Karkkitehdas keittiössä

Ma, 2009-09-21 19:52

Olen viimeisen parin vuoden aikana ymmärtänyt, että syksy tarkoittaa omenakarnervaalia. Jos et vielä ole säilönyt omenoita talven varalle, tee se nyt. Vielä ehdit kuivattaa tai hillota herkut talteen!

Minä ja omena olemme erottamattomat. Omena päivässä pitää lääkärin loitolla, sanoo vanha sananlasku. Omena pitää myös makean himon loitolla! Laukussani on AINA omena ja tänä syksynä olen popsinut päivässä parikin. Kun syö pahimpaan nälkäänsä omenan, ei tule ahmittua liikaa ruokaa ja toisaalta ei tule hotkaistua nälkäänsä karkkia, jos "kunnon ruokaa" ei ole tarjolla juuri silloin, kun nälkä yllättää. Omena laukun vakiovarusteeksi siis! 

Olen viimeisen parin vuoden aikana hoksannut, että omenoille voi tehdä paljon muutakin kuin syödä ne sellaisenaan: niitä voi kuivattaa, tai ne voi hillota, ja helposti voikin. (Tässä kohtaa kaikki iäkkäämmät lukijat naurahtavat, koska tietenkin omenoista voi tehdä hilloa ja tietenkin niitä voi myös kuivata! Mutta meille nykynuorille nämä asiat ovat uusia ja eksoottisia: me olemme tottuneet ostamaan hillon kaupasta.)

1. Omenoiden kuivattamiseen on erilaisia keinoja, itse kuivatan omppuviipaleet narulla. Kun viipaleet tekee tarpeeksi ohuiksi, kuivuvat omenarenkaat parissa päivässä (kuva galleriassa). Viipaleet voi laittaa myös uuniin, mutta tämä tapa vie paljon sähköä: uunia on pidettävä päällä tunteja. Erilaiset marjakuivurit ovat myös vaihtoehto, mutta itselläni ei kuivuria ole, enkä ole sellaista koskaan testannut. Onko sinulla kokemusta omenoiden kuivattamisesta kuivurissa? Minkälaisella kuivurilla kuivatat ja kuinka nopeasti omppuviipaleet valmistuvat? Jaa kokemuksesi kommenttiosiossa!

2. Omenahilloa teen seuraavalla, yksinkertaisella reseptillä: pilkon omenat pieneksi ja laitan palat kattilaan, jonka pohjalla on vähän vettä. Tämän jälkeen annan homman hautua pienellä lämmöllä kunnes omenat ovat pehminneet. Sen jälkeen hienonnan omenat sauvasekoittimella samettisen pehmeäksi. Laitan yleensä sekaan hienoksi pilkottua inkivääriä tai puolukoita. Hillo ei kaipaa sokeria laisinkaan! Täydellistä vaikkapa aamupuuron sekaan laitettuna, paahtoleivän pinnalle sipaistuna tai lättyjen kanssa nautittavaksi!

Teen kerralla monta purkillista hilloa ja pakastan ne. Otan sieltä sitten yhden kerralla käyttöön. En osaa sanoa kauanko hilloni säilyy homehtumatta, sillä se syödään aina niin nopeasti, ettei se ehdi pilaantua. Pisimmillään purkki on tainnut kestää kolmisen viikkoa.

Edellisten lisäksi teen itse mysliä, jonka sekaan pilkon kuivattua omenaa, herkullista sekin. Galleriasta löydät kuvia sekä myslistä että muista omena-aikaansaannoksistani.

Psst... Laita omat omenansäilömisvinkkisi kommenttiosioon!

Noora Shingler

Kommentit

Jos pyykkinaru on varattu tai koti pölyinen, voimakkaantuoksuinen tai muuten tilapäisesti omenankuivaukseen sopimaton, käytän Evermatin kuivuria. Kuorettomat, noin puolisenttiset omenasiivut valmistuvat sillä siististi ja hiljaa muutamassa tunnissa. Uunia en ole kokeillut enkä aiokaan: vie liikaa sähköä.

Omenamehun teen aina vanhalla yksinkertaisella Braunin lingolla ja pakastan. Linkoan myös jauhoiset omenat; niistä tulee sellainen nektarimainen mössö, soseen ja mehun välimuoto, ihana maidoton pirtelö/smoothie. Jotkut keittää omenat mehumaijalla, mutta mulle se maijamehu on liian limaista ja muutenkin vierastan ajatusta omenoiden ylettömästä keittämisestä. Jos saan maijamehua lahjaksi, en juo sitä sellaisenaan vaan teen siitä vaikka siideriä.

Tein kuivatuista omenoista vaihteeksi kanelin makuisia; ripottelin kanelia viipaleiden päälle ennen kuivuriin laittamista. Ihan kivoja tuli! Toiseen satsiin hieman tomusokeria, vaikka ei varmaan tarvitsisi mutta halusin kokeilla vaikuttaako se kuivatun ompun väriin/ulkonäköön.

Nooran blogi

  • nooran_blogi (Kuva: )
    Noora loves eko, reilu ja luomu -blogissa toimittaja Noora Shingler seikkailee trendien näkymättömien arvojen maailmassa. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.