Kassialma ja ylpeä siitä

Pe, 2008-12-05 14:15

Olen kassialma. Äitinikin on. Käytänkin äitini vanhoja nahkalaukkuja ahkerasti ja vien niitä suutarille paikattavaksi tarpeen vaatiessa – vanhassa laukussa on tunnelmaa ja ajan patinaa ihan eri tavalla kuin uudessa. Laukut paranevat vanhetessaan - ihan kuten farkut ja miehet.


Olen kirjoittanut kasseista paljon, etenkin muovisista sellaisista. Muovikassit ovat helppo ekoteko, kun ne jättää kauppaan. On maailman helpoin juttu ottaa mukaan kestokassi, josta maitotölkin reunat eivät puske läpi, pohja kestää takuuvarmasti ja joka kaikenlisäksi kuormittaa ympäristöä murto-osan siitä mitä muovikassi.

Täytyy vaan oppia uusi rutiini. Muistathan aina ottaa mukaasi avaimet, lompakon ja ehkä puhelimenkin – miksi et siis muistaisi kassia? Itse pidän olkalaukkuni pohjalla aina kahta kangaskassia. Näin ei tarvitse erikseen miettiä, ovatko ne mukana vai eivät.

Muovikassittomuus on iso juttu, ja moni maa onkin ympäristöajattelussaan pidemmällä kuin me. Esimerkiksi Norjan ympäristöministeri haluaa maan noudattavan Kiinan esimerkkiä. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei ilmaisia muovikasseja saa enää kaupasta ollenkaan.

Kiinalaiset ovat ymmärrettävästi heränneet kassiongelmaan: kun se määrä populaa käyttää päivittäin muovia, huutaa ympäristö aika pian hoosiannaa. Meillä siihen menee kauemmin, ja siksi täällä ei vielä tajutakaan muovipussin ympäristöongelmaa samassa mittapuussa.

Sinä voit kuitenkin vaikuttaa omalla valinnallasi paljon. Sitä paitsi - muovikassi on vaan auttamattoman epäesteettinen. Muovikassi on ruma ja se on roskaa. Miksi kukaan haluaisi kantaa mukanaan ongelmajätettä? Minä en ainakaan halua, paitsi jos on pakkotilanne, ja kestokasseja ei jostain syystä ole tarjolla.

Joskus täytyy ottaa kaupasta esimerkiksi pieni hedelmäpussi. Kannattaa muistaa, että hedelmäpussejakin voi käyttää monta kertaa: ota vanha pussi mukaan kauppaan ja laita uusi tarra vanhan päälle. Eikä niitä tosiaan aina tarvitse edes ottaa. Banaanitkin punnitaan pelkältään, ja tarra laitetaan suoraan hedelmän pintaan. Saman voi tehdä muillekin hedelmille. Okei, ehkä siinä vaiheessa, kun laitat 15 luumua kierimään kaupan kassahihnalle, et saa hirveän lämpimiä katseita osaksesi - mutta rajansa kaikella.

Hevi-pussinkin voi korvata verkkokassilla. Se säästää sinut täysin muovipussin käyttämiseltä. Kaupoissa on vaihtelevasti tarjolla myös paperipusseja, mutta ne eivät ole oikeastaan ekoteko, sillä paperipussin valmistaminen vie enemmän luonnonvaroja kuin muovipussin valmistaminen.

Fiksua siis on käyttää kestokassia ja levittää muovikassittomuuden ilosanomaa myös tuttavapiiriin. Voisit ehkä antaa läheisillesi vaikka joululahjaksi persoonallisen kestokassin? Kaikki käyvät kaupassa, kaikki tarvitsevat kassia!


Psst…


Pikaohje muovikassittomuuteen! Muovikassittomuuden ABC
Miksi muovikassi on ekologisempi kuin paperikassi? Lue juttuni täältä
Juttu ja kuva kätevästä verkkopussista löytyy toisesta blogistani
 

Noora Vanhanen

Lisää kommentti

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

1 plus 0 =
Suorita mainittu laskutoimitus ja syötä vastaus kenttään. Esimerkiksi 1+3 = 4
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Kommentit

Minä olen aina ajatellut, että se paperipussi hedelmätiskillä olisi ekologinen vaihtoehto, mutta eipä sitten kuitenkaan! Nykyisin laukun pohjalla kulkee kangaskassi kauppareissuja varten, mutta ehkä sinne pitää saada muitakin nyssäköitä!

Minulla on valoverhosta tehtyjä kestopusseja, joihin laitan hedelmät ja vihannekset. Kätevää ja ekologista!

Mitäs käytätte roskapusseina? Muovijätettä kuitenkin syntyy melkein kaikista elintarvikkeista mitä kaupasta ostaa, kurkutkin on aina kääritty muoviin. Taloyhtiöiden ohjeistuksenahan on että irtojätettä ei saa illallisina roskienkeräysastioihin kipata, joten jossain kassissa niiden kuitenkin tulee olla.

Hyvä kysymys! Minä käytän roskapusseja sekajätteelle. Ostan silloin tällöin muovipussin sitä varten, ikävä kyllä. Kaiken muovijätteen itsessään vien läheisen koulun energiajäteroskikseen, koska asuinalueella ei keräystä ole järjestetty. Energiajätteeseenhän käy kaikki paitsi tunnuksilla 03 ja 0 merkityt muovit.

Roskapussina voi käyttää erikseen kaupasta ostettavia roskapusseja. Onhan nekin yhtä lailla muovia, mutta taitavat olla kappalehinnaltaan halvempia kuin tavalliset muovikassit ja olen antanut uskotella itselleni, että niissä on vähemmän muovia kun ovat ohuempia... Eli pienempi paha?

Kangaskassi on loistava lahjaidea! Kasseja löytyy nykyään vaikka missä kuosissa ja mudossa. Tai voi ostaa hyviä perusvalkoisia ja painaa niihin vaikka itse kuvituksen tai tehdä koristeita. t. toinen kassialma

Nooran blogi

  • nooran_blogi (Kuva: )
    Noora loves eko, reilu ja luomu -blogissa toimittaja Noora Shingler seikkailee trendien näkymättömien arvojen maailmassa. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.