Puhtaiden makujen puolesta

To, 2009-12-03 10:12

Mikä on PMP, entäpä 10+Kiehuu!, tai Streetfood? Kävin tilaisuudessa, jossa kaikki nämä kryptiset sanat ja muutama muukin asia avautuivat minulle samalla, kun porukka söi piparminttutahnaa hammasharjojen päältä...

Piipahdin kiinnostavan kuuloisessa Streetfood Helsinki -tapahtumassa kuulemassa, mitä muun muassa 10+Kiehuu! ja PMP oikein tarkoittavat.

PMP eli Vaihtoehtoliike puhtaiden makujen puolesta on yhdistys, joka haluaa luoda vaihtoehtoja teollisuuden ja ruokakauppaketjujen homogeniselle ja prosessoidulle ruokatarjonnalle. PMP:n tavoite on alueellisten ruokakulttuurien kehittäminen. Tätä kannatan minäkin! Olisi upeaa, jos esimerkiksi suomalaiset ruokakauppaketjut ryhtyisivät ottamaan tuotevalikoimaansa enemmän paikallista tarjontaa ja edistämään lähellä tuotettujen elintarvikkeiden näkyvyyttä ja myyntiä. Ja se lähiruoka, sitä pitäisi myydä kohtuuhinnalla, eiikä ajatuksella "rahastetaan nyt niitä uushippejä, jotka ovat valmiita olemaan eettisiä ja ekologisia", sillä kyse on perusruoasta, ei elitistisestä liikkeestä.

Streetfood Helsinki oli yksi PMP:n 10+Kiehuu! -projektin monista ruokatapahtumista. Tilaisuudessa oli nähtävissä melkoisen luovaa ruoka-aineiden esillepanoa, katsokaapa! ...ja jos videolla on ongelmia pyöriä, voit tsekata pätkän suoraan YouTubesta!
 


  ...ja sori yltiöpäinen zoomailu: testasin uutta kameraani ensimmäistä kertaa eilen, ja sen taisi huomata :)

Klipillä oli muutamakin esimerkki ruoka-aineiden luovasta käytöstä: videon alun hammasharjoissa ei suinkaan siis ollut hammastahnaa, vaan jälkiruoaksi tarkoitettua piparminttutahnaa, joka tarjoiltiin vieraille hammasharjojen päältä. Sushi taas on luovaa ja kaunista alusta loppuun! Sushien lisäksi tarjolla oli voitaikinapohjaisiksi luulemiani "asioita", jotka olikin tehty kanannahasta! Hui.

Sushirullista: kokki rullasi merilevän ja riisin väliin porkkanaa, kurkkua, lohta, ruohosipulia, krassia jne. eli puhtaita makuja. Juuri tätä PMP haluaa edistää: ei eineksiä ja teollista huttua, vaan aitoja ruoka-aineita ja makuja. 

Projektin isä, ruokatoimittaja ja kirjailija Christer Lindgren valmistelee juuri elokuussa 2010 julkaistavaa Kiehuu! Uusi suomalainen keittiö -suurteostaan, jolle Streetfood ja muut tulevat ruokaprojektit luovat pohjaa. Odotan kirjaa innolla, sillä suomalainen ruokakulttuuri todella on murroksessa ja suurteokselle on tarvetta.

Hienoa huomata, että Suomessakin ruoan ympärille alkaa syntyä mitä kiinnostavampia liikkeitä ja tapahtumia, asia kun koskee meitä kaikkia joka päivä. Näin joulun alla on sitäpaitsi helppo turvautua melkoisen ekologisiin, puhtaisiin ja kotimaisiin makuihin, niitähän se joulupöytä on pullollaan. Testasin juuri eilen, miltä maistuu huolella keitetty ohrapuuro (kauramaitoon tehtynä) rusinoiden, hunajan ja kanelin kanssa: vähintään yhtä hyvää kuin perinteinen riisipuuro, paitsi että paljon ekologisempi vaihtoehto. Mikset sinäkin vaihtaisi tänä jouluna riisiä ohraan? Kokeilepa!

 

 

Noora Shingler
Tagit ruoka

Kommentit

ah, taas kivaa ja mielenkiintoista luettavaa! Ja hei, karjalanpiirakoista tulee paljon maistuvampia (plus ekologisempia ja terveellisempiä)myös ohratäytteellä! Kokeile ja ihastu!

Myös ohra-riisi-hirssi-tattari-puuro on hyvää. Täysjyvistä tehtynä, tietenkin! Liotus (min 4h tai vaikka yön yli), huuhtelu ja 2 litraa maitoa (tai vastaavaa) per 4 dl jyviä (ennen liotusta mitattuna). Voideltuun vuokaan, 175 astetta 2h... NAM!

Toki tuosta voi sitten varioida jyvien suhteita mihin suuntaan lystää. Alkuperäisessä ohjeessa on kaikkia yhtä paljon.

Oikeilla linjoilla olette. Piirakat, puurot, luomua. Kauppojen leipähyllyjen ollessa tyhjät..olisi kansalla tilaus:
Oi jos saisitte ohjelman, jossa näyttäisitte nuorelle kansalle miten isoossa halakouunissa tehdään juurella nostatettua leipää. Reikäleipää limppua...kaikkea uunihyvää ja lopuksi potlohkoja.

Martat ja vanhan kansan emännät nuo taidot vielä osaavat.

Sushirullista: kokki rullasi merilevän ja riisin väliin porkkanaa, kurkkua, lohta, ruohosipulia, krassia jne. eli puhtaita makuja..... Juuri tätä PMP haluaa edistää: ei eineksiä ja teollista huttua, vaan aitoja ruoka-aineita ja makuja.

Nooran blogi

  • nooran_blogi (Kuva: )
    Noora loves eko, reilu ja luomu -blogissa toimittaja Noora Shingler seikkailee trendien näkymättömien arvojen maailmassa. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.