Flunssantorjunnan ABC

Pe, 2009-11-06 16:00
Flunssankarkoituksen ABC. Kuva: Noora Shingler

Kaikkialla puhutaan sikainfluenssasta, mutta tavallinenkin influenssa on yhä olemassa! En kuulu niihin, jotka marssivat flunssan yllättäessä suoraa päätä apteekkiin, pyrin lääkitsemään itseäni ensisijaisesti luonnon aineilla. Ja ruokavaliolla voi torjua flunssaa jo etukäteen!

Valkosipuli, hunaja, tee, sitruuna, inkivääri, höyryhengitys, suola, nenäkannu, Carmolis- tai Auringonhattu-tipat... Flunssantapponiksejä on vaikka kuinka, ja minä haluan nyt jakaa teille omani. Nämä ovat siis omat suosikkiniksini, muitakin hyviä tapoja toki on eli listalta saattaa mielestäsi puuttua jokin tärkeä "The Flunssantappo-vinkki". Siksipä suosittelen teitä täydentämään listaani omilla vinkeillänne blogaukseni perään!

 1. ENNALTAEHKÄISY

MARJAT

Vaikka olen jo vuosia syönyt marjoja päivittäin, olen tänä syksynä lisännyt määrää entisestään. Esimerkiksi kotimaiset mustaherukat ovat erinomaisia C-vitamiininlähteitä ja juuri C-vitamiiniahan monet tankkaavat ehkäistäkseen flunssaa - tai sitten tabletteja popsitaan taudin aikana. Marjat maistuvat vitamiinipillereitä paremmalta, eivätkä marjat sisällä mitään keinotekoista tai turhaa. Eikä niiden kylkiäisenä tule ostettua muoviroskaakaan (jos marjat kerää itse). Lisäksi marjat maistuvat ihanalta! Marjojen syömisellä ei siis menetä mitään, päinvastoin! Saattaa hyvinkin olla, että olen säästynyt syksyn flunssalta (toistaiseksi) juuri tämän päivittäisen antioksidantti- ja vitamiiniannokseni takia.

Syön marjoja 1-1,5 dl päivittäin. Pakkasessa on herukoitua (mustia ja punaisia), mustikoita, variksenmarjoja, mansikoita, puolukkaa, karviaisia ja karpaloita. Valitsen sieltä viikottain uuden rasian ja sitten popsitaan aina pari päivää yhtä lajia. Esimerkiksi blenderissä voi tehdä aivan ihania marjasmoothieita, jos jostain syystä ei tykkää syödä marjoja sellaisenaan.

INKIVÄÄRI JA VALKOSIPULI

Marjojen lisäksi nautin joka toinen päivä raakaa inkivääriä, opin tavan isoisältäni. Hän söi joka toinen aamu teelusikallisen inkivääriä ja joka toinen aamu teelusikallisen valkosipulia. Hän teki näin aina, ei vain syksyllä flunssaa torjuakseen. Merimiehenä ja kokkina mies tiesi aineet luonnon antibiooteiksi, ja isoisä sairastikin harvoin.

Miten sitten nautin inkiväärini? Pilkon peukalonpään kokoisen palan pieneksi ja laitan silpun joko blenderiin smoothien sekaan tai vaihtoehtoisesti hedelmäsalaatin joukkoon. Pelkältään en inkivääriä syö, paitsi sushin kanssa, ja silloinkin kyseessä on japanilaiseen tyyliin maustettu, "makea" ja säilötty inkivääri, joka ei aivan vastaa tuoretta kamaa. 

Valkosipulia en käytä isoisän oppien mukaisesti. Käytän sitä ruoanlaitossa monta kertaa viikossa, mutta myönnettäköön, että raakana sitä ei tule juuri syötyä - paitsi siinä vaiheessa, kun flunssa jo on päällä. Tässä ehkä pitäisi kunnostautua...

 2. JUO LÄMMINTÄ JA SYÖ HUNAJAA

Kipeänä kannattaa juoda lämmintä ja onneksi ihania teelaatuja on tarjolla iso määrä (myös kuuma mehu tekee gutaa). Kaappini suorastaan tursuaa teetä! Vihreä tee on kestosuosikkini, mutta auryvediset teelaadut tulevat tiukkana kakkosena. Kuulkaapas esimerkiksi tätä ainesosaluetteloa: Eukalyptus, lakritsanjuuri, inkivääri, basilika, kardemumma, kaneli... Nam!

