Ma, 2009-09-21 19:52
Olen viimeisen parin vuoden aikana ymmärtänyt, että syksy tarkoittaa omenakarnervaalia. Jos et vielä ole säilönyt omenoita talven varalle, tee se nyt. Vielä ehdit kuivattaa tai hillota herkut talteen!
Minä ja omena olemme erottamattomat. Omena päivässä pitää lääkärin loitolla, sanoo vanha sananlasku. Omena pitää myös makean himon loitolla! Laukussani on AINA omena ja tänä syksynä olen popsinut päivässä parikin. Kun syö pahimpaan nälkäänsä omenan, ei tule ahmittua liikaa ruokaa ja toisaalta ei tule hotkaistua nälkäänsä karkkia, jos "kunnon ruokaa" ei ole tarjolla juuri silloin, kun nälkä yllättää. Omena laukun vakiovarusteeksi siis!
Olen viimeisen parin vuoden aikana hoksannut, että omenoille voi tehdä paljon muutakin kuin syödä ne sellaisenaan: niitä voi kuivattaa, tai ne voi hillota, ja helposti voikin. (Tässä kohtaa kaikki iäkkäämmät lukijat naurahtavat, koska tietenkin omenoista voi tehdä hilloa ja tietenkin niitä voi myös kuivata! Mutta meille nykynuorille nämä asiat ovat uusia ja eksoottisia: me olemme tottuneet ostamaan hillon kaupasta.)
1. Omenoiden kuivattamiseen on erilaisia keinoja, itse kuivatan omppuviipaleet narulla. Kun viipaleet tekee tarpeeksi ohuiksi, kuivuvat omenarenkaat parissa päivässä (kuva galleriassa). Viipaleet voi laittaa myös uuniin, mutta tämä tapa vie paljon sähköä: uunia on pidettävä päällä tunteja. Erilaiset marjakuivurit ovat myös vaihtoehto, mutta itselläni ei kuivuria ole, enkä ole sellaista koskaan testannut. Onko sinulla kokemusta omenoiden kuivattamisesta kuivurissa? Minkälaisella kuivurilla kuivatat ja kuinka nopeasti omppuviipaleet valmistuvat? Jaa kokemuksesi kommenttiosiossa!
2. Omenahilloa teen seuraavalla, yksinkertaisella reseptillä: pilkon omenat pieneksi ja laitan palat kattilaan, jonka pohjalla on vähän vettä. Tämän jälkeen annan homman hautua pienellä lämmöllä kunnes omenat ovat pehminneet. Sen jälkeen hienonnan omenat sauvasekoittimella samettisen pehmeäksi. Laitan yleensä sekaan hienoksi pilkottua inkivääriä tai puolukoita. Hillo ei kaipaa sokeria laisinkaan! Täydellistä vaikkapa aamupuuron sekaan laitettuna, paahtoleivän pinnalle sipaistuna tai lättyjen kanssa nautittavaksi!
Teen kerralla monta purkillista hilloa ja pakastan ne. Otan sieltä sitten yhden kerralla käyttöön. En osaa sanoa kauanko hilloni säilyy homehtumatta, sillä se syödään aina niin nopeasti, ettei se ehdi pilaantua. Pisimmillään purkki on tainnut kestää kolmisen viikkoa.
Edellisten lisäksi teen itse mysliä, jonka sekaan pilkon kuivattua omenaa, herkullista sekin. Galleriasta löydät kuvia sekä myslistä että muista omena-aikaansaannoksistani.
Psst... Laita omat omenansäilömisvinkkisi kommenttiosioon!