D-vitamiinilisää!! (Vähintään 50 mikroa)
Kommentit
D-vitamiinin puolesta liputtaisin minäkin, vaikka toki C-vitamiinikin varmaan on hyväksi.
Jännästi joiltain aina kuulee, että kurkku kipeänä ei missään tapauksessa saisi juoda kuumaa; bakteerit/virukset kun alkavat kuulemma muhia ja lisääntyä kaksinverroin.
Kumpikohan lienee oikein siis.
Eikö kaupassa myytävä hunaja ole järjestään kuumennettua/pilattua hunajaa eikä ns. raakahunajaa?
Vinkki: maitohappobakteerit
Suolisto on ihmisen immuunipuolustuksen ydin! Itselläni maitohappobakteerien säännöllisen käytön aloittamisen jälkeen ei ole flunssa juuri iskenyt. Eli Gefilus-kapseli tai vastaava päivittäin tai silloin kuin muistaa! Varmaan maitohappoja sisältävät tuotteet antavat myös vastaavan suojan, mutta niiden koostumus/hinta vaihtelee. Tietysti myös ravinnolla on vaikutusta suoliston hyvinvointiin. Eli mahdollisimman paljon kasvisvoittoista, kuitupitoista, prosessoimatonta jne. koneeseen, niin pysyt terveenä, jaksat enemmän ja voit hyvin.
Vinkki2: Kaurapussi lämpenee kätevästi mikrossa vähemmällä energialla! Asettele pussukka renkaaksi (keskelle jää tyhjä kolo) ja mikrota minuutti kerrallaan (lisää aikaa mikrosi tehosta riippuen). Kääntele välillä , jos mikrosi lämmittää epätasaisesti.
Jos nenä- ja poskiontelot tuntuvat olevan täysin tukossa niin valkosipulinkynnet korvissa auttavat.
Yöllä voi laittaa valkosipulia tyynyn viereen. Valkosipulin vapauttamat "höyryt" avaavat tukkoista nenää ja helpottavat hengittämistä.
Vinkki nenäkannun käyttöön: Joskus ontelot voivat olla niin tukossa, ettei vesi pääse valumaan läpi. Silloin kannattaa ensin höyryhengittämällä hieman avata röörejä jonka jälkeen nenähuuhtelu onnistuu paremmin.
Kiitos valkosipulia sukassa -vinkistä. Aion kokeilla ensi yönä.
Tässä minun uskomusjärjestelmä asian tiimoilta:
- D3-vitamiinia yli 50ug
- Luomutyrnimehua 2-3 lasia päivässä
- Mustaherukka mehua 1-3 lasia päivässä
* molemmat mehut maistuvat paremmalta kivennäisveteen sekoitettuna, jos tarvitsee juoda ilman sokeria
- Punahattu-uutetta, jos muistaa
- Syvärentoutusta 1-2krt päivässä
Ehdottomasti sitten kotimaista hunajaa, se ulkomaalainen on pastoroitua, eli pilattua.
Valkosipulit sukassa:
mihin perustuu, että valkosipulit laitetaan sukkiin ja sukat JALKAAN? Eli mahdollisimman kauas hengitysteistä? Oma kokemus, tuttujen ja erityisesti tuttavien lasten kokemukset aiheesta on että lohkotut valkosipulit/sipulit laitetaan siihen parittomaan sukkaan joka pyörii ylimääräisenä nurkissa, sukka (tai paperi tai harso tai ihan vaan sellaisenaan) asetetaan pään läheisyyteen nukkumatilaan/sänkyyn. Mieluiten sipuli kuin valkosipuli, tehoaa äkäisemmin.
Olisi mielenkiintoista kuulla mihin tämä ihokosketus jalkaterässä perustuu tässä. (Siihenkö että ihoon vapautuu auttavia aineita ja jalka on mahdollisimman kaukana nenästä, ettei vaan tukkoiseen nenään haise pahalta?!) Maalaisjärki nimittäin sanoo, että kyse olisi sipulia leikatessa vapautuvista hapoista ja voimakkaasta tuoksusta, jotka sitten auttaisivat esim. nenää aukeamaan ja limat liikkeelle. Vähän niin kuin höyryhengittäisi vaikka eukalyptustustippoja.
Olen myös kuullut ja lukenut ihmisten saaneet allergisia ihoreaktioita ja kivuliaita rakkoja ihoonsa, kun ovat (omien sanojensa mukaisesti noloina kertoneet että olivat) käsittäneet ohjeen väärin ja laittaneet sukat jalkaansa/lasten jalkoihin. Huomasin että olet kirjoitellut tästä aiheesta useammassa paikassa ja olisi varmaan hyvä huomauttaa tuosta herkän ihon reaktiosta, moni varmasti luottaa sanatarkkaan ohjeisiisi (olethan tutkiva journalisti enemmän kuin joku jamppa joka pitää omaa henkkoht blogiaan). Onko oikeasti mahdollista että ohje onkin käsitetty väärin ja sipulipalat auttavat hengitysilman kautta, eivät ihon?
