Valo voi olla saastetta

Ke, 2009-11-18 10:10
Valosaastetta? Kuva: Henna-Leena Kallio

Kun puhutaan saasteista ja saastuttajista, tulee harva ehkä ajatelleeksi valonlähteitä sellaisina. Valosaaste on iso uhka paitsi eläimille ja kasveille, myös ihmisille.

Katsoin eilen Ykköseltä erittäin kiinnostavan dokumentin. Valon pimeä puoli käsitteli valosaasteen haittoja ja tulevaisuuden skenaarioita, joiden massiivisuus lyö perusjampan aika ällikällä. Tiesitkö esimerkiksi, että öisin palavien, vahvojen keinovalojen aiheuttama yöhyönteisten jatkuva "joukkokuoleminen" vaarantaa lintujen ruokailun, joka puolestaan saattaa järkyttää isompien nisäkkäiden ravinnon saantia — jopa meidän ihmisten.
Hyönteisillä on tärkeä rooli ihmisten ruokailussa: hyönteiset pölyttävät ison osan niistä ruoka-aineista, jotka päätyvät erilaisissa muodoissa pöytiimme. Jos ei ole pölyttäjiä, koko maailman ruoantuotanto vaarantuu.

Dokumentissa kerrottiin myös, kuinka esimerkiksi Floridassa jo vuosien ajan on suojeltu kilpikonnien lisääntymistä rajoittamalla valonlähteiden määrää rantojen tuntumassa, ja että jos ihminen jatkuvasti joutuu taistelemaan sisäistä kelloaan vastaan — esimerkiksi tekemällä yötyötä — saattaa hänen syöpäriskinsä kasvaa jopa huomattavasti.

Valon pimeä puoli on kiinnostava dokumentti, suosittelen katsomaan!

Katso Valon pimeä puoli YLE Areenasta!

Noora Shingler

Kommentit

ZiPTKL zfhdbaieuusb, [url=http://uijzxnhwpxsm.com/]uijzxnhwpxsm[/url], [link=http://lhruvsdaleuq.com/]lhruvsdaleuq[/link], http://uceltbacgzdl.com/

Nooran blogi

  • nooran_blogi (Kuva: )
    Noora loves eko, reilu ja luomu -blogissa toimittaja Noora Shingler seikkailee trendien näkymättömien arvojen maailmassa. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.