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos on tottunut käyttämään teen kanssa hunajaa, on hyvä maistaa hunajaa toisinaan myös ilman, että sen upottaa kuumaan teeveteen. Kuuma vesi nimittäin tuhoaa osan hunajan terveysvaikutukista, ja parhaan ydyn saa irti syömällä hunajaa ihan sellaisenaan. Minä esimerkiksi lorautan vähän juoksevaa hunajaa hedelmäsalaatin tai maustamattoman soijajogurtin sekaan. Marjat+soijajogurtti+hunaja=täydellistä!

Käytän tuoretta inkivääriä myös kuuman veden seassa. Esimerkiksi rooibos-teen maku saa uuden ulottuvuuden, kun sekaan laittaa tuoretta inkivääriä, sitruunaa ja vaikka hunajaakin. Ihanaa!

Joskus heivaan teen kokonaan, ja sekoitan keskenään yksinkertaisesti kuumaa vettä, sitruunaa ja hunajaa. Myös Carmolis- ja Auringonhattutipat ovat hyvä flunssanhäätäjä, niitä voi laittaa pari tippaa minkä tahansa kuuman flunssankarkoitusjuoman sekaan. Yksinkertaista ja lämmittävää. Flunssainen kurkku kun lähinnä vaan haluaa jotakin lämmintä.

3. ÄIDIN NIKSIT

RAAKAA VALKOSIPULIA JA HUNAJAA

Yleensä äidit tietävät nämä asiat, joten kandee kuunnella äiskän vinkkejä. Minua on kidutettu esimerkiksi näin: kun lapsena sairastimme flunssaa, otti äiti purkista lusikallisen hunajaa ja murskasi päälle valkosipulinkynnen. Eikä muuten auttanut mukista. Tällainen raaka flunssapommi syötiin kerran päivässä, koko flunssan ajan, ja kyllä oli pahaa. Kannattaa kuitenkin muistaa: Ei koskaan ota valkosipuli-hunajalastia tyhjään vatsaan! Muutamalle tutulle on nimittäin tullut erittäin huono olo ja sydämentykytystä, kun he ovat ottaneet annoksen heti ensimmäiseksi aamulla. Ei niin. Ruokaa pohjalle, ehdottomasti.

VALKOSIPULIA SUKKIIN

Tämä ei ole omalta äidiltä opittu niksi, vaan muistaakseni anopin vinkki. Naura vaan, mutta tämä toimii. Kun minulle vuosi sitten kerrottiin, että kun kuoritut ja paloitellut valkosipulin kynnet sukissa auttavat flunssaan, en todellakaan uskonut niksin toimivan. Mutta koska tutukivana journalistina on aina todettava asiat itse, en halunnut tyrmätä tätä(kään) hommaa kokeilematta. Niinpä kuorin ja pilkoin kolme isoa valkosipulin kynttä, laitoin ne sukkiin ja sukat jalkaan ja painuin pehkuihin.Hämmentävää on, että yskäni loppui siihen, ja sain nukuttua erinomaisesti, vaikka edelliset yöt olin rykinyt oikein olan takaa. Suosittelen siis kokeilemaan tätä epäilyttävän kuuloista temppua, ei kokeilemalla ainakaan mitään menetä, eihän? Tosin: makuukammarissa haisee aamulla aika pahalle...
 

4. VITAMIINIT

Flunssaisena kannattaa nauttia marjoja, C-vitamiinipitoisia hedelmiä ja mehuja. Toki vitamiinit saa tableteistakin ja ehkä flunssaisena, makuaistinsa menettäneenä ja raappaisena on helpompi niellä tabletti, kuin koittaa syödä. Tee kuinka vain, mutta muista vitamiinit!

5. LEPOA JA KERROKSIA

 Pahin moka on mennä puolikuntoisena töihin, kaikkihan sen tietävät. Siltipä vaan yksi jos toinenkin selittelee tänäkin syksynä duunissa, kuinka "Ei voinu olla kotona, pakko tehdä hommia...". PYSY KOTONA KUNNES OLET TERVE.  

