos vähänkään viitsii nähdä vaivaa eikä usko kaikkea mitä kirjoitetaan on esim. konsensuskokouksen päätelmät glutamaatista ja sen suoloista löydettävissä internetistä

Eur J Clin Nutr. 2007 Mar;61(3):304-13. Epub 2006 Sep 6. Links
Consensus meeting: monosodium glutamate - an update.

Mikä ihme ihmisiä vaivaa kun tutkituimmat ja turvallisimmiksi todetut aineet joutuvat aina tällaisten vainoharhojen kohteeksi. Katsokaa nyt esim. mitä kävi Britanniassa kun siellä vouhkattiin MPR-rokotteen aiheuttavan autismia - nyt on kasapäin sikotautitapauksia ja lapset menettävät lisääntymisterveytensä.

Erittäin hyvä liikku,jos näin tehdään. Singaporessakin joskus harkittiin sen kieltämistä, koska sen sanottiin aiheuttavan riippuvuutta.
Tätä natrium glutamaatin makua voi kutsua myös herkullisuudeksi. Se ei siis maistu miltään suolaiselta, makealta, happamalta eikä karvaalta. Japanilaiset käyttää nimeä Umami - herkullisuus.
Se saa ihmisen syömään enemmän kuin on tarpeen. Sinällänsä hyödyllinen ominaisuus jos ruokaa on saatavilla vain silloin tällöin.
Aitona makuna umamia löytyy mm. sipuleista, sienistä, ja lihasta.

Hienoa koulutoimenjohtaja Ahola! Luettuani lääkäri Antti Heikkilän kirjoja aloin seurata E621:n käyttöä: vain poikkeustapauksessa olen yli kahteen vuoteen ostanut sitä sisältäviä tuotteita. Ja - yllätys, yllätys - käyttö on kaikessa hiljaisuudessa vähentynyt mm. einestuotteissa ja leikkeleissä; mausteiksi ovat palanneet pippurit yms.

Kun vielä erottaisi antibioottilihat, hormonilihaa olen kuvitellut välttäväni ostamalla suomalaista naudan-, kanan- ja kalkkunanlihaa. Tiedä häntä! Siirryn pikkuhiljaa oman puutarhan papuihin.

"Jos vähänkään viitsii nähdä vaivaa eikä usko kaikkea mitä kirjoitetaan on esim. konsensuskokouksen päätelmät glutamaatista ja sen suoloista löydettävissä internetistä

Eur J Clin Nutr. 2007 Mar;61(3):304-13. Epub 2006 Sep 6. Links
Consensus meeting: monosodium glutamate - an update.

Mikä ihme ihmisiä vaivaa kun tutkituimmat ja turvallisimmiksi todetut aineet joutuvat aina tällaisten vainoharhojen kohteeksi."

En tiedä mistä olet tietosi onkinut, mutta useissa lähteissä on tuo glutamaatti todettu epäterveelliseksi aineeksi, se että jotain ainetta on käytetty ei mitenkään takaa sen turvallisuutta, lähinnä sen että se sopii teolliseen ruuanvalmistukseen, joka itsessäänkin on jo kyseenalainen järjestelmä.

E621 välttely onkin mellkoista akrobatiaa, lähestulkoon kaikissa valmisruuissa sitä käytetään. Eli itse valmistamalla siitä pääsee eroon. Kunhan sitten jättää kaikki hiivauutteet ja maku/aromisuolat pois

Hienoa Espoo!!! Toivottavasti muut seuraa perässä.

Oma tietoisuuteni lisäaineisiin ja ruoan puhtauteen sekä terveellisyyteen heräsi aidosti lapseni myötä, kun pohdin hoitovapaalla, mitä ruokaa tarjoan lapselleni, miten hän kasvaa ja saa kaikki tarvittavat terveyden ylläpitämiseen ja terveenä pysymiseen. Pitääkin tarkistaa oman kotikunnan päiväkoti- ja kouluruokatilanne ja laittaa sana kiertämään !!! Hyvä Espoo !

Jos sopii Noora, laitan linkin tähän juttuusi omaan Facebook-sivulleni.

Kirjoittaja on vauhko. Ei hyvä.

Eikö kenenkään mielestä ole lapsellista valittaa, että natriumglutamaatilla on yhteys liikalihavuuteen. Natriumglutamaatissa on nimensä mukaisesti natriumia ja glutamaattia. Koska sitä käytetään mausteena, on sitä ruoassa esimerkiksi hiilihydraatteihin ja rasvoihin nähden niin vähän, ettei sen energiasisällöllä ole mitään väliä koko aterian energiasisällön kannalta.
NATRIUMGLUTAMAATTI LIHOTTAA KOSKA RUOKA MAISTUU HYVÄLTÄ!
Hyvää ruokaa syödään usein enemmän. Keksisikö Espoo ja muut kaupungit vielä muitakin keinoja ruoan maun huonontamiseen ja näin liikalihavuuden torjuntaan?

Jossain taidettiin jo mainita, että Espoossa luovutaan kokonaan glutamaatin käytöstä ruoassa. Aiheutti itsessä hieman hilpeyttä, sillä glutamaatti on yksi 20:stä proteinogeenisestä aminohaposta, eikä sen poistaminen kouluruoasta ole mitenkään mahdollista. Se ei siis ole luonnoton ihmeaine ja kestovaippaperheiden tappaja, vaan glutamaatin lisäys liharuokiin on samassa sarjassa kuin sokerin lisäys mansikkahilloon. Voihan niitä mansikoita syödä ilmankin, mutta älkää nyt hyvät ihmiset väittäkö että tämä sokeriton hillon "luonnollinen" versio on maukas ja parempi!

Laiton sinisestä lenkistä ruokaa.. nappasin pari palaa pannulta (en juuri koskaan syö makkaraa) suuhuni ja sain heti sydämen tykystystä. Tämä ei ole vitsi, vaan sydämeni alkoi hakata kiivaasti pian suupalat nieltyäni.

Tutkin pussin tuoteselostetta ja siellähän se oli: Sisältää E621.

Kysyin mieheltäni eikö hän huomaa samaa? Kyllä, hän huomasi sen muuta vuosia sitten kun aine lisättiin siniseen lenkkiin. Onneksi hän söi s-lenkkiä harvoin. Totesin: "ettei tätä laatua osta enää..".

Syynäsin makkarapaketit kaupassa tarkemmin. Huomasien ettei Popsin ja Atrian nakkipaketaista löytynyt tuota "hermomyrkkyä".

Nostakaa syyte valmistajaa vastaan jos lapsenne kärsii tarhan- tai kouluruokailun jäljiltä levottomuudesta ja keskittymiskyvynpuutteesta.

Luonnonmaut kunniaan!

Nooran blogi

  • nooran_blogi (Kuva: )
    Noora loves eko, reilu ja luomu -blogissa toimittaja Noora Shingler seikkailee trendien näkymättömien arvojen maailmassa. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.