Joulutunnelmaa kirpputorilla

Pe, 2009-11-20 16:07

Vaikka jouluhössötys onkin monen mielestä ärsyttävää, on kirpparilla silti hyvä pitää silmät auki joulukamalle juuri nyt. Ostamalla joulukoristeet ja miksei lahjatkin käytettynä, säästää rahaa. Ja onhan se myös ekologista!

Olen jouluihminen. Rakastan jouluvaloja, joulutorttuja, glögiä, mantelirusina-sekoituksia, joululauluja, piparien tuoksua - kaikkia jouluperinteitä! Vaikka reilun viikon kuluttua on jo joulukuu (jolloin minä aloitan "virallisen" joulunodotukseni), ei talvesta ole tietoakaan! Yritin virittää itseäni joulufiilikseen, tarpoessani sateessa kohti keskustaa...

Helsingissä on muutama luottokirppis, joissa pyrin vierailemaan viikottain, Iso Roobertinkadun Fida on yksi sellainen.

Fida lähetystoreja on ympäri Suomen ja Helsingistäkin löytyy kolme Fidaa. Suosin itse sekä Punavuoren että Hakaniemen Fidoja. Etenkin Iso Roban kirppis sijaitsee niin vilkkaalla paikalla, että siellä on kannattavaa piipahtaa mahdollisimman usein. Esimerkiksi hyväkuntoiset ja persoonalliset huonekalut ehtivät tuskin saada kylkeensä hintalapun, kun joku jo bongaa ne tavarapaljouden seasta. Kannattaa siis ehdottomasti piipahtaa kirppiksillä usein, sillä silloin tärppää varmimmin.

Huomasin ilokseni, että vaikka ulkona onkin ankea syyssää, oli kirpputorille saapunut joulu!

Niin, kirppareilta saattaa tosiaan tehdä hyviä joululahjalöytöjä, kun vaan pitää silmät auki. Minä oikeastaan bongailen hyviä lahjaideoita kirpputoreilta ympäri vuoden, sillä eihän se tietenkään vuodenaikaa katso, koska joululahjat ostaa! En tällä kertaa löytänyt lahjoja muille, mutta itselleni kylläkin...

Mahtava löytö! Lapsuuden jouluina äidilläni oli aina päällään tietty essumekko, ja minustakin olisi hauskaa alkaa noudattaa jouluperinteessä jonkinlaista pukeutumiskoodia. Tämä punainen Dehå of Sweden -mekko olkoon nyt minun joulukolttuni. Hinta oli muuten 15 euroa, eli ei ihan halpa, mutta mekko on aivan uudenveroinen, puhdas ja siisti. Veikkaan sen olevan peräisin 70-luvulta, eli hyvin säilynyt vaate iästään huolimatta. Kuinka rakastankaan kauluksen kultaista kanttausta! 

 

... Ja alkakaapa tekin kaivelemaan omia joulukoriste- ja paketointiniksejänne muistinne sopukoista, kootaan ne joulukuussa tänne yhteiseksi tuunaustietopankiksi :)

Noora Shingler

Kommentit

Ihana mekko, sopii loistavasti sinulle :)

Voi kiitos!! Se on kyllä ihana :)

Noora

Materialismia kuvaamaan ei kyllä eko-sana sovi, vaikka tämä materialismi kohdistuisikin kierrätettyihin tavaroihin. Jos joulumieltä välttämättä haluaa nostattaa kerran vuodessa käytettävillä koristeilla, ekologisinta olisi varmaan käyttää luonnonmateriaaleista tehtyjä koristeita.

En pahalla kritisoi, toki jos haluaa krääsää ostaa niin mieluummin sitten käytettynä kuin uutta. Ja uskon, että tämä blogi tekee hyvää nostamalla ympäristökysymyksiä kansan mieliin. Kunhan halusin muistuttaa, että kulutustottumusten muuttaminen tai siis kulutuksen vähentäminen on ekologisuudessa kaikkein oleellisinta; ei auta pelkkä taikasanoilla eko ja luomu varustettuihin tuotteisiin siirtyminen jos porskuttaa shoppailemassa samaan malliin kuin ennen. :)

Puhut asiaa. Tarkoitan lähinnä sitä, että moni on tottunut koristelemaan kotiaan joulunaikaan, eikä ehkä osaa, halua tai jaksa askarrella koristeita itse, tai hankkia niitä myyjäiistä (joista juuri saattaa löytyä luonnonmateriaaleista tehtyjä asioita). Silloin kirppikset ovat hyviä paikkoja, moni kun kyllästyy täysin kelvolliseen kamaan ja roudaa ne kirppareille myyntiin.

Noora

Hyvä huomio kulutuksen määrästä, jota ekoilukaan ei tee oikeasti paremmaksi. Paras ostaa harvoin, hyvää ja jos vielä ekologista. Ja ihana mekko, hyvä löytö ja käyttöön kaikkina tulevina jouluina, joten ei paha.

Oikeassa olet. Laatu korvaa määrän :)

Noora

On Helsingissä enemmän kuin kolme Fidaa, Itäkeskuksessa on yksi ja sitten on myös tukkumyynti.

Tsekkasin kirppisten määrän Fidan nettisivuilta. Teen varmuudeksi uusintatarkastuksen!

Noora

Tuo aiempi anonyymi puhuu kyllä ihan asiaa. Mä en itse kauheasti shoppaile, tai siis en osta mitään, mitä en tarvitse. Enkä perustele mun kuluttamista sillä että " Nooh, ostan kirpparilta" mä yleensä käyn mun vaatteet läpi, ja pyrin löytämään mahdollisimman hyödyllisen ( lue, sopii muiden vaatteiden kanssa yhteen ) ja sitten ostan mahdollisimman hyvänlaatuisen sellaisen ja maksan siitä mielellään paljon, kun tiedän että seuraavan kerran kun tarvitsen esim mustat housut tulee olemaan 3vuoden päästä. Mieluummin ostan vähän ja todella laadukasta, kuin usein jotain halpaa. esim H&M ynnämuissa ketjuliikkeissä en oo käynyt vuosiin.
Kirppareilla käyn pari kertaa vuodessa jos etsin jotain tiettyä, vaatteeissa ja kengissä suosin kotimaista, jos mahdollista. Muuten sitten jotain muuta, mutta laadukasta. Näin jää aikaa muihin juttuihin kun ei tarvitse kun kerran pari vuodessa käydä "shoppailemassa"

Fiksua! Itsekin pyrin ostamaan harvemmin ja laadukasta. Olen kuitenkin myös heräteostosihmisiä, ja silloin on turvallisempaa olla kirppismiljöössä kuin tavaratalossa :)

Noora

PIlfmj soodnbgtigez, [url=http://jedrlljgumxk.com/]jedrlljgumxk[/url], [link=http://suqqnxexfnsp.com/]suqqnxexfnsp[/link], http://cgtoedczndgl.com/

Nooran blogi

  • nooran_blogi (Kuva: )
    Noora loves eko, reilu ja luomu -blogissa toimittaja Noora Shingler seikkailee trendien näkymättömien arvojen maailmassa. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.