Levon lisäksi on hyvä ja lohdullista vetää villasukat jalkaan (niissä on aina niin turvallinen olo), sekä hautautua monen peiton ja viltin alle, pois flunssaisen maailman ulottuvilta.

6. BONUSNIKSIT

NENÄKANNU

On vielä muutama asia, joita en saanut upotettua yläpuolen kategorioihin. Yksi sellainen on nenäkannu tai sarvikuono, millä nimellä esinettä nyt haluaakaan kutsua.

Nauraa vaan (taas), mutta testattuasi hommaan tiedät, mistä puhun.

Kyseessä on vuosisatoja vanha, alunperin intialainen joogatekniikka, nenähuuhtelu. Nenähuuhtelussa nenään juoksutetaan laimeaa suolaliuosta, eli neste virtaa nenän ja poskionteloiden läpi. Tämä rauhoittaa limakalvoja. En pidä tässä tämän pidempää mainospuhetta (lue nenäkannu-juttu täältä), mutta nappaapa apteekista vehje mukaasi ja testaa rohkeasti, jos tuntuu, että nenä kaipaa avaamista.
 

VÄHÄN HIILIHYDRAATTEJA?

Olen saanut kiinnostavia vihjeitä siitä, että flunssaisena pitäisi välttää hiilareita nopean parantumisen tehostamiseksi. En ole vielä kokeillut varsinaisesti tätä kikkaa, mutta se kuulostaa kiinnostavalta. Onko sinulla kokemuksia low carb -flunssaniksin tehosta?

KAURATYYNY

Viimeisenä haluan esitellä teille uutuusasian, nimittäin:

Sanoin videolla tyynyn sisältävän kauraryynejä, mutta oikeampi sana olisi kauranjyviä. Kauratyyny ei tietenkään ehkäise tai paranna flunssaa, mutta kyllä se tekee kylmissään olevan ihmisen olon aika makoisaksi ja rentouttaa ihanasti. Tätäkin niksiä voi ja kannattaakin käyttää vaikka olisi ihan terve: kauratyyny on erinomainen rentoutumismuoto. 

Siinä omat flunssaniksini! Mitä jäi puuttumaan? Täydennäpä listaani omalla vinkilläsi!

Noora Shingler
Tagit flunssa

Lisää kommentti

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

1 plus 2 =
Suorita mainittu laskutoimitus ja syötä vastaus kenttään. Esimerkiksi 1+3 = 4
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Kommentit

D-vitamiinilisää!! (Vähintään 50 mikroa)

D-vitamiinin puolesta liputtaisin minäkin, vaikka toki C-vitamiinikin varmaan on hyväksi.

Jännästi joiltain aina kuulee, että kurkku kipeänä ei missään tapauksessa saisi juoda kuumaa; bakteerit/virukset kun alkavat kuulemma muhia ja lisääntyä kaksinverroin.
Kumpikohan lienee oikein siis.

Eikö kaupassa myytävä hunaja ole järjestään kuumennettua/pilattua hunajaa eikä ns. raakahunajaa?

Vinkki: maitohappobakteerit
Suolisto on ihmisen immuunipuolustuksen ydin! Itselläni maitohappobakteerien säännöllisen käytön aloittamisen jälkeen ei ole flunssa juuri iskenyt. Eli Gefilus-kapseli tai vastaava päivittäin tai silloin kuin muistaa! Varmaan maitohappoja sisältävät tuotteet antavat myös vastaavan suojan, mutta niiden koostumus/hinta vaihtelee. Tietysti myös ravinnolla on vaikutusta suoliston hyvinvointiin. Eli mahdollisimman paljon kasvisvoittoista, kuitupitoista, prosessoimatonta jne. koneeseen, niin pysyt terveenä, jaksat enemmän ja voit hyvin.

Vinkki2: Kaurapussi lämpenee kätevästi mikrossa vähemmällä energialla! Asettele pussukka renkaaksi (keskelle jää tyhjä kolo) ja mikrota minuutti kerrallaan (lisää aikaa mikrosi tehosta riippuen). Kääntele välillä , jos mikrosi lämmittää epätasaisesti.