Äh, muutenkin kiinnotaisi vaan kuulla perusteet näinkin hassun kuuloiselle jutulle. ...Tän sun kirjoituksen pohjalta muuten kuulostaa tosiaan siltä niin kuin sulle naurettaisiin usein :) Kaikella ystävyydellä: en ihmettele. Tsemppiä!
Moi,
Ymmärrän ihmettelysi :)
Itse olen miettinyt samaa ja päätynyt siihen, että halkaistun valkosipulin kosteasta pinnasta imeytyy vaikuttavia aineita herkän jalkapohjan ihon kautta verenkiertoon. Mutta tämä on siis vain olettamus, mitään lääketieteellistä varmuutta tälle ei ole olemassa, enkä ole vaivautunut selvittämäänkään! Minulle riittää, että temppu tepsii!
Noora
Marjoista.
Kannattaa pakastaa marjat sekamarjapakasterasioissa. Eli laittaa usiampia marjoja yhteen pakasterasiaan, saa montaa marja laatua sitten syödä yhellä kertaa, ei tarvi vain sitä yhtä marja laatua syödä muutaman päivän.
Minunulla on tapana käyttää näitä meidän maamme omia lääkekasveja esim.siankärsämönkukista uutettu teejuoma auttaa flunsan parantumisessa. En usko, että sitä kukaan yliannostaa. Sehän on aika katkeraa, toki sitä voi lisätä sekoituksena muihin teeaineksiin. Mesiagervo on myös hyvä näihin hengitystieinfektiohin. Sitä ei kyllä pidä käyttää jatkuvasti eikä tietenkään muitakaan lääkeyrttejä.
Emme me kyllä pelkillä lääkeyrteillä terveinä pysy, vaan toki meidän kaikkien tulee syödä ravintoa, joka sisältää meille tärkeitä suojaravintoaineita ja lisätkäämme niitä vielä pillereillä esim. nyt D3 vitamiinia runsaasti ja maitohappopakteerit mukaan.
Turhaa syödä maitohappobakteereita purkista, kun voi ostaa maitoa suoraan tilalta tai kylpymaitoa luomukaupasta. Siinä on kaikki bakteerit tallella! Ilman turhaa prosessointia!
Valkosipuli sängyssä ja teessä on voittamaton tukkoisuuden avaaja!
D-vitamiini on tärkein. Myös Siperian ginseng eli venäjänjuuri on tutkimuksissa osoittautunut tehokkaaksi niin flunssan kuin influenssankin torjunnassa. Oman ja puolison kokemuksen perusteella toimii oikeasti todella hyvin. Myös normaali ginseng (joka on aivan eri tavaraa) on hyvä tähän tarkoitukseen.
Hiilarien vähentäminen perustuu siihen että kipeänä kehossa on tulehduksia, hiilarit ovat tuleduspöpöjen herkkua ja lisäävät tulehdusta. Kun ravinnon saanti vähenee pöpöllä, niin tottakai se lähtee nopeammin pois. Hiilareita kannattaa vähentää myös monessa muussa tilanteessa, esim. jos on aknea, ylipainoa tai ihan vaan väsymystä.
Itse käytän tuota valkosipulisukkatekniikkaa näin:
- Valkosipulin kynsi kuoritaan kunnolla (joka puolelta soluseinät rikki) ja puolitetaan.
- Puolikkaan kynnen ympärille kiedotaan pumpulia sen verran, että kun sipuli on kiinni iholla, se ei polta ihoa eikä aiheuta ihoärsytystä pitkälläkään ajalla.
- Pumpuloitu valkosipulinpuolikas laitetaan pikkuvarpaan väliin ja jos mahdollista niin teipataaan siihen ihoteipillä, jotta kans pysyy.
- Sukka vedetään päälle varmistamaan pysymistä ja että lakanat (tai kengät, voi käyttää myös päivällä) ei haise niin pahasti. Ja flunssassahan muutenkin pitää olla jalat lämpimänä.
Pikkuvarpaan välissä on ohut iho ja valkosipulin tujut aineet imeytyy siitä pitkävaikutteisesti (kaikkia syitä tehokkuuteen en tiedä) ja lämpimänä pitäminen vielä entisestään hautoo ne paremmiksi.
Äitini laittaa myös valkosipulia pikkuisen palan pumpulin sisässä korvaan, auttaa kuulemma korvatulehduksiin ja poskionteloihin, mutta en ole itse kokeillut.
Silloin kun on juuri ehtiny (fiksusti) jähdyttää itsensä syys- tai kevätkeleissä (mistä mulla ainakin yleensä flunssa tulee) niin kun heti tai mahdollisimman pian (ainakin viikon sisään) lämmittää saunan ja hautoo siellä itsensä taas lämpimäksi niin flunssan tulo tyssää siihen. Flunssa-aikaan saunominen on kyllä jumalten lahja.
Ja sitten tietysti laittaa joka ruokaan välkosipulia ja pakottaa läheiset myös syömään kans ettei huomaaa hajua. :)