Kaalia, juureksia ja sipulia! Kaalista helpon evään kun paista pannulla voissa, ja lisää mausteita fiiliksen mukaan. Jopa ilman mausteita hyvää. Haudutettu punakaali on myös huippua, kuullotetaan sipulia kattilassa voissa, lisätään kaalisilppu ja vähän vettä, haudutetaan pari tuntia ja lopuksi loraus punaviinietikkaa sekä suolaa ja pippuria.
Kommentit
Juureksia, papuja, linssejä...
Viimeisin blogilöytöni on ja tämän hetken suosikkiohjeita:
http://www.lettupannu.vuodatus.net
Siellä on todella hyvänmakuisia kasvisruokaohjeita. Jaoteltu myös pääraaka-aineiden mukaan, joten jos haluaa kaalia tai punajuurta tai linssejä niin sieltä vaan valitsemaan kauden reseptejä.
Laitoin juuri palautetta Voi Hyvin -lehteen, jossa teemana oli luomu. Lehti on näköjään muuttunut Kauneus ja terveys -klooniksi. Lehdestä paistaa muka-luomuajattelu ja muka-ekologisuus. Ruokaohjeiden teema oli tietenkin luomu mutta kahdessa ohjeessa olivat raaka-aineena tuoreet mansikat. Minkään luomu- tai lähiruoka-ajattelun mukaan maaliskuun ruokalistaan eivät voi kuulua tuoreet mansikat. Ainoat mansikat, joita tähän aikaan saa, ovat espanjalaiset muovimansikat. Eivätkä mansikka-daiquiridrinkit tai mansikka-fetajuustosalaatti ole talviruokaa. Luomu on nyt muotia ja näköjään kaikkea mahdollista voidaan sen alle laittaa.
Itse syön paljon punajuurta ja kaalia. Kalli on mainio herkku vaikka snäkkinä tvtä kattoessa ja muutenkin. Se toimii hyvin laatikkona ja keittona eikä maksa paljon mitään. Punajuuri on erinomainen snäkki myös: teen itse siitä "sipsejä" uunissa. Muutkin juurekset toimivat hyvinä "sipseinä.
Kaalipata ohrasuurimoin ja luomujauhelihalla, lindströminpihvit ja juuresmuusi, kasvisraastepihvit tai -pyörykät, porkkanalätyt, sosekeitot, (jauhe)lihakeitto, kypsennetyillä kasviksilla ja raejuustolla/juustoraasteella täytetyt lätyt, hernekeitto, hernefalafelit, lanttulaatikko, punajuuripaistos, munakas, uuniperunat, lohkoperunat, pyttipannu, röstiperunat, silakkapihvit, silakkalaatikko, paistetut muikut...
Haluaisin muistuttaa myös idättämisestä varsinkin talviaikaan. Idättämällä voi helposti korvata kasvihuonesalaatin käyttöä. Itse idätän pääasiassa sinimailasta, mung-papua ja vihreitä linssejä. Näistä kaikista tulee ituja, joita voi käyttää sinällään tai esim. keitoissa. Auringonkukan ja herneen versoja on myös helppo kasvattaa. Kaikkia näitä siemeniä saa luomuna, pinestä määrästä siemeniä tulee iso määrä ituja, joten on edullista ruokaa.
Kiva, kun täällä on mainittu kaali. Siitä tulee myös mainiota intialaista ruokaa pannulla. Itämaisilla mausteilla voi muutoinkin varioida vaitoehtoisia ruokia kauden raaka-aineista, kevättalvella perunoista, porkkanasta jne. Syksyllä kannattaa muistaa kerätä sieniä, kuivattaa ja pakastaa niitä. Perhe syö tänäänkin viime kesänä kerätyistä rouskuista ja luomusipulista tehtyä sienisalaattia. Ja makaronilaatikkoon käytän usein kuivattuja mustia torvisieniä (tai supiksia) soijarouheen lisäksi.
Luomulihaa suosin, sitä saa vaihtelevasti kaupoista mutta ruokapiiristä paremmin.
Mahdatko muistaa vuosia sitten tehdyn luomu-tavallinen vertailun? Siinä ei kemikaalijäämien ja raskasmetallien välillä ollut mitään eroa ryhmien välillä. Tiesitkö muuten että peltoala maailmassa ei ole kasvanut juurikaan 1950-luvulta - sadot ovat viisinkertaistuneet kiitos lannoitteiden. Ehkäpä mieluummin näkisit sademetsiä hakattavan viljelymaan lisäämiseksi. Koko Reilu Kauppa on fuulaa: miksi pitäisi tukea viljelijöitä tuottamaan jo valmiiksi ylituotettuja ja huonokatteisia tuotteita kun muitakin mahdollisuuksia on?
Hömppää koko blogi.
Viimeiselle anonyymille: Erilaiset pelloille tungettavat kasvinsuojeluaineet ja lannoitteet vaikuttaa paljon myös ympäröivään luontoon. Ne on kuitenkin vahvoja, keinotekoisia myrkkyjä ja niitä varmasti leviää peltojen ulkopuolellekin. Lisäksi tehomaatalouden lannoitteita valuu paljon Suomen järviin rehevöittäen niitä ja lopulta Itämereen. Maatalous on varmasti kehittynyt muutenkin 1950-luvulta, jolloin erilaisia tekniikoita ja tietoa hyväksi käyttäen voidaan saada hyviä satoja myös luonnon mukaisella viljelyllä, ilman keinotekoisia lannoitteita ja myrkkyjä.
Oma mielipiteeni on, että luomu maistuu paremmalta. Luonnonmukaisilla pelloilla on myös suurempi biodiversiteetti, kuin perinteisillä.
Tiesitkö, että sademetsiä hakataan paljon myös öljypalmun takia. Öljypalmusta taas tehdään biodieseliä, että ihmiset voisivat ajella autoillaan "puhtaasti". Öljypalmuviljelmät taas vievät tilaa muultakin maataloudelta ja ruuan viljelyltä. Parempi olisi, että jokainen söisi mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotettua ruokaa.
Mitä ovat nämä pahat kemikaalit ja minkälaista olisi ruoka, jossa ei olisi ollenkaan kemikaaleja? Siis kemikaalivapaa ruoka? Se olisi ruokaa, jossa ei ole vettä (kemikaali H2O), sokereita, selluloosaa (=kuituja), proteiineja, aminohappoja, suolaa, vitamiineja, kivennäisaineita...
Jos minulla on lasipurkki, jossa ei ole ollenkaan kemikaaleja, mitä siellä on?
Oikea vastaus: Tyhjiö.
Tietenkin voisi käyttää termiä synteettisiä kemikaaleja, mutta silloinkin päädytään ongelmalliseen tilanteeseen. Myös fotosynteesi on synteesiä, joten kasvien tekemä sokeri ja selluloosa ovat siis syntetisoituja kemikaaleja. Syntetisoimattomia kemikaaleja olisivat siis vain alkuaineet, joista ei kuitenkaan ole ravinnoksi.
npRsOQ hknpiabwhrol, [url=http://otzbtkmmznlz.com/]otzbtkmmznlz[/url], [link=http://jyyrogcyknbb.com/]jyyrogcyknbb[/link], http://thosvpoyajcx.com/