Jos nenä- ja poskiontelot tuntuvat olevan täysin tukossa niin valkosipulinkynnet korvissa auttavat.
Yöllä voi laittaa valkosipulia tyynyn viereen. Valkosipulin vapauttamat "höyryt" avaavat tukkoista nenää ja helpottavat hengittämistä.

Vinkki nenäkannun käyttöön: Joskus ontelot voivat olla niin tukossa, ettei vesi pääse valumaan läpi. Silloin kannattaa ensin höyryhengittämällä hieman avata röörejä jonka jälkeen nenähuuhtelu onnistuu paremmin.

Kiitos valkosipulia sukassa -vinkistä. Aion kokeilla ensi yönä.

Tässä minun uskomusjärjestelmä asian tiimoilta:
- D3-vitamiinia yli 50ug
- Luomutyrnimehua 2-3 lasia päivässä
- Mustaherukka mehua 1-3 lasia päivässä
* molemmat mehut maistuvat paremmalta kivennäisveteen sekoitettuna, jos tarvitsee juoda ilman sokeria
- Punahattu-uutetta, jos muistaa
- Syvärentoutusta 1-2krt päivässä

Ehdottomasti sitten kotimaista hunajaa, se ulkomaalainen on pastoroitua, eli pilattua.

Valkosipulit sukassa:

mihin perustuu, että valkosipulit laitetaan sukkiin ja sukat JALKAAN? Eli mahdollisimman kauas hengitysteistä? Oma kokemus, tuttujen ja erityisesti tuttavien lasten kokemukset aiheesta on että lohkotut valkosipulit/sipulit laitetaan siihen parittomaan sukkaan joka pyörii ylimääräisenä nurkissa, sukka (tai paperi tai harso tai ihan vaan sellaisenaan) asetetaan pään läheisyyteen nukkumatilaan/sänkyyn. Mieluiten sipuli kuin valkosipuli, tehoaa äkäisemmin.

Olisi mielenkiintoista kuulla mihin tämä ihokosketus jalkaterässä perustuu tässä. (Siihenkö että ihoon vapautuu auttavia aineita ja jalka on mahdollisimman kaukana nenästä, ettei vaan tukkoiseen nenään haise pahalta?!) Maalaisjärki nimittäin sanoo, että kyse olisi sipulia leikatessa vapautuvista hapoista ja voimakkaasta tuoksusta, jotka sitten auttaisivat esim. nenää aukeamaan ja limat liikkeelle. Vähän niin kuin höyryhengittäisi vaikka eukalyptustustippoja.

Olen myös kuullut ja lukenut ihmisten saaneet allergisia ihoreaktioita ja kivuliaita rakkoja ihoonsa, kun ovat (omien sanojensa mukaisesti noloina kertoneet että olivat) käsittäneet ohjeen väärin ja laittaneet sukat jalkaansa/lasten jalkoihin. Huomasin että olet kirjoitellut tästä aiheesta useammassa paikassa ja olisi varmaan hyvä huomauttaa tuosta herkän ihon reaktiosta, moni varmasti luottaa sanatarkkaan ohjeisiisi (olethan tutkiva journalisti enemmän kuin joku jamppa joka pitää omaa henkkoht blogiaan). Onko oikeasti mahdollista että ohje onkin käsitetty väärin ja sipulipalat auttavat hengitysilman kautta, eivät ihon?

Äh, muutenkin kiinnotaisi vaan kuulla perusteet näinkin hassun kuuloiselle jutulle. ...Tän sun kirjoituksen pohjalta muuten kuulostaa tosiaan siltä niin kuin sulle naurettaisiin usein :) Kaikella ystävyydellä: en ihmettele. Tsemppiä!

Moi,

Ymmärrän ihmettelysi :)
Itse olen miettinyt samaa ja päätynyt siihen, että halkaistun valkosipulin kosteasta pinnasta imeytyy vaikuttavia aineita herkän jalkapohjan ihon kautta verenkiertoon. Mutta tämä on siis vain olettamus, mitään lääketieteellistä varmuutta tälle ei ole olemassa, enkä ole vaivautunut selvittämäänkään! Minulle riittää, että temppu tepsii!

Noora

Marjoista.

Kannattaa pakastaa marjat sekamarjapakasterasioissa. Eli laittaa usiampia marjoja yhteen pakasterasiaan, saa montaa marja laatua sitten syödä yhellä kertaa, ei tarvi vain sitä yhtä marja laatua syödä muutaman päivän.

Minunulla on tapana käyttää näitä meidän maamme omia lääkekasveja esim.siankärsämönkukista uutettu teejuoma auttaa flunsan parantumisessa. En usko, että sitä kukaan yliannostaa. Sehän on aika katkeraa, toki sitä voi lisätä sekoituksena muihin teeaineksiin. Mesiagervo on myös hyvä näihin hengitystieinfektiohin. Sitä ei kyllä pidä käyttää jatkuvasti eikä tietenkään muitakaan lääkeyrttejä.
Emme me kyllä pelkillä lääkeyrteillä terveinä pysy, vaan toki meidän kaikkien tulee syödä ravintoa, joka sisältää meille tärkeitä suojaravintoaineita ja lisätkäämme niitä vielä pillereillä esim. nyt D3 vitamiinia runsaasti ja maitohappopakteerit mukaan.

Turhaa syödä maitohappobakteereita purkista, kun voi ostaa maitoa suoraan tilalta tai kylpymaitoa luomukaupasta. Siinä on kaikki bakteerit tallella! Ilman turhaa prosessointia!

Valkosipuli sängyssä ja teessä on voittamaton tukkoisuuden avaaja!

D-vitamiini on tärkein. Myös Siperian ginseng eli venäjänjuuri on tutkimuksissa osoittautunut tehokkaaksi niin flunssan kuin influenssankin torjunnassa. Oman ja puolison kokemuksen perusteella toimii oikeasti todella hyvin. Myös normaali ginseng (joka on aivan eri tavaraa) on hyvä tähän tarkoitukseen.

Hiilarien vähentäminen perustuu siihen että kipeänä kehossa on tulehduksia, hiilarit ovat tuleduspöpöjen herkkua ja lisäävät tulehdusta. Kun ravinnon saanti vähenee pöpöllä, niin tottakai se lähtee nopeammin pois. Hiilareita kannattaa vähentää myös monessa muussa tilanteessa, esim. jos on aknea, ylipainoa tai ihan vaan väsymystä.

Itse käytän tuota valkosipulisukkatekniikkaa näin:
- Valkosipulin kynsi kuoritaan kunnolla (joka puolelta soluseinät rikki) ja puolitetaan.
- Puolikkaan kynnen ympärille kiedotaan pumpulia sen verran, että kun sipuli on kiinni iholla, se ei polta ihoa eikä aiheuta ihoärsytystä pitkälläkään ajalla.
- Pumpuloitu valkosipulinpuolikas laitetaan pikkuvarpaan väliin ja jos mahdollista niin teipataaan siihen ihoteipillä, jotta kans pysyy.
- Sukka vedetään päälle varmistamaan pysymistä ja että lakanat (tai kengät, voi käyttää myös päivällä) ei haise niin pahasti. Ja flunssassahan muutenkin pitää olla jalat lämpimänä.

Pikkuvarpaan välissä on ohut iho ja valkosipulin tujut aineet imeytyy siitä pitkävaikutteisesti (kaikkia syitä tehokkuuteen en tiedä) ja lämpimänä pitäminen vielä entisestään hautoo ne paremmiksi.

Äitini laittaa myös valkosipulia pikkuisen palan pumpulin sisässä korvaan, auttaa kuulemma korvatulehduksiin ja poskionteloihin, mutta en ole itse kokeillut.

Silloin kun on juuri ehtiny (fiksusti) jähdyttää itsensä syys- tai kevätkeleissä (mistä mulla ainakin yleensä flunssa tulee) niin kun heti tai mahdollisimman pian (ainakin viikon sisään) lämmittää saunan ja hautoo siellä itsensä taas lämpimäksi niin flunssan tulo tyssää siihen. Flunssa-aikaan saunominen on kyllä jumalten lahja.
Ja sitten tietysti laittaa joka ruokaan välkosipulia ja pakottaa läheiset myös syömään kans ettei huomaaa hajua. :)

Nooran blogi

  • nooran_blogi (Kuva: )
    Noora loves eko, reilu ja luomu -blogissa toimittaja Noora Shingler seikkailee trendien näkymättömien arvojen maailmassa